De laag kroos in de Maresingel is zo dik dat vuilnis en brood er gewoon op blijft liggen. Elders in de stad zijn de drijvende waterplantjes inmiddels zo goed als verdwenen. (Foto/video: Chris de Waard).

Maresingel zucht onder stinkende laag kroos

De Maresingel is tussen de dam bij de energiecentrale en de Oude Herengracht veranderd in een stinkend open riool dat in de hoogtijdagen van de Leidse lakenindustrie niet had misstaan. Een dikke laag rottend kroos vol vuilnis en broodresten jaagt omwonenden hun huizen in. “In de tuin zitten is er ondanks het prachtige nazomerweer niet bij, je gaat gewoon over je nek,” aldus een bewoonster van het Prins Hendrikplein die ook al bij de gemeente aan de bel heeft getrokken: “Ze zouden komen kijken,” is vooralsnog het enige dat ze te horen kreeg.

De afgelopen weken was het vaker mis met het singelwater in dit deel van de stad. Vorige maand kwamen vissen al meerdere keren in ademnood en hing er in de omgeving ook al regelmatig een vieze geur. Bewoners gingen er vanuit dat het riool was overgelopen – daar werd vorige maand aan gewerkt – maar de gemeente verklaarde eerder dat dat technisch niet mogelijk zou zijn. Misschien moeten ze dat toch nog maar eens goed controleren, want nu zijn de grachten zo te ruiken gevuld met bier, hutspot en pis, zoals Jochem Myjer bezingt in zijn Drie Oktoberlied ‘La la la Leiden’.

Leiden kroos


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×