Benno L. blijft jaar in Leidse seniorenflat

33

De Bossche pedoseksuele zwemleraar Benno L. woont onder een andere naam in een Leidse seniorenflat. Hij kan zich vrij bewegen, maar draagt wel een enkelband. Die dient er uitsluitend voor om te voorkomen dat L. in Brabant komt, waar hij in een twaalftal plaatsen niet mag komen, omdat daar slachtoffertjes wonen.

Nu het nieuws op straat ligt, heeft de gemeente vanmorgen een brief verspreid onder omwonenden van de seniorenflat waar L. nu woont. Ook spreekt Lenferink vanmiddag met de buurtbewoners.

Audiofragment: Burgemeester Lenferink hield de komst van Benno L. angstvallig geheim. Zelfs de wethouders wisten van niks.

Tot gisteravond wist bijna niemand dat L. in Leiden woont. Alleen de politie en een handvol ambtenaren waren door burgemeester Lenferink op de hoogte gesteld. De burgemeester had gehoopt dat het enige tijd zou duren voordat de nieuwe woonplaats van Benno – die sinds hij in Leiden woont overigens een van zijn andere voornamen gebruikt – bekend zou worden: “We dachten dat het beter was om dit in het diepste geheim te doen. Als dan na verloop van tijd bekend was geworden dat hij hier al een tijd woont hadden we kunnen laten zien hoe dat was gegaan. Die periode is nu wel erg kort geweest.”

Audiofragment: D66-raadslid Aad van der Luit vindt dat Lenferink het verzoek om Benno L. in Leiden te huisvesten vooraf met de gemeenteraad had moeten delen.

“Allemaal mooi en aardig van de burgemeester,” vindt D66-raadslid Aad van der Luit: “maar wat had hij dan gezegd als er wel iets was gebeurd? Was hij dan opgestapt”. Ook bij Leefbaar Leiden is het oordeel hard. Duoraadslid Tomas Kok: “Ik weet niet wat er mis is met onze burgemeester, maar dit is walgelijk. We roepen Lenferink op om Benno L. alsnog Leiden uit te trappen.”

Audiofragment: Tomas Kok van Leefbaar Leiden is woest: “De burgemeester heeft geen ballen. Hij had nee moeten zeggen. Anderen gemeentes weigerden en in Leiden is hij ook niet welkom.”

Audiofragment: Bij GroenLinks laat fractievoorzitter Pieter Kos een genuanceerder geluid horen. “Ik denk dat de burgemeester heeft geprobeerd dit op een goede manier te doen.”

Ook de SP maakt zich zorgen en heeft het college inmiddels om opheldering gevraagd. Namens de partij vraagt raadslid Julian van der Kraats welke afspraken er zijn gemaakt met de reclassering rondom de begeleiding van Benno L. en het toezicht op zijn doen en laten. Ook wil de SP weten of L. de stad weer verlaat als hij zich niet aan de voorwaarden houdt.

Met het toelaten van L. wil Lenferink een landelijke discussie op gang brengen over het huisvesten van veroordeelde criminelen. “Als iedereen alleen maar nee zegt, komen we ook nergens,” aldus de burgemeester die gedurende zijn ambtsperiode overigens al een aantal keren een verzoek van justitie naast zich neer heeft gelegd.

Op de website van de gemeente heeft de burgemeester een verklaring geplaatst.

Delen

33 reacties

 1. Beste burgemeester lenferink , als u nu zo n moeite ermee heeft laat hem een jaartje bij u logeren gezellig thuis. Ipv in een kinderrijke buurt en bovenal onze stad.
  Zou u uw kinderen of kleinkinderen met een gerust hart op straat laten spelen terwijl u binnen bent, nee dacht ik al . Wij dus ook niet
  Groet van een teleurgestelde moeder

 2. Het walgelijke Koksmaatje van Sloos roept op tot geweld en de Simpele Populisten (voorheen Socialistische Partij) brullen fanatiek mee in het valse koor van de onleefbaren en hysterische reaguurders. Gelukkig hebben GroenLinks en de burgemeester de nuance en de redelijkheid niet verloren. Leiden is nog niet Lynchstad.

