Directeur Meta Knol van De Lakenhal en directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum tekenen de bruikleenovereenkomst. (Foto: J.P. Kranenburg).

Het Laatste Oordeel naar eregalerij Rijksmuseum

Volgend jaar verhuist ‘Het Laatste Oordeel’ van Lucas van Leyden naar Amsterdam. De Lakenhal geeft haar topstuk in bruikleen aan het Rijksmuseum zodat het tijdens de verbouwing van het Leidse museum niet in depot hoeft. Het is voor het eerst dat het 16e eeuwse werk buiten de Sleutelstad te zien zal zijn. Slechts één keer eerder verliet het drieluik de stad. Het werd tijdens de oorlog veiliggesteld. Waarschijnlijk in de Pietersberg.

Audiofragment: De directeuren Knol van De Lakenhal en Pijbes van het Rijksmuseum tekenden vandaag de bruikleenovereenkomst.

De ‘Nachtwacht van de 16e eeuw’ zoals het schilderij ook wel genoemd wordt, krijgt een plaats in de eregalerij van het Rijksmuseum. Dat is niet alleen goede voor het Rijksmuseum, maar ook De Lakenhal zal er na de heropening in 2017 van profiteren. Het drieluik is dan nog veel beroemder dan het nu al is en zal naar verwachting dan veel extra bezoekers naar Leiden halen.

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum belooft alvast dat De Lakenhal bij de heropening ook ‘een genereus bruikleen-cadeautje’ terugkrijgt: “Schilderijen in de categorie van Het Laatste Oordeel.” Het wordt in elk geval niet De Nachtwacht van de beroemdste schilder van Leiden. Dat meesterwerk van Rembrandt is eigendom van de stad Amsterdam en het zou in Leiden bovendien niet echt goed tot zijn recht komen, denkt Pijbes.

Audiofragment: Cultuurwethouder De Haan is trots op de samenwerkingsovereenkomst tussen de twee musea.

Leiden Lakenhal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×