Volgens burgemeester Lenferink blijft L. een jaar in Leiden. Daarna gaat hij bij familie in Duitsland wonen. (Foto: Chris de Waard).

Benno L. blijft jaar in Leidse seniorenflat

De Bossche pedoseksuele zwemleraar Benno L. woont onder een andere naam in een Leidse seniorenflat. Hij kan zich vrij bewegen, maar draagt wel een enkelband. Die dient er uitsluitend voor om te voorkomen dat L. in Brabant komt, waar hij in een twaalftal plaatsen niet mag komen, omdat daar slachtoffertjes wonen.

Nu het nieuws op straat ligt, heeft de gemeente vanmorgen een brief verspreid onder omwonenden van de seniorenflat waar L. nu woont. Ook spreekt Lenferink vanmiddag met de buurtbewoners.

Audiofragment: Burgemeester Lenferink hield de komst van Benno L. angstvallig geheim. Zelfs de wethouders wisten van niks.

Tot gisteravond wist bijna niemand dat L. in Leiden woont. Alleen de politie en een handvol ambtenaren waren door burgemeester Lenferink op de hoogte gesteld. De burgemeester had gehoopt dat het enige tijd zou duren voordat de nieuwe woonplaats van Benno – die sinds hij in Leiden woont overigens een van zijn andere voornamen gebruikt – bekend zou worden: “We dachten dat het beter was om dit in het diepste geheim te doen. Als dan na verloop van tijd bekend was geworden dat hij hier al een tijd woont hadden we kunnen laten zien hoe dat was gegaan. Die periode is nu wel erg kort geweest.”

Audiofragment: D66-raadslid Aad van der Luit vindt dat Lenferink het verzoek om Benno L. in Leiden te huisvesten vooraf met de gemeenteraad had moeten delen.

“Allemaal mooi en aardig van de burgemeester,” vindt D66-raadslid Aad van der Luit: “maar wat had hij dan gezegd als er wel iets was gebeurd? Was hij dan opgestapt”. Ook bij Leefbaar Leiden is het oordeel hard. Duoraadslid Tomas Kok: “Ik weet niet wat er mis is met onze burgemeester, maar dit is walgelijk. We roepen Lenferink op om Benno L. alsnog Leiden uit te trappen.”

Audiofragment: Tomas Kok van Leefbaar Leiden is woest: “De burgemeester heeft geen ballen. Hij had nee moeten zeggen. Anderen gemeentes weigerden en in Leiden is hij ook niet welkom.”

Audiofragment: Bij GroenLinks laat fractievoorzitter Pieter Kos een genuanceerder geluid horen. “Ik denk dat de burgemeester heeft geprobeerd dit op een goede manier te doen.”

Ook de SP maakt zich zorgen en heeft het college inmiddels om opheldering gevraagd. Namens de partij vraagt raadslid Julian van der Kraats welke afspraken er zijn gemaakt met de reclassering rondom de begeleiding van Benno L. en het toezicht op zijn doen en laten. Ook wil de SP weten of L. de stad weer verlaat als hij zich niet aan de voorwaarden houdt.

Met het toelaten van L. wil Lenferink een landelijke discussie op gang brengen over het huisvesten van veroordeelde criminelen. “Als iedereen alleen maar nee zegt, komen we ook nergens,” aldus de burgemeester die gedurende zijn ambtsperiode overigens al een aantal keren een verzoek van justitie naast zich neer heeft gelegd.

Op de website van de gemeente heeft de burgemeester een verklaring geplaatst.

Leiden Benno L.


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×