De Facebook-pagina 'Benno L moet weg uit Leiden' is vanmiddag niet offline gegaan. Wel werd exact om 15.00 uur deze Loesje poster op de pagina geplaatst en is eind van de middag de foto van Benno L. vervangen door een exemplaar waarin hij een balkje voor zijn ogen heeft gekregen.

Kort geding tegen Groenendijk en Benno L-pagina op Facebook

De Bond van Wetsovertreders (BWO) – die opkomt voor de belangen van gedetineerden, ex-gedetineerden en wetsovertreders – spant een kort geding aan tegen Leidenaar Marcel Groenendijk en de beheerders van de Facebookpagina ‘Benno L moet weg uit Leiden‘. Groenendijk wierp zich maandag bij het tv-programma Pauw & Witteman op als woordvoerder van ‘95% van de Leidenaren’ toen hij een ultimatum stelde: burgemeester Lenferink moet zorgen dat Benno L. uiterlijk zaterdagmorgen om 8.00 uur de stad uit is. Zo niet, dan zorgen Groenendijk en de zijnen er op hun eigen manier wel voor dat L. Leiden verlaat.

Die eigen manier is – zo zei Groenendijk vanmorgen – geen geweld. Wel denkt hij daarbij aan elke dag demonstreren tot L. weg is. Volgens Pieter Vleeming van de BWO is ook dat een overtreding van de wet: “Je mag iemand niet wegtreiteren.” Bovendien vreest de BWO dat mensen uit heel het land mogelijk naar Leiden komen om het ultimatum zaterdag kracht bij te zetten.

Ook de gemeente Leiden houdt rekening met verdere acties bij de flat waar Benno L. woont. Vandaag zijn er daarom camera’s aangebracht in de straat.

De BWO eiste vandaag ook dat de Facebookpagina ‘Benno L moet weg uit Leiden‘ uiterlijk om 15.00 uur verwijderd zou worden. Dat is niet gebeurd en daarom worden ook de beheerders van die pagina nu gedagvaard. Vleeming hoopt met die zaak op jurisprudentie, omdat op de Facebookpagina een herkenbare afbeelding van Benno L. staat. Dat is volgens de BWO-woordvoerder in strijd met het portretrecht en met privacywetgeving. De BWO hoopt dat met een verbod op deze pagina kan worden voorkomen dat foto’s van verdachten en (ex-)gedetineerden voortaan nog worden gepubliceerd.

In het kort geding dat waarschijnlijk vrijdag dient, eist de BWO een dwangsom van 1000 euro per dag tegen de gedaagden. “Eens kijken wat zo’n Groenendijk allemaal nog roept als zo’n dwangsom oploopt tot 50.000 euro,” zegt Vleeming die er bovendien op wijst dat de eis van Groenendijk nieteens ingewilligd kan worden. “L. zit in zijn vi-periode (voorlopige invrijheidstelling, red.) en kan helemaal niet beslissen om uit Leiden weg te gaan. Ook de burgemeester heeft maar zeer beperkte mogelijkheden. L. heeft gewoon huurbescherming en kan niet zomaar zijn huis uit worden gezet.”

Leiden Benno L.


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×