Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, infrastructuur & milieu) kwam vanmiddag in Leiden kijken bij de ov-poortjes. Of ze open, dicht of weg moeten wilde ze niet zeggen. Wel dat ze van de NS had gehoord dat ze sowieso open blijven tot 1 januari 2016. (Foto's: Chris de Waard).

Mansveld: ov-poortjes nog zeker tot begin 2016 open

Concrete toezeggingen leverde het werkbezoek dat PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vanmiddag bracht aan station Leiden Centraal niet op. Wel meer duidelijkheid over de ov-poortjes. Mansveld kwam naar Leiden op uitnodiging van PvdA-lijsttrekker Gijs Holla die zich al jaren druk maakt over – vooral – de plek van de poortjes. Het liefst wil Holla paaltjes in plaats van poortjes, maar als dat niet kan, dan moeten de poortjes in elk geval zo worden geplaatst dat niet-reizigers ongehinderd van de stads- naar de zeezijde van het station kunnen lopen.

Audiofragment: Tijdens het werkbezoek ging Mansveld onder meer in gesprek met een eenzame demonstrant.

Het stationsgebied ligt precies tussen twee toplocaties, stelt Holla: “Het historische centrum en het Bio Science Park Leiden. En Leiden staat voor de opgave om die twee gebieden met elkaar te verbinden.” Mansveld wilde niet zeggen of ze voor of tegen de poortjes was: “Ik krijg ook mensen aan mijn bureau die me vragen toch vooral geen poortjes te gaan verbieden.” Elk station is anders en de oplossing is maatwerk. Mansveld riep daarom de gemeente Leiden, de NS, Prorail en ROVER op om vooral in gesprek te blijven en samen tot een oplossing te komen.

Leiden en de NS praten overigens wel over een mogelijke oplossing, maar die lijkt niet erg kansrijk. Onderzocht wordt of er op enkele tientallen meters links van de hoofdingang (stadszijde) een nieuwe tunnel kan komen die niet alleen helemaal onder het station en de spoordijk heen gaat, maar ook dwars door het net geopende gebouw van het ROC Leiden. Daar zou dan de begane grond weer uitgesloopt moeten worden om een passage te maken.

De poortjes in de hal zouden dan alsnog dichtkunnen, mensen die alleen via het station naar de andere kant willen lopen, kunnen dan onderlangs. Onderdeel van dat tunnelplan is een stalling voor 5.000 fietsen onder het station.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×