 3. Het is niet te geloven noemt zich een burgemeester.
  Beslist in zijn uppie wat goed is voor de stad nou dat weet ik ook wel tijd dat u vertrekt heer Lenferink en neem Benno maar mee

 4. De beslissing van burgemeester Lenferink om Benno L. in Leiden te laten wonen, vind ik een juiste en dappere. Zijn beslissing om dit stil te houden lijkt me alleszins te verdedigen.

  Iedereen die is veroordeeld heeft na het uitzitten van zijn straf recht op een veilige terugkeer in de maatschappij. Wel moeten daarbij – indien nodig – maatregelen worden getroffen om de veiligheid van de samenleving te garanderen. Van de gemeente mag worden verwacht dat zij hiervoor zorgdraagt.

  Met het huisvesten van L. voor de periode van een jaar doet Leiden wat mij betreft de titel ‘Stad van Vluchtelingen’ eer aan.

 5. De gast krijgt gewoon een flat en ook nog eens een uitkering.. terwijl ik met veel pijn en moeite een uitkering heb gekregen en met moeite aan een baan en huis kom en dat terwijl ik gewoon braaf alles doe.. moet ik dan ook maar iets ergs doen? Lijkt er wel op. Ik heb geen vertrouwen meer in de Nederlandse politiek. En dan maar vragen waarom mensen niet meer gaan stemmen.

 6. Misschien heeft Pepijn een kamertje over of kan je naast hem gaan liggen en hem in de gaten houden hoe dom kun je zijn.

 7. Eens met Pepijn. Maar een stad van vluchtelingen is Leiden nooit echt geweest; dat is een mythe.

 8. Leiden kan weer trots zijn. Weer een bekende (lees ‘beruchte’) Nederlander erbij binnen de stadsgrenzen. Zoals Pepijn aangeeft: "Wel moeten daarbij – indien nodig – maatregelen worden getroffen om de veiligheid van de samenleving te garanderen. Van de gemeente mag worden verwacht dat zij hiervoor zorgdraagt".
  We praten hier ook over kosten die betaald worden door de Leidse burgers. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit ben gevraagd om bij te dragen aan de opvang van dit soort goorlappen. Dus Pepijn, als jij effe wil dokken…. Jij bent het per slot van rekening eens met de gang van zaken.

 9. Piet Pekelharing op

  Ik ben het met Pepijn eens. Ik weet dat ik mij hier niet bepaald populair mee maak, maar ik ben blij dat er iemand is die dit durft te zeggen.

 10. Ja zeker geen kinderen Piet pekelharing en Pepiijn en als jullie die wel hebben kan ik me niet voorstellen dat jullie zo denken.
  Als je aan kinderen komt heb je in mijn ogen geen rechten meer en helemaal niet op kosten van burgers die hier niet om vragen.
  Of betaald de heer Lenferik het uit eigen zak

 11. Ik denk dat er heel wat mensen zijn die vinden dat hij ergens moet wonen. In dit geval in Leiden met genoeg controle, maar bang zijn om voor hun mening uit te komen omdat ze/je dan zelf voor pedo uitgemaakt wordt. Mij is het overkomen. Niemand die ook maar goed heeft gelezen dat ik zijn daden niet goed praat of dat ik het voor hem opneem. De media hyped een vrijlating van een pedoseksueel enorm. Ik heb nieuws voor jullie, er wonen vast nog veel meer gekken in Leiden en die zijn niet veroordeeld en vormen naar mijns inziens een groter gevaar dan een man die veroordeeld is geweest en nu goed in de gaten gehouden wordt. Wegsturen naar Duitsland betekent waarschijnlijk slachtoffers, aangezien de controle dan weg valt.
  Veroordeelde verkrachters en moordenaars wonen ook gewoon in Leiden en daar hoor je ook niemand over als ze vrijkomen.

