Van de Aalmarktplannen is alleen het Waagblok zo goed als gerealiseerd. Als Leiden ook de twee andere bouwblokken gerealiseerd wil zien, moet de gemeenteraad binnenkort groen licht geven voor een extra gemeentelijke bijdrage van zes miljoen euro. Bovenop de circa 12 miljoen die Leiden er eerder al voor uittrok.

Gemeente lijdt miljoenenstrop bij Aalmarktplannen

Als Leiden de Aalmarktplannen in zijn geheel wil realiseren, kan dat alleen als de gemeente er zes miljoen extra insteekt. Het college heeft vandaag met tegenzin besloten dat die gelden vrijgemaakt moeten worden. Het project is té belangrijk voor Leiden om ermee te stoppen. Volgende week wordt de gemeenteraad geinformeerd.

Audiofragment: Wethouder Laudy heeft de extra miljoenen al gevonden. Volgende week krijgt de raad een brief met zijn voorstel.

Oorzaak is ook nu weer de financiële crisis. Toen Leiden jaren geleden de contracten tekende met ontwikkelaar ASR werd uitgegaan van mooie rendementen op het nieuwe winkelgebied in het hartje van de Sleutelstad. Die zijn door de crisis deels verdampt en dus heeft de ontwikkelaar een ontbindende bepaling uit het contract ingeroepen. Als het gerealiseerde project niet kan worden ondergebracht bij een institutionele belegger, kan ASR onder het contract uit. Dat dreigt nu te gebeuren. Tenzij Leiden het gevallen gat van 6.000.000 euro dus dicht.

De Aalmarktplannen werden onder het vorige college, en met name door Laudy’s voorganger Van Woensel, vlotgetrokken nadat er vele jaren alleen maar over gesproken was. Het megaproject werd in drie stukken geknipt om het nog enigszins behapbaar te maken. Het Waagblok, met daarin het compleet vernieuwde warenhuis V&D, een reuzenfietsenstalling, The Sting en Grand Café De Waag is zo goed als klaar. Alleen de opening van De Waag laat nog op zich wachten.

Deel twee is het Stadsgehoorzaalblok. Daar wordt onder meer een nieuwe winkelsteeg, de Catharinasteeg, gecreëerd tussen de Breestraat en de Aalmarkt. Belangstelling is er zat, alle nieuwe winkelruimtes zijn al bijna verhuurd. Zo komt in het voormalige LVC-pand de 1.250 m2 tellende flagship store van Via Mio. De laatste grote ruimte is ook al verhuurd, maar aan wie is nog geheim. Lang gonsde de naam Zara door de stad, maar volgens ingewijden gaat het om een grote nieuwe vestiging van H&M.

Inditex
Het derde en laatste deel van de Aalmarkplannen ligt aan de overkant van het water. Tussen de Stille Rijn en de Haarlemmerstraat moet daar het ‘Haarlemmerstraatblok’ in ontwikkeling komen. ASR heeft ook hier problemen om de afspraken uit het verleden gestand te doen. De beoogde huurder is vooralsnog afgehaakt. Inmiddels is er wel een nieuwe geïnteresseerde partij. Een grote internationaal opererende modeketen die met vijf winkelformules naar Leiden wil komen. Het bedrijf – de naam is niet bekend gemaakt, maar naar verluidt gaat het om het moederbedrijf van onder andere Zara – heeft daarvoor het oog laten vallen op een ‘vergroot Haarlemmerstraatblok’ en vraagt het stadsbestuur om het gemeentelijk vastgoed in te brengen in een nieuw project waarbij de modeketen zelf de benodige extra panden wil verwerven.

Leiden Aalmarktproject Catharinasteeg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×