De collegebesluiten toegelicht door wethouder De Haan

La Linea Leiden C.V. - een samenwerkingsverband tussen Strukton Projectontwikkeling en Blauwhoed Eurowoningen – gaat 70 eengezinswoningen bouwen in deelgebied Oase bij het Haagwegterrein. De huizen verrijzen tussen de Rijn en Schiekade en de spoorlijn Leiden – Utrecht. In 2009 tekende de gemeente met La Linea een overeenkomst voor de  bouw van luxe twee-onder-een-kapwoningen. De crisis gooide roet in het eten. Er bleek geen vraag naar de woningen en La Linea ging aan de slag met een nieuw plan. Dat gewijzigde plan is nu vastgesteld.

Audiofragment: Wethouder De Haan licht de collegebesluiten van deze week toe.

Verder heeft het college vandaag het plan van aanpak vastgesteld voor het betrekken van burgers bij het gemeentebeleid. Het gaat om een uitwerking van de nota Publieksparticipatie in Leiden. In het plan van aanpak dat de titel ‘Mee met Leiden’ meekreeg, spreekt het college onder meer af bij grote besluiten vooraf vast te stellen hoe de burgers erover mee kunnen praten. Een soortgelijk besluit nam het college vandaag over het werken met meerdere scenario’s als een voorstel naar de gemeenteraad wordt gestuurd. De raad heeft zo meer mogelijkheden om keuzes te maken. De afgelopen jaren deed het college ervaring op met het werken met beleidsalternatieven en stelt nu ermee door te willen gaan.

Op de plek waar jarenlang de budgetkledingwinkel van Piet Kerkhof was gevestigd verrijzen woningen. Het winkelpand aan de Haarlemmerweg maakt plaats voor negen woningen, een appartement en vier studio’s. Het complex gaat ‘De Vaart’ heten.

Tenslotte heeft de gemeente bij de provincie een zienswijze ingediend op de provinciale structuurvisie ‘Visie ruimte en mobiliteit’. Daarin vraagt Leiden nogmaals aandacht voor de afspraken die er in regionaal verband zijn gemaakt over woningbouwlocaties en vestigingseisen voor bepaalde typen detailhandel. Zo wil Leiden niet dat reguliere detailhandelsbedrijven zich vestigen op woonboulevards, dat is slecht voor de winkels in de binnenstad. Ook ageert Leiden opnieuw tegen het gebruik maken van de zogenaamde ‘kruimelregeling’. Die kruimelregeling staat een gemeente toe om af te wijken van de afspraken als het om winkelruimtes gaat met een beperkte omvang (maximaal 1000 m2). Vorig jaar kwam Leiden in aanvaring met buurgememeente Leiderdorp die via die regeling toestemming gaf voor de komst van Action en Xenos naar de Baanderij.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×