College trekt zich lot Leidse padden aan

Leidse padden kunnen binnenkort opgewekt door het urbane stadsmilieu trekken zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over rioolputten en trottoirkolken. Die zijn namelijk levensgevaarlijk voor de amfibieën. Eenmaal in de put, kan een pad er op eigen kracht nooit meer uit komen. De Partij voor de Dieren vroeg het college daarom om padvriendelijke putten. Volgens Fractievoorzitter Dick de Vos van de dierenpartij komen er alleen in Leiden al duizenden padden per jaar om.

Audiofragment: Wethouder Van Woensel over padden, putten en andere collegebesluiten.

Het college heeft werk gemaakt van het probleem en besloot vandaag in de laatste reguliere collegevergadering van deze raadsperiode dat er op kritische locaties uitklimvoorzieningen worden geplaatst in de putten. Na een inventarisatie door vrijwilligers en ecologen van het Stadsnatuurmeetnet zijn de kolken aan de Van Vollenhovenkade uitgekozen als pilotlocatie.

Tijdens de proefperiode gaat de gemeente de kosten in beeld brengen van het gebruik van de uitklimvoorzieningen voor padden. Ook wordt gemonitord in hoeverre de kolken nog gezogen kunnen worden als er een paddenklimrek in is aangebracht. Tenslotte gaat de gemeente checken of er daadwerkelijk padden in de put zitten.

Overigens is er slechts een locatie bekend waar in Leiden een paddentrek plaatsvindt en dat is bij het Stadspolderpad langs het spoor. De proef daar doen heeft echter geen zin. Daar zijn geen kolken.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×