Kort geding tegen Groenendijk en Benno L-pagina op Facebook

17

De Bond van Wetsovertreders (BWO) – die opkomt voor de belangen van gedetineerden, ex-gedetineerden en wetsovertreders – spant een kort geding aan tegen Leidenaar Marcel Groenendijk en de beheerders van de Facebookpagina ‘Benno L moet weg uit Leiden‘. Groenendijk wierp zich maandag bij het tv-programma Pauw & Witteman op als woordvoerder van ‘95% van de Leidenaren’ toen hij een ultimatum stelde: burgemeester Lenferink moet zorgen dat Benno L. uiterlijk zaterdagmorgen om 8.00 uur de stad uit is. Zo niet, dan zorgen Groenendijk en de zijnen er op hun eigen manier wel voor dat L. Leiden verlaat.

Die eigen manier is – zo zei Groenendijk vanmorgen – geen geweld. Wel denkt hij daarbij aan elke dag demonstreren tot L. weg is. Volgens Pieter Vleeming van de BWO is ook dat een overtreding van de wet: “Je mag iemand niet wegtreiteren.” Bovendien vreest de BWO dat mensen uit heel het land mogelijk naar Leiden komen om het ultimatum zaterdag kracht bij te zetten.

Ook de gemeente Leiden houdt rekening met verdere acties bij de flat waar Benno L. woont. Vandaag zijn er daarom camera’s aangebracht in de straat.

De BWO eiste vandaag ook dat de Facebookpagina ‘Benno L moet weg uit Leiden‘ uiterlijk om 15.00 uur verwijderd zou worden. Dat is niet gebeurd en daarom worden ook de beheerders van die pagina nu gedagvaard. Vleeming hoopt met die zaak op jurisprudentie, omdat op de Facebookpagina een herkenbare afbeelding van Benno L. staat. Dat is volgens de BWO-woordvoerder in strijd met het portretrecht en met privacywetgeving. De BWO hoopt dat met een verbod op deze pagina kan worden voorkomen dat foto’s van verdachten en (ex-)gedetineerden voortaan nog worden gepubliceerd.

In het kort geding dat waarschijnlijk vrijdag dient, eist de BWO een dwangsom van 1000 euro per dag tegen de gedaagden. “Eens kijken wat zo’n Groenendijk allemaal nog roept als zo’n dwangsom oploopt tot 50.000 euro,” zegt Vleeming die er bovendien op wijst dat de eis van Groenendijk nieteens ingewilligd kan worden. “L. zit in zijn vi-periode (voorlopige invrijheidstelling, red.) en kan helemaal niet beslissen om uit Leiden weg te gaan. Ook de burgemeester heeft maar zeer beperkte mogelijkheden. L. heeft gewoon huurbescherming en kan niet zomaar zijn huis uit worden gezet.”

Delen

17 reacties

 1. Deheer Groenendijk heeft volkomen gelijk en Benno L moet gewoon weg, waarom neemt de burgemeester hem niet zelf in huis… Zaterdag MASSAAL naar Apollolaan voor de vertrek van Benno L en Leferink…

 2. Kan de Heer M. Groenendijk (de man van de fabelachtige 95%) om minder geweld te voorkomen ook afgerekend worden op b.v. art. 285b, WS ?

 3. Piet Pekelharing op

  Of anders wel artikel 132 WS?

  Overigens merk ik op dat ook op deze webstek een herkenbare foto van Benno L. te vinden is. Chris, welk beleid hanteert Sleutelstad met betrekking tot foto’s van ex-gedetineerden?

 4. Piet Pekelharing op

  Of anders wel artikel 132 WS?

  Overigens merk ik op dat ook op deze webstek een herkenbare foto van Benno L. te vinden is. Chris, welk beleid hanteert Sleutelstad met betrekking tot foto’s van ex-gedetineerden?

 5. Vind het vreemd dat er zo gesproken word over DIE marcel groenendijk, en over geweld bla bla, wat meneer L heeft gedaan, mag natuurlijk de kinderen hebben erom gevraagd zeker? Nou sorrie hoor hij heeft maar 4 jaar gekregen die arme stakker, nou sorroe vind het allemaal wel ver gaan wat de hoge piefen doen, pak die pedofiel maar zo hard aan, die had 4 jaar voor ieder kind moeten krijgen

 6. Ik denk dat BWO weinig kan beginnen tegen Marcel Groenendijk. Hij heeft niet gedrijgd met geweld. Alleen ‘onze manier’. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Een kort geding bijvoorbeeld.
  De burgemeester kan dus inmiddels weinig meer doen, want B. Larue valt onder huurbescherming? Volgens mij is dat pas na 1 jaar, maar dat weet ik niet precies. Vind het wel ernstig dat als het klopt B. Larue dus kan blijven wonen zo lang hij wil.

  Lijkt mij dat als alle partijen het erover eens zijn dat deze situatie niet te houden is, er snel een geschikt woonadres gevonden kan worden en zo niet, dat dan justitie een oplossing zoekt (cel, TBS kliniek).

  Ik hoop dat Marcel Groenendijk geen dingen gaat doen waar hij later spijt van krijgt. Ik ben wel heel blij dat er tenminste mensen zijn die de stem van vele Leidenaren willen laten horen in de vorm van protest, TV optreden en Faceboek pagina, want anders zou de suggestie gewekt worden dat de bewoners van Leiden alles maar prima vinden.

  De maat is gewoon vol. Benno L. is niet welkom in Leiden en ik neem aan in geen enkele gemeente in Nederland. Daar is niks vreemds aan.

 7. Samenvatting belangrijkste bijzondere voorwaarden opgelegd door het OM en aanwijzingen die gegeven zijn door de Reclassering.
  De heer L. staat onder streng toezicht van Reclassering Nederland. Door de reclassering en het OM zijn duidelijke voorwaarden verbonden aan de voorwaardelijke invrijheidstelling van de heer L. De belangrijkste voorwaarden, aanwijzingen en afspraken zijn onder andere:

  De heer L.:

  • Moet medewerking verlenen aan het reclasseringstoezicht, waaronder huisbezoeken.
  • Moet therapie blijven volgen, zodat recidive kan worden voorkomen.
  • Moet te allen tijde telefonisch bereikbaar zijn voor de reclasseringsbegeleiders.
  • Moet minimaal 1x per week persoonlijk contact hebben met zijn begeleiders van de reclassering.
  • Moet zich melden zo lang en zo vaak de reclassering dat noodzakelijk acht zodat begeleiding en controle op het naleven van de bijzondere voorwaarde kan plaatsvinden.
  • Moet zich houden aan de aanwijzingen en opdrachten van de reclassering.
  • Draagt een enkelband met GPS-controle om naleving van de afspraken te kunnen controleren.
  • Afspraak is dat meneer zich niet mag ophouden bij scholen en op speelplaatsen en het park achter het huis van meneer.
  • Mag openbare zwemgelegenheden alleen bezoeken op uitdrukkelijk door de reclassering goedgekeurde tijdstippen en locaties.
  • Moet toestemming vragen voor sportactiviteiten bij een vereniging en andere activiteiten bij culturele verenigingen.
  • Is verplicht om sollicitatiegesprekken te melden en toestemming te krijgen van de reclassering.
  • Is het verboden om betaalde dan wel onbetaalde werkzaamheden/activiteiten te verrichten waarbij hij in contact komt met minderjarigen.
  • Is het verboden om zich binnen de grenzen van de 12 gemeenten te bevinden waar zijn slachtoffers wonen, met uitzondering van de snelweg.
  • Moet zijn woning en woonlocatie gedurende zijn proeftijd in Nederland hebben, deze moet geschikt worden bevonden door de reclasseringsinstelling. Daarbij geldt ook dat de heer L. niet mag wonen in een woning waar ook minderjarigen wonen.
  • Mag slechts bezoeken aan het buitenland afleggen als de reclassering daar toestemming voor geeft.

  http://gemeente.leiden.nl/nieuwsitem/artikel/voorwaardelijke-invrijheidstelling-van-de-heer-l/2559/

  En dat is slechts een samenvatting van de voorwaarden opgelegd aan Benno L.
  Misschien ook maar zoiets regelen voor die rare Marcel Groenendijk die zeker niet namens 95% van de Leidenaren mensen met geweld bedreigt.

 8. U vergeet er bij te melden, dat als hij een van die regels overtreed hij terug moet in het huis van bewaring!

  Dan nu:

  Houd zich ten alle tijden op bij speeltuin en scholen….hij hoeft alleen maar uit zijn raam te kijken.

  Meneer heeft al kinderen aangesproken, vergeet dat niet.
  Heeft gesolluciteerd in duitsland….ja wel op een vacature voor chaffeur voor gehandicapte kinderen

  Hij is altijd op de radar via zijn enkel band…….die is al weleens niet traceerbaar geweest…..dom dom dom.

