Dick de Vos van de Partij voor de Dieren (links) en de Leidse professor Jos van den Broek maken zich kwaad over de illegale bomenkap in het Bio Science Park. (Foto's/video: Chris de Waard).

Teleurgestelde bewoners treuren op boomfeestdag

Het lijkt vandaag wel kaalslagdag in plaats van boomfeestdag. Of, zoals de Leidse professor Jos van den Broek het noemt: “Treurwilgdag”. Van den Broek maakt zich als medewerker van de Universiteit Leiden flink boos op zijn werkgever die zonder enige vorm van communicatie een hele rits bomen om liet zagen rond het Sylvius Laboratorium in het Leiden Bio Science Park.

biotech-trainingsfaciliteit.jpg

De bomen moeten plaats maken voor een internationale biotech-trainingsfaciliteit die BAM Utiliteitsbouw voor vijf miljoen gaat bouwen op het veldje vlak naast ‘het Sylvius’. De komst van dat centrum juicht Van den Broek overigens van harte toe. “Maar,” zo zegt hij: “Die potloodstrepentrekkers moeten eerst eens komen kijken voor ze zomaar een bouwplan tekenen.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/139353929″ params=”auto_play=false&hide_related=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Marco van Duijn meet alvast de afgezaagde stronken op. Bij een doorsnede van meer dan 20 centimeter is een vergunning nodig. Professor Jos van den Broek baalt van de potloodstrepentrekkers die zonder locatieonderzoek hun gebouwen op bomen plannen.

Wijkvereniging Houtkwartier in actie. De hopen op behoud van zoveel mogelijk bomen.

Even verderop wordt ook gedemonstreerd tegen de – in dit geval nog voorgenomen – kap van bomen. Op en rond de zogenaamde ‘Agnes-locatie’ rond de Kagerstraat verrijzen een nieuw gebouw voor het Driestar College, een sporthal en woningen. Om ruimte te maken voor al dat beton, moeten 135 bomen verdwijnen. Leden van de wijkvereniging markeerden die veelal beeldbepalende bomen met houten kruizen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/139352657″ params=”auto_play=false&hide_related=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Voorzitter Wim Scholten van de wijkvereniging, Bomenbond-advocaat Marco van Duijn en Dick de Vos van de dierenpartij strijden voor het behoud van de bomen.

Advocaat Marco van Duijn van de Bomenbond Rijnland meldt zich ook bij de actievoerende bewoners. Hij sluit niet uit dat de Bomenbond bezwaar gaat maken tegen de bomenkap.

Leiden bomenkapsylvius


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×