 12. Ik denk dat er heel wat mensen zijn die vinden dat hij ergens moet wonen. In dit geval in Leiden met genoeg controle, maar bang zijn om voor hun mening uit te komen omdat ze/je dan zelf voor pedo uitgemaakt wordt. Mij is het overkomen. Niemand die ook maar goed heeft gelezen dat ik zijn daden niet goed praat of dat ik het voor hem opneem. De media hyped een vrijlating van een pedoseksueel enorm. Ik heb nieuws voor jullie, er wonen vast nog veel meer gekken in Leiden en die zijn niet veroordeeld en vormen naar mijns inziens een groter gevaar dan een man die veroordeeld is geweest en nu goed in de gaten gehouden wordt. Wegsturen naar Duitsland betekent waarschijnlijk slachtoffers, aangezien de controle dan weg valt.
  Veroordeelde verkrachters en moordenaars wonen ook gewoon in Leiden en daar hoor je ook niemand over als ze vrijkomen.

 13. Op Geenstijl http://www.geenstijl.nl/ is te lezen waar onze gemeente dit heerschap heeft geplaatst.
  3 minuten lopen van vijf scholen, waarvan 2 special onderwijs met (zwaar) gehandicapte kinderen.
  Zwembad de vliet om de hoek, dus een mooie zomer voor Benno, o, nee!!! hij heet nu Bennie! L.
  Hoezo kat op het spek binden.

 14. Oh, oh. Aad van der Luit is gepasseerd.
  Hij vind dat de raad, waar hij nog deel van uit maakt, had moeten kunnen meebeslissen.
  Want dan zou er niets fout kunnen gaan. Dat is wat hij wil doen geloven.
  Nu heeft de burgemeester iets in z’n eentje besloten.
  En dat kan natuurlijk niet 😉
  N.B. Compliment voor Pieter Kos, die het allemaal wat genuanceerder ziet.

 15. Je hebt wel tuigdorpen, maar geen pedo-dorpen bv. ergens op de maasvlakte waar dit soort viezeriken geplaatst kunnen worden.

 16. Terecht dat Leiden Benno L. hier laat wonen. Hij moet toch ergens naar toe? Ik denk dat er geen plek in Leiden is waar niet binnen 5 minuten diverse scholen zijn.

  En wees maar zeker dat als er wat dan ook met een kind in Leiden gebeurt, dat Benno L. dan de eerste verdachte is. Die man kan zich hier niets permitteren! Hij is eeuwig gestraft, zonder daartoe veroordeeld te zijn.

 17. Men moet deze burgemeester en die benno L samen castereren zijn we zo van die zweeren uit onze samenleving af.

 18. Maak je geen zorgen.

  Benno L. gaat waarschijnlijk eerst naar het participatiecentrum met behoud van uitkering en daarna gaat
  hij waarschijnlijk aan de slag in zwembad de Vliet met behoud
  van uitkering.

  Zie onderstaande.

  De gemeente Leiden verplicht bijstandsgerechtigden om ver onder het minimumloon en zonder arbeidsrechten te werken. Eerst minimaal zes weken in het plaatselijke Participatiecentrum en daarna tot twee jaar extern via zogenaamde participatieplaatsen.

  Levert de gemeente geld op. Begrijpt u?

 19. Kat-in-het-Bakkie op

  Zoals ik gisteren al zei: Benno L. zal toch ergens moeten wonen en in ons dichtbevolkte land is er altijd wel een school of jeugdvereniging in de buurt. Maar als hij een enkelband draagt wordt hij dus goed in de gaten gehouden mag ik hopen. En, ja, de burgemeester had dat beter eerst kunnen bespreken met de gemeenteraad maar waarschijnlijk speelt tijdsdruk hier een rol.

 20. Steven S. Hof op

  Hebben jullie nu allemaal moeite met de burgemeester of met de Nederlandse wet? Hij heeft iets heel ergs gedaan, en is daarvoor gestraft. De wet stelt dat iemand daarna weer de maatschappij in moet. En dat betekent dat je in een gemeente terecht komt. Als nu alle burgemeesters zouden zeggen ‘niet in mijn stad’, wat bereiken we dan? Verder is er natuurlijk geen plek te vinden in Nederland waar geen kinderen in de buurt zijn. Beetje kortzichtig, maar goed, wat verwacht je van de gemiddelde Leidenaar.
  Moordenaars en verkrachters (van volwassenen) komen ook terug in de maatschappij. En kijk een hoeveel volwassen mensen dan daar in de buurt wonen. Drugsdealers die drugs aan kinderen verkopen wonen ook bij jou in de wijk.

