Foto: Diana van den Driessche (via twitter)

Cultuur071 verkent de grenzen

In Cultuur071 van zaterdag 15 februari overschrijden we grenzen, met als studiogast de bekende Leidse kunstschilder Gijs Donker, maar ook met de andere gasten die langs komen. Via Amstelveen en Kopenhagen komt Gijs in Leiderdorp terecht, waar hij opgroeit. Hij studeerde enige tijd psychologie, maar dat beviel niet. Samen met zijn broer Aad trok hij vervolgens anderhalf jaar, al tekenend en schilderend, door Zuid-Afrika. Dat werk zorgde ervoor dat ze werden aangenomen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in den Haag. Later in de uitzending vertelt Gijs nog over de turbulente tijd van ‘After Nature’, de stroming waar hij en zijn twee broers zich bij aansloten en waarmee ze exposeerden in het buitenland, onder andere in New York.

Over de grenzen van cultuur en economie en het betrekken van burgers bij cultuurprojecten, praat Jeroen Wielaard van het Leidse communicatiebureau Just.  In samenwerking met het Cultuurfonds organiseert Just de komende twee jaar allerlei culturele evenementen in en rond de herontwikkeling van het voormalig Kooiplein in Leiden Noord.

Ook het White Crow Music Festival Leiden in het Rijksmuseum van Oudheden overschrijdt grenzen. Zo is er vanavond een programma van jonge internationale topmusici met medewerking van Collegium Musicum, het Leidse Studentenkoor. Voor zondag staat een samenwerking met de Britse rockband NiCad centraal. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via de website (www.whitecrowmusicfestivalleiden.com).

Om het ons nog moeilijker te maken vertelt Peter Visser (@muziekgezien, muziekgezien.blogspot.nl) wat er nog meer aan muziek te zien is de komende week.  Grote verrassing is de terugkeer van de band Daryll Ann die op 20/2 in een uitverkochte Qbus staat en de middag daarvoor instore te zien is bij Velvet op de Nieuwe Rijn.

Diana van den Driessche is blij met het thema literatuur tijdens het Verrassend Winkelweekend op 22 en 23 februari. Auteurs als Ilja Leonard Pfeiffer, Abdelkader Benali en Christiaan Weijts geven dan op verschillende plekken in de stad acte de présence. Gerlov van Engelenhoven en Looi van Kessel (@cultuur_barbaar) organiseren in datzelfde weekend een miniconferentie voor jonge wetenschappers: Het Juridisch Lichaam. Centraal staat het opzoeken van grenzen tussen wetenschap en kunst.

Dat studiogast Gijs Donker – misschien via vele omwegen – zijn eigen weg gevonden heeft, komt mooi tot uitdrukking in het gedicht dat hij ter afsluiting van de uitzending voorleest: Tabula Rasa van de dichter Halbo Kool. Stem ook volgende week weer af op Cultuur071 bij Sleutelstad op 93.7 FM en 102.4 via de kabel. Dan is onze studiogast Ruud Visser (Gebr. De Nobel).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×