Om te voorkomen dat de camera's bij woningen naar binnen kijken, zijn speciale maatregelen genomen zoals hier bij de Club 70 fietsenstalling. (Afbeelding: evaluatierapport CTOV).

Camera's Leiden Centraal blijven nog drie jaar

De camera’s die sinds december 2010 bij station Leiden Centraal hangen, blijven in elk geval nog drie jaar. Dat heeft burgemeester Lenferink besloten na een positieve evaluatie van het Camera Toezicht Openbaar Vervoer (CTOV). Tot en met 2016 zijn de kosten voor beheer en onderhoud van de camera’s gedekt. Het gaat om circa 80.000 euro per jaar. De drie miljoen die Leiden in 2010 van het rijk kreeg was bedoeld om de camera’s aan te schaffen en te plaatsen. Sinds 2011 draait de gemeente zelf op voor de exploitatiekosten.

De camera’s kwamen er in eerste instantie op verzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die camera’s wilde op alle vitale verkeersknooppunten, maar ze worden ook gebruikt bij het oplossen van strafbare feiten en voor crowd control tijdens evenementen. De politie kan de camera’s daarom uitlezen en deed dat de afgelopen jaren ook meerdere malen om misdrijven op te lossen, zo schrijft Lenferink in een brief aan de raad.

Audiofragment: VVD-leider Laudy wil na de positieve evaluatie meer camera’s in de Leidse openbare ruimte.

Er is op zeven punten gekeken of de camera’s hun nut bewijzen. Ten eerst is de dreigingsanalyse niet veranderd en beschouwt de NCTV het station in Leiden nog steeds als A-locatie waar cameratoezicht wneselijk is. Ook werden er verschillende geweldsdelicten en aanrandingen opgelost dankzij de camerabeelden en is het aantal geregistreerde delicten volgens de burgemeester met bijna 15% gedaald sinds de camera’s er hangen. Het gaat daarbij met name om fietsendiefstal, drugsoverlast en vernielingen. Lenferink geeft wel toe dat die cijfers sowieso al daalden.

Door de camera’s bij evenementen in te zetten als middel voor crowdmanagement bespaart Leiden ook kosten. Vroeger moest daarvoor extra apparatuur worden ingehuurd. Ook bij calamiteiten kunnen de camera’s hun nut bewijzen, alleen hebben die zich niet voorgedaan sinds de camera’s er hangen.

Uit een enquête onder leden van het Leiden Panel blijkt dat 80% van de ondervraagden het cameratoezicht als een goed middel ziet om hulpverlening bij incidenten en rampen te ondersteunen. 67% Van de respondenten voelt zich door de camera’s veiliger en 66% vindt ze een acceptabel middel om het risico op terroristische aanslagen te verminderen. Ongeveer 4/5 van de ondervraagden (79%) zegt zich niet bewust te zijn van de camera’s als ze in het station zijn. Een nog hoger percentage (82%) heeft geen enkele moeite met de privacy-aspecten die met het cameratoezicht gemoeid zijn. Voor 15% is dat wel een issue.

Eerder deze week sprak CDA-lijsttrekker Jan-Jaap de Haan ook al zijn telreurstelling uit over het feit dat er geen camera’s hangen in – met name – de Leidse uitgaansgebieden. Dat was naar aanleiding van de beroving van de islamitische slagerij Mabroek op de Nieuwe Beestenmarkt.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×