 21. Steven S. Hof op

  Grappig, als je de foto’s op twitter van de demonstranten ziet, dan lijken dat precies dezelfden te zijn als die racistisch zijn, voor de doodstraf zijn, PVV stemmen, bier drinken op straat, troep maken, dronken in de auto stappen, in de illegale handel zitten, roken waar kleine kinderen bij zijn, en noem maar op. De gemiddelde Leidenaar is niet zo heel intelligent, en dat Lenferink daar geen rekening mee heeft gehouden in zijn besluit is misschien wel zijn grootste fout

 22. en dan de locatie "Apollo"-laan dat is op spuug afstand van het behoeftige Zwembad de Vliet, nee sorry hier laat de eerste burger van Leiden overduidelijk steken vallen … tijd voor een pittig debat. ( en dan nog maar te zwijgen van die "arme getraumatiseerde pedofiel" Benno, je gunt zo’n man toch ook een keer goede en adekwate opvang …dit is een ondermaatse bestuurlijke uitglijer

 23. Joost van Wassenaer op

  Wellicht komt er t.z.t. ook een woninkje vrij voor Volkert, meneer Lenferink?

 24. een Leids burger op

  De vraag blijft toch in hoeverre Benno L. inmiddels geresocialiseerd is.

  “Wel moeten er…..maatregelen worden getroffen om de veiligheid van de samenleving te garanderen” zegt Pepijn. Dat klinkt makkelijker dan gedaan. Zo’n electronische enkelband biedt geen voldoende garantie om recidive te voorkomen. Ook het “toezicht” laat vaak veel te wensen over. Laatst was er nog een geval van een oplichter die onder toezicht van de reclassering stond maar er desondanks toch wèl in slaagde om naar Duitsland te gaan zonder dat de reclassering daarvan ook maar iets wist.

  In dit geval is de vrees van mensen met jonge kinderen goed te begrijpen hoor.

 25. De Leidse burger is blijkbaar hitsig geworden van zijn extatische opwinding over islamieten.

 26. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, het gerenommeerde Trimbos-instituut en de Dr. Henri van der Hoevenkliniek vervalt 39% van de veroordeelde pedofielen in dezelfde misdaad. Maar bij gewelddadige, niet-seksuele misdrijven is de recidive 46%, terwijl het algemene recidivepercentage 74% bedraagt.
  Je zou dus verwachten dat de burgerlijke verontwaardiging twee maal zo groot is wanneer geweldplegers en moordenaars zich na het uitzitten van hun straf weer in hun oude of een nieuwe woonomgeving vestigen. Maar dat is niet het geval en dat is vreemd. Of is het seksueel misbruik van kinderen traumatischer dan de mishandeling die leidt tot invaliditeit van jonge of volwassen slachtoffers? Is moord lichter te verteren dan het zich vergrijpen aan kinderen? En hoeveel ernstiger is de (veelvoorkomende) niet-seksuele mishandeling of ernstige verwaarlozing van kinderen? Moeten die ouders en ‘opvoeders’ ook uit ‘de buurt’ verwijderd worden?

  Wat een geluk dat wij die vragen niet behoeven te beantwoorden. Waarom niet? Omdat we in een rechtstaat leven die oordeelt en in Leiden door Henri Lenferink op een uitstekende en waardige wijze wordt vertegenwoordigd.

 27. Goed om het een en ander in perspectief geplaatst te zien.
  De SP maakt zich in volle eendracht met het rechtse populistische rapaille zorgen? Waarom maakt die niet meer zo socialistische partij zich geen grotere zorgen over de toekomst van de jeugdzorg en hierover:
  "Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten heel verschillend met de WMO thuiszorg omgaan. Daarnaast blijkt dat een aantal gemeenten het niet zo nauw neemt met cao-rechten van thuiszorgmedewerkers en kwaliteitseisen.
  In het onderzoek is gekeken naar de hoogte van de tarieven, de wijze van aanbesteding en of er actief gestuurd wordt op het inzetten van alfahulpen (werknemers zonder cao en sociale rechten) of vrijwilligers. Een opvallend resultaat is dat geen enkele gemeente het adviestarief van 24,50 euro per uur voor de huishoudelijke verzorging betaalde."

  http://www.abvakabofnv.nl/over-ons/nieuws/nieuwsoverzicht/2014/02/600063/

  Leiden staat daar op een zeer oneervolle 31e plaats, dankzij de wethouder van de SP. Zijn de vragen van de fractie van de SP daarom misschien een afleidingsmanoeuvre?

