College trekt zich lot Leidse padden aan

5

Leidse padden kunnen binnenkort opgewekt door het urbane stadsmilieu trekken zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over rioolputten en trottoirkolken. Die zijn namelijk levensgevaarlijk voor de amfibieën. Eenmaal in de put, kan een pad er op eigen kracht nooit meer uit komen. De Partij voor de Dieren vroeg het college daarom om padvriendelijke putten. Volgens Fractievoorzitter Dick de Vos van de dierenpartij komen er alleen in Leiden al duizenden padden per jaar om.

Audiofragment: Wethouder Van Woensel over padden, putten en andere collegebesluiten.

Het college heeft werk gemaakt van het probleem en besloot vandaag in de laatste reguliere collegevergadering van deze raadsperiode dat er op kritische locaties uitklimvoorzieningen worden geplaatst in de putten. Na een inventarisatie door vrijwilligers en ecologen van het Stadsnatuurmeetnet zijn de kolken aan de Van Vollenhovenkade uitgekozen als pilotlocatie.

Tijdens de proefperiode gaat de gemeente de kosten in beeld brengen van het gebruik van de uitklimvoorzieningen voor padden. Ook wordt gemonitord in hoeverre de kolken nog gezogen kunnen worden als er een paddenklimrek in is aangebracht. Tenslotte gaat de gemeente checken of er daadwerkelijk padden in de put zitten.

Overigens is er slechts een locatie bekend waar in Leiden een paddentrek plaatsvindt en dat is bij het Stadspolderpad langs het spoor. De proef daar doen heeft echter geen zin. Daar zijn geen kolken.

Delen

5 reacties

 1. Jos van den Broek op

  "Overigens is er slechts een locatie bekend waar in Leiden een paddentrek plaatsvindt en dat is bij het Stadspolderpad langs het spoor." Hoezo? Het stikt van de dode padden op fietspaden en wegen aan de andere kant van de stad. Met brommers en scooters van het fietspad red je meer padden (voor veel lagere kosten) dan met klauterkolken.

 2. René Dentener op

  Dit lijkt me niet zo’n goed idee. Als padden er op die manier makkelijker uit kunnen klimmen, dan kunnen ratten en ander ongewenst ongedierte dat ook. Is daar wel goed over nagedacht door de gemeente? Ratten zijn immers dragers van ziekten die voor de mens gevaarlijk kunnen zijn.

 3. F. Hagedoorn op

  Die grap van die kamelen heb je al een keer gemaakt, Piet.
  Niet twee keer aan dezelfde steen je hoofd stoten, Piet.

 4. F. Hagedoorn op

  Die grap van die kamelen heb je al een keer gemaakt, Piet.
  Niet twee keer aan dezelfde steen je hoofd stoten, Piet.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline