De nieuwe Leidse stembus voldoet wel aan de Kieswet. Het is namelijk een vereiste dat zo'n bus deugdelijk kan worden afgesloten in gevallen van bijvoorbeeld oproer. Een plakbandje voldoet in zo'n situatie niet. (Foto: Chris de Waard).

Leiden stemt vandaag met legale stembussen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 2012 maakte Leiden gebruik van stembussen die niet aan de Kieswet voldoen. Dat onthulde Sleutelstad destijds. Stembussen moeten degelijk afgesloten kunnen worden met een slot. De veredelde vuilnisbakken die Leiden gebruikte, werden in het verleden afgesloten met een strook plakband.

Al twee dagen na de verkiezingen in 2012 liet de gemeente weten nieuwe stembussen aan te zullen schaffen. Dat is gebeurd, en dus is Leiden nu niet meer de enige gemeente in Nederland met stembussen die niet voldoen.

Advertentie

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014 leidsestembus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×