Woedende demonstranten stonden vanmiddag urenlang voor de seniorenflats aan de Apollolaan nadat onder andere via de Facebook-pagina BENNO L moet weg uit Leiden was opgeroepen om te komen protesteren. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Honderden demonstranten bij pedoprotest

Ondanks een demonstratieverbod voor de wijk waar de veroordeelde pedoseksuele zwemleraar Benno L. sinds kort woont, kwamen er vanmiddag enkele honderden woedende demonstranten naar de Apollolaan in Leiden Zuid-West. De sfeer is grimmig, de politie massaal aanwezig. “Pedo weg, Benno weg!” wordt er gescandeerd. Uit een raam in de seniorenflat hangt een spandoek: “Benno L, voor jou 1 plek, dat is de hel.” Op posters die de demonstranten meedragen staan zijn foto, een verbodsbord met PvdA erop en de tekst “Geen pedofiel in de wijk, bedankt burgemeester Lenferink.”

Een aangroeiende menigte eist luidkeels het vertrek van Benno L. uit Leiden. (video: Chris de Waard).

Het duurt niet lang of Lenferink komt aanfietsen. Ondanks een aanzwellend boe-geroep wordt zijn komst gewaardeerd. “U heeft ballen dat u hier bent”. In het naastgelegen Vlietland College gaat de burgemeester het gesprek aan met een afvaardiging van de demonstranten. Hij belooft nog eens goed na te zullen denken of Benno L. nu nog in Leiden kan blijven. Voor de demonstranten is het antwoord op die vraag al duidelijk: “Of hij gaat weg door de burgemeester, of door ons. Eigenlijk hopen we op het laatste. Dan is Nederland gelijk helemaal van hem verlost.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/135150519″ params=”auto_play=false&hide_related=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Chris de Waard ging naar de demonstratie en sprak met omwonenden en met burgemeester Lenferink.

Omwonenden zijn er allerminst van overtuigd dat L. zijn leven gebeterd heeft. “Hij stond vrijdag bij het schoolplein en in de Hoogvliet is een speelhoekje voor de kinderen. Voor als de ouders boodschappen doen. Daar is L. ook al gesignaleerd.” Of het allemaal klopt is niet te achterhalen, maar een ding lijkt zeker. De veiligheid van L. is serieus in het geding als hij in Leiden blijft wonen. De deur kan hij niet meer uit. Demonstranten kondigen aan elke dag terug te komen tot hij weg is. Zolang het onrustig blijft, houdt de politie een oogje in het zeil. Rondom de flat staan meerdere politiewagens geposteerd. En die blijven waarschijnlijk nog wel even nodig.

In de wijk wordt huis-aan-huis een brief verspreid met een uitnodiging van de burgemeester om ook de komende dagen met hem in gesprek te gaan. Lenferink wil de hevig geëmotioneerde mensen in groepjes ontvangen of zo nodig individueel. Ze kunnen hem mailen voor een afspraak.

Leiden Benno L.


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×