 28. een Leids burger op

  – Statistische gegevens gaan over grote groepen van bepaalde mensen maar gaan niet over concrete individuele gevallen. Als slechts 39% van de veroordeelde pedofielen dezelfde fout begaat, zegt dat dus nog niet veel over deze Benno L. We hebben het hier tenslotte niet over iemand die zich slechts een keer aan een jong kind heeft vergrepen. Het betreft een van de grootste zaken op dit
  gebied. http://nl.wikipedia.org/wiki/Zaak-Benno_Larue

  Ook heeft Benno.L zich niet aan de bijzondere voorwaarden gehouden die hem zijn opgelegd.

  – Wat de vergelijking met andere misdadigers betreft:
  Als het iemand zou zijn geweest die meerdere moorden zou hebben begaan en daar veel publiciteit over zou zijn geweest, zou er ongetwijfeld ook veel verzet en verontwaardiging zijn geweest.

  Publiciteit of juist geen publiciteit speelt dus een grote rol:Wat niet weet wat niet deert.
  Dan komt men er vaak pas achter wanneer iemand opnieuw in de fout gaat.

  – Wat de rechtstaat betreft: Onze burgemeester had op grond van diezelfde rechtstaat warin we leven de komst van Benno L. ook kunnen afwijzen.

  Enerzijds moet iemand die in de fout is gegaan de kans
  krijgen om te resocialiseren.(een nieuw beter leven op te bouwen). Maar in hoeverre is Benno L. op de "goede" weg?

  Anderzijds is onze burgemeester (mede) verantwoordelijk voor de handhaving van de veiligheid (en ook bescherming van jonge kinderen) in de stad.
  Zolang burgers er onvoldoende op kunnen vertrouwen dat de veiligheidsmaatregelen voldoende zijn (zie vorige bijdrage) zou ik de veiligheid van mensen met jonge kinderen toch belangrijker vinden.

  Het belang van 1 persoon moet worden afgewogen tegen de veiligheid van velen.

 29. Beste ELB, met recidivisten bedoel ik niet de geweldplegers, verkrachters en pedofielen die na hun zoveelste misdrijf tegen de lamp lopen, maar na een al of niet onvoorwaardelijke gevangenisstraf doorgaan met hun misdaden. Wat Benno L. heeft gedaan is al erg genoeg, maar dan is het onnodig om hem nog meer in zijn schoenen te schuiven dan wat al over hem bekend is. Of anders gezegd: ik heb nog geen bron gevonden waaruit blijkt dat L. meermalen is veroordeeld. Ook is het mij ontgaan wanneer en op welke wijze de man zich aan zijn vrijlatingsvoorwaarden heeft onttrokken (wat me nogal lastig lijkt wanneer je met een dikke enkelband bent uitgerust). Ik mag toch niet hopen dat je je informatie ontleent aan het miezerige en rancuneuze Geen Stijl, de website die zichzelf Tendentieus, Ongefundeerd en Nodeloos Kwetsend noemt?

  En wat Henri Lenferink betreft: wanneer je als burgemeester op je fiets in een boze menigte durft te verschijnen die fel protesteert tegen jouw beslissing en vervolgens iedereen netjes te woord staat en uitnodigt voor een persoonlijk gesprek – zo’n burgemeester dwingt respect af. Of zoals een van de protesterenden opmerkte: ‘hij heeft wel ballen!’ En zo is het.

 30. Lenferink moet het goede "voorbeeld" geven en niet achteraf de plooien uit zijn ondemocratische beslissing proberen te strijken.

  De toewijzing van, van veroorzaakt m.i. nietigheid.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline