Ultimatum voor Lenferink: Benno L. moet zaterdag weg zijn

15

“Als Benno L. zaterdagmorgen om 8.00 uur de stad niet uit is, is het klaar! Niemand doet wat, en ik doe het wel. Ik dreig niet met geweld, ik zeg alleen, ik doe het op onze manier.” Aan het woord is Marcel Groenendijk in de uitzending bij Pauw & Witteman. De Leidse zanger zegt namens 95% van de Leidenaren te spreken met zijn ultimatum aan de burgemeester.

Het bewuste fragment uit de uitzending van Pauw & Witteman.

Ook duoraadslid Tomas Kok van Leefbaar Leiden was maandag bij de live-uitzending aanwezig. Als Lenferink er niet voor zorgt dat Benno L. de stad weer uit gaat, zegt de partij het vertrouwen op in de burgemeester.

Groenendijk laat vanmorgen weten alleen op te komen voor de burgers: “Ik ben een geboren en getogen Leidenaar en daar ben ik trots op. Die andere manier kan bijvoorbeeld zijn dat we elke dag gaan protesteren. Als er ergens een probleem is en Jantje wil het zó oplossen en Pietje op een andere manier is dat toch niet direct bedreigend. Ik denk dat je afgaat op uiterlijk van sommige mensen en dat stuit mij een beetje tegen de borst.”

Delen

15 reacties

 1. Angst is een slechte raadgever. De enige die niet meedoet aan deze angst is de burgemeester. Zoals het hoort bij een bestuurder die een nu eenmaal een dergelijke beslissing moet nemen vanuit zijn positie, heeft hij alle ins en outs overwogen. Dat deze beslissing niet iedereen welgevallig is is jammer maar gebeurt nu eenmaal bij veel beslissingen. De overwegingen die tot deze beslissing hebben geleid zijn zo duidelijk en zo principieel dat de burgemeester zelfs bereid is zijn positie hiervan te laten afhangen. Het kan niet zo zijn dat de burgemeester zijn beslissing moet herzien op basis van ordinaire dreigementen van burgers die het niet eens zijn. Goede argumenten die geleid hebben tot een beslissing zijn nu eenmaal beter dan dreigementen gebaseerd op angst. Men hoeft het niet eens te zijn met een beslissing maar er zijn andere wegen om deze ter discussie te stellen.

 2. Piet Pekelharing op

  De rechter heeft Benno L. geen verbod om zich in Leiden te vestigen opgelegd, de heer Marcel Groenendijk daarentegen ……

 3. Piet Pekelharing op

  De rechter heeft Benno L. geen verbod om zich in Leiden te vestigen opgelegd, de heer Marcel Groenendijk daarentegen ……

 4. Samenvatting belangrijkste bijzondere voorwaarden opgelegd door het OM en aanwijzingen die gegeven zijn door de Reclassering.
  De heer L. staat onder streng toezicht van Reclassering Nederland. Door de reclassering en het OM zijn duidelijke voorwaarden verbonden aan de voorwaardelijke invrijheidstelling van de heer L. De belangrijkste voorwaarden, aanwijzingen en afspraken zijn onder andere:

  De heer L.:

  • Moet medewerking verlenen aan het reclasseringstoezicht, waaronder huisbezoeken.
  • Moet therapie blijven volgen, zodat recidive kan worden voorkomen.
  • Moet te allen tijde telefonisch bereikbaar zijn voor de reclasseringsbegeleiders.
  • Moet minimaal 1x per week persoonlijk contact hebben met zijn begeleiders van de reclassering.
  • Moet zich melden zo lang en zo vaak de reclassering dat noodzakelijk acht zodat begeleiding en controle op het naleven van de bijzondere voorwaarde kan plaatsvinden.
  • Moet zich houden aan de aanwijzingen en opdrachten van de reclassering.
  • Draagt een enkelband met GPS-controle om naleving van de afspraken te kunnen controleren.
  • Afspraak is dat meneer zich niet mag ophouden bij scholen en op speelplaatsen en het park achter het huis van meneer.
  • Mag openbare zwemgelegenheden alleen bezoeken op uitdrukkelijk door de reclassering goedgekeurde tijdstippen en locaties.
  • Moet toestemming vragen voor sportactiviteiten bij een vereniging en andere activiteiten bij culturele verenigingen.
  • Is verplicht om sollicitatiegesprekken te melden en toestemming te krijgen van de reclassering.
  • Is het verboden om betaalde dan wel onbetaalde werkzaamheden/activiteiten te verrichten waarbij hij in contact komt met minderjarigen.
  • Is het verboden om zich binnen de grenzen van de 12 gemeenten te bevinden waar zijn slachtoffers wonen, met uitzondering van de snelweg.
  • Moet zijn woning en woonlocatie gedurende zijn proeftijd in Nederland hebben, deze moet geschikt worden bevonden door de reclasseringsinstelling. Daarbij geldt ook dat de heer L. niet mag wonen in een woning waar ook minderjarigen wonen.
  • Mag slechts bezoeken aan het buitenland afleggen als de reclassering daar toestemming voor geeft.

  http://gemeente.leiden.nl/nieuwsitem/artikel/voorwaardelijke-invrijheidstelling-van-de-heer-l/2559/

  Misschien ook maar zoiets regelen voor die rare Marcel Groenendijk die zeker niet namens 95% van de Leidenaren mensen bedreigt met geweld.

 5. Momenteel zie ik Marcel liever uit Leiden vertrekken dan Benno L. Had ik een paar dagen geleden nog niet gedacht…

 6. Jullie hebben dus liever iemand in Leiden wonen die ruim 50 verstandelijk beperkte kinderen heeft misbruikt dan iemand die de waarheid zegt over een pedofiel en de veiligheid wil waarborgen van de kinderen in de nabije omgeving?

  Werkelijk waar, me haren gaan overeind staan van dit soort enge opmerkingen.

 7. Ik vind mensen die het recht in eigen hand nemen, bedreigingen uiten en aanzetten tot geweld idd stukken enger dan een pedofiel die zijn straf heeft uitgezeten (persoonlijk vind ik zijn straf wel te laag) en nu zo’n beetje door heel Nederland in de gaten wordt gehouden.

  Ik zou me eerder zorgen maken om andere pedofielen in Leiden (er zullen er vast nog enkele rondlopen) die NIET bekend zijn bij politie en justitie. Daar is het gevaar veel groter dan bij deze vent.

 8. Als je het recht in eigen hand moet nemen om bijv. je eigen kind te beschermen dan heb ik daar in ieder geval alle begrip voor! Aanzetten tot geweld, kan en wil je mij 1 concreet dreigement aangeven? Er is nooit gezegd dat dit met geweld zou gebeuren, dat is jou interpretatie. Waarschijnlijk omdat er sommige mensen een tatoo hebben.

  Als zedendelinquenten bekend zijn en zeker dit soort tuig mag daar best iets aan gedaan worden. Benno L. is namelijk nog niet genezen. En dan wordt er weer lekker meegeluld dat zijn straf erop zit. Een paar jaartjes zitten, terwijl die min. 150 levens heeft verwoest (ouders erbij opgeteld). Ongelooflijk, waar gaat dit land heen en de gedachtegang bij sommige mensen.

 9. Inmiddels is duidelijkl uit welke hoek het lawaai komt:

  "Motorclub Dutch Brotherhood uit Leiden is de aanjager achter de protesten tegen de huisvesting van Benno L. in Leiden."
  "de mensen die vooraan stonden, hebben Benno L. niet in hun eigen buurt. Actievoerster Monique van den Hout bijvoorbeeld woont vijf kilometer verderop, in Leiderdorp."
  "Toen dinsdagavond weer werd gedemonstreerd gaven buurtbewoners aan dat ze het wat overdreven vonden."

  http://www.omroepwest.nl/nieuws/19-02-2014/motorclub-aanjager-protesten-tegen-benno-l

  Vorig jaar waren er grote problemen met een andere motorclub en moesten burgemeester Lenferink, de gemeente en de politie in actie komen tegen het gespuis. Zou er een verband zijn?

  "Politie pakt leden motorclub Trailer Trash Travellers op voor afpersing in Leiden"

  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article21457363.ece

  "De Leidse motorclub Pegasus is door MC Trailer Trash Travellers uit Den Haag van hun clubhuis aan de Voorschoterweg beroofd.
  Dat zei burgemeester Lenferink vanavond tegen Sleutelstad."

  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2013/01/lenferink-leidse-motorclub-beroofd-van-clubhuis

  "Motorclub niet welkom in Leiden"

  http://gemeente.leiden.nl/nieuwsitem/artikel/motorclub-niet-welkom-in-leiden/2126

 10. Zeer eens met @fdac. En het wordt tijd dat onze gemeenteraadsleden Lenferink royale steun in de rug gaan geven. Nu doet alleen Pieter Kos dat ,waarvoor hulde. Ik hoop toch niet dat de anderen de angst voor verlies van de kiezersgunst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen laten prevaleren. Natuurlijk zit niemand te wachten op een ex-delinquent als buurman, maar een gewaarschuwd mens telt in dit geval voor twee en we kunnen nu de goede maatregelen treffen. Voor alle andere vormen van misdaad in onze omgeving die er ook zijn maar die waar we geen weet van hebtben ligt dat een stuk lastiger.

 11. Toen ik zo dat clubje bij P&W zag, kreeg ik sterk het gevoel dat ik toch liever Benno L als buurman zou hebben.

 12. Ik was nooit zo stuk van onze burgemeester. Maar ik moet zeggen dat zijn optreden tot nu toe wel superieur is. Zéér!

 13. @Jordypapier: de kans is erg groot dat jij binnen 5 minuten loopafstand woont van iemand die een celstraf wegens moord dan wel doodslag heeft uitgezeten. De kans dat je binnen 15 minuten fietsafstand van een veroordeelde moordenaar in een relatief kleine stad als Leiden woont is 100%.
  Daarnaast wonen er in Leiden tientallen mensen die wegens ontucht – ook met kinderen – zijn veroordeeld en hun straf hebben uitgezeten.
  Voelde jij je vóórdat dit nieuws naar buiten kwam bedreigd doordat je zo dicht in de buurt van deze veroordeelde mensen woont (ervan uitgaande dat je in Leiden woont), waarvan een aantal veel ergere dingen heeft gedaan (moord/doodslag) dan deze man die nu tijdelijk in een seniorenflat wordt ondergebracht?

  Waarschijnlijk niet.

  Van deze man gaat geen dreiging meer uit: via zijn enkelband is van seconde tot seconde bekend waar hij zich bevindt.

  Het is wel interessant om te zien hoe allerlei mensen zich opeens belangrijk denken te vinden door te melden dat deze man al is gesignaleerd in een supermarkt bij de kinderhoek (onzin) en bij een kleuterschool (er zijn geen kleuterscholen in Leiden). Allemaal stemmingmakerij, grotendeels aangezet door mensen die niet eens in Leiden woonachtig zijn.

  Ik ben het met je eens dat iemand die zijn straf heeft uitgezeten voor een dergelijke beladen zaak, niet zomaar ‘vrij’ kan zijn om zich te vestigen waar hij wil, maar hier is dat toch in goede banen geleid? De man staat onder permanent toezicht. Er is behoudens het politietoezicht een legioen aan begeleiders ingeschakeld: ik denk dat de burgemeester een weloverwogen en moedige beslissing heeft genomen.
  Een pedofiel in een seniorenflat: kans op recidive lijkt me in die omgeving niet erg groot.

 14. @frits:

  • Afspraak is dat meneer zich niet mag ophouden bij scholen en op speelplaatsen en het park achter het huis van meneer.

  Hier is hij de fout al in gegaan, hij heeft zich al bij 1 van de 5 of 7 scholen in de directe omgeving laten zien, waarna NIET is ingegrepen…
  Waarom niet?
  Hij mocht zich toch niet ophouden bij de scholen etc. in directe omgeving?
  Wat mij betreft mogen de acties gewoon blijven plaatsvinden, vrijheid van meningsuiting blijft een recht en dat mag nu kennelijk niet meer, alleen maar omdat een veroordeelde pedo bang wordt?
  Jammer dan, had ie maar met zijn poten van verstandelijk gehandicapte kinderen moeten blijven!!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline