Vanaf donderdag kan het grote publiek tijdens Leiden Culinair kennismaken met de Issoria wijn. Op de foto voorzitter Wim de Leeuw van de Vrienden van Issoria, Michiel Eradus van Eradus Wines en Eric-Paul Sanders van Sanders Wijnkopers. (Foto: PR).

Wijn drinken voor het goede doel: Issoria by Eradus

Tijdens Leiden Culinair debuteert een nieuwe Leidse witte wijn. Afkomstig uit Nieuw Zeeland, maar van de wijngaard van Michiel Eradus, telg uit een Leids geslacht dat tot in de jaren tachtig een bloemenzaak aan de Haarlemmerstraat runde. De wijn draagt de naam ‘Issoria by Eradus’. Van elke fles gaat twee euro naar het gelijknamige Leidse hospice.

Naast Leiden Culinair zetten ook verschillende Leidse restaurants de speciale wijn op de kaart. Ook de gemeente Leiden gaat kijken of de wijn bij bijzondere gelegenheden kan worden geschonken om zo ook een steentje bij te dragen aan het goede doel.

Hospice Issoria verhuisde in september 2013 naar haar nieuwe onderkomen aan de Burggravenlaan 11. Het hospice is voor haar voortbestaan afhankelijk van giften en donaties. Elk jaar spant de stichting Vrienden van Issoria zich in om het exploitatietekort van het hospice aan te vullen door de organisatie van acties zoals de ‘Slag om Leiden’ en ‘Hollen voor Hospice Issoria’ tijdens de Leiden Marathon. De verkoop van de wijn ‘Issoria by Eradus’ is een nieuw initiatief van de stichting. 

Tot 1982 was Har Eradus bloemist in de Haarlemmerstraat. In dat jaar verhuisde het gezin naar Nieuw-Zeeland waar Har een wijngaard kocht. Vanaf 2002 kwam Eradus Sauvignon Blanc op de markt. Deze wijn werd al snel ontdekt door de internationale wijnschrijvers. Inmiddels staat de wijn op de wijnkaarten van beroemde restaurants zoals The Fat Duck (Londen) en Jamie Oliver’s Fifteen (Melbourne).

Eradus Wines is inmiddels in handen van de tweede generatie, Michiel en Hanna Eradus. Speciaal voor Issoria werd, in samenwerking met Sanders Wijnkopers uit Leiden, een bijzondere cuvée ontwikkeld: Issoria by Eradus. Issoria by Eradus is binnenkort te drinken bij Leiden Culinair en bij enkele van de beste Leidse restaurants.

Deelname is op dit moment toegezegd door de restaurants In den Doofpot, De Engelbertha Hoeve, Brasserie Meelfabriek Zijlstroom, In Den Gapenden Eter, Stadscafé Van der Werff, Restaurant Dartel en Restaurant / Grand Café De Vriend.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×