  Dus uw snapt dat deze desbetreffende meneer L eigenlijk al gerug zou moeten zijn in het huis van bewaring, en meneer groenedijk betreft, heeft niks met kinderen gedaan, die komt voor ze op, en die heeft nooit gezegd dat hij geweld zou gaan gebruiken, dat is wat mensen gewoon aannemen, er word gedemonstreerd omdat die man gewoon weg moethij word te veel geprikkeld HIER IN MIJN BUURT met voir zijn huis een school voor gehandicapte kinderen, een waterspeelplaats vanaf zijn balkon, nog geen blik omhoog het buitenzwembad, een park met spelende kinderen, hij hoeft zich niet eens op te houden of stil te staan, hij hoeft alleen maar thuis naar buiten te kijken!!!!

 9. jennifer: "U vergeet er bij te melden, dat als hij een van die regels overtreed hij terug moet in het huis van bewaring!"

  Dat hoeft er niet bij te worden vermeld, want het is inherent aan een voorwaardelijke invrijheidstelling.

 10. De frisse denkers bij ‘Leefbaar Leiden’ beschuldigen Lenferink er nog wel van goedkoop te willen scoren i.v.m. de verkiezingen. Ik geloof dat hun denktankje niet veel meer dan een vingerhoedje groot is.
  Wie probeert hier nu eigenlijk goedkoop te scoren…..
  En door nog flink wat olie op het vuur te gooien wordt Leiden ook zeker heel erg leefbaar.

 11. Die Groenendijk heeft wel degelijk gedreigd.
  Niet alleen naar die pedo toe, maar ook richting de Burgemeester.
  Het moet volgens zijn regels gaan want anders….. Dat is puur dreigen.
  En al dat schorem dat daar stond te demonstreren zou ik mijn kinderen niet tussen durven zetten.
  Wat een schorriemorrie, wat een schorriemorrie.
  Hun invloed op kinderen is minstens net zo erg als dat van die pedo.

  Waarom gaan ze niet demonstreren bij iedereen die te hard rijdt??
  Dat is levensgevaarlijk voor kinderen.

 12. Marcel Groenendijk is een tokkie, die niet eerst nadenkt voor hij wat roeptoetert…filmpje gezien met burgemeester en bij P &W, allemaal tokkies op een rij. Selectieve verontwaardiging. En die Marcel Groenendijk vindt zichzelf ongelooflijk belangrijk…met zijn grote muil. Los van het feit dat pedosexuelen walgelijk gedrag vertonen, walg ik van figuren en de zogenaamd zelfbenoemde moraalridders en good do ers als Marcel Groenendijk.

 13. Piet Pekelharing op

  Waarom gaan ze niet demonstreren bij iedereen die te hard rijdt??

  Misschien omdat zij zich zelf frequent bezondigen aan het overschrijden van de maximumsnelheid?

 14. Leefbaar Leiden kan zich beter druk maken om de kinderen in de Stevenshof. Dankzij de uitstoot van verkeersriool Rijnlandroute langs de wijk hebben die kinderen een kortere levensverwachting.

 15. Dat zal PVV-mannetje Sloos niet doen. Het voormalige SP-raadslid vindt drukte over luchtvervuiling namelijk een linkse hobby.

 16. @Piet Pekelharing;
  Je schreef; "Misschien omdat zij zich zelf frequent bezondigen aan het overschrijden van de maximumsnelheid?" .

  Dat bedoel ik dus.
  Ze hebben geen benul van wat ze hun eigen kinderen en die van een ander aandoen.
  Ze hebben geen idee welk een verderfelijke invloed zij zelf op kinderen hebben.

  Tussen al die demonstranten zie je nooit normale, fatsoenlijk en weldenkende mensen.
  Junks, alcoholisten en ander uitschot hebben de grootste bekken.

  Ik wil een gezonde maatschappij.
  En daar moet de politiek de voorwaarden voor scheppen.
  Dat is hun taak.

  Kinderverkrachters kei en keihard aanpakken.
  Ook ouders die hun kroost modder en modder vet voeren keihard straffen.

  Hardrijders? auto en rijbewijs innemen zodat ze mij en mij kinderen nooit meer in gevaar kunnen brengen.

  Een gezonde lucht moeten we gewoon eisen.

  Enz. enz

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline