Jantien Herfst voor 't kasteeltje aan de Jan van Gooyenkade. (Foto: Fotopersbureau Peter Schipper).

Hakketak, Francine sprak…Jantien Herfst

Aan de Jan van Goyenkade, bij de brug naar de Rijn en Schiekade, staat sinds 1911 ‘het Kasteeltje’. Over dat pand wordt flink gefantaseerd én gedroomd in het Leidse. Toen ik er recent langsreed met een vriendin vroeg ze ineens: “Doe je mee? Later als we oud zijn?” “Waaraan dan?” vroeg ik terwijl ik tegen de hoge witte Wouterenbrug opzwoegde met mijn fiets. “Al sinds ik het boek ’t Verwende nest ‘van Liza van Sambeek las – hijgt ook zij nu naast me – droom ik er af en toe van. Om met een aantal vriendinnen hier lekker oud te worden!”

Bovenop de brug puffen we even uit en kijken naar het prachtige gebouw. “Weet je. Mijn Hans is dáár geboren en getogen. Ik wijs naar het laatste huis aan de Rijn- en Schiekade waar nu Bed- & Breakfast Dependance gevestigd is. Ik kwam daar in 1971 al over de vloer en, zoals jij droomt over een soort Seks and the City jongbejaardenhuis met dit pand in de hoofdrol, zo gingen er in die tijd óók al allerlei verhalen! Het meest eenvoudig om die mythes nu eens te tackelen is aanbellen! Nu? Nee joh, dit interesseert meer mensen. Ik maak over dat Kasteel een Hakketak!

francine_rood_klein.pngDe geschiedenis
Mijn overgrootmoeder, dochter van een ingenieur in dienst van tsaar Nicolaas in Petersburg, studeerde in Zürich. Vertelt Jantien Herfst. Einstein was één van haar medestudenten. Ze trouwde met een Nederlandse hoogleraar en zij lieten ’t kasteeltje in 1911 bouwen. Einstein kwam samen met studiegenoten, zoals Ehrenfest en Niels Bohr, nog regelmatig met haar filosoferen toen ze er eenmaal woonde. Jantien verhaalt in één adem door over de bijzondere geschiedenis van het huis en vermoedelijk ook de grondslag van alle gedachtenkronkels: “Tijdens de 2e wereldoorlog werd het huis een veilige verstopplaats (in de kelders en onder het dak) voor Joden maar óók de officiële schuilkelder van de Gemeente Leiden én geconfisceerd door de Duitse bezetters die er hele gezinnen uit Katwijk in onderbrachten onder het mom van: Jullie hebben ruimte en nu dus ook inwoning.”

Na de oorlog ging het niet zo goed met ’t kasteeltje. Het bijzondere gebruik ervan had forse sporen achtergelaten en de familieleden vertrouwden de hoeveelheid vertrekken aan studenten toe. Totdat de ouders van Jantien besloten om het familiebezit – dat op een bepaald moment zelfs met sloop bedreigd werd – in oude luister te herstellen en van de enorme hoeveelheid Duitstalige aantekeningen en dagboeken die werden aangetroffen een kroniek te maken. Beide levenswerken zijn heden ten dage nog niet afgerond.

Verleden en heden
“Dat ik hier een fantastische jeugd had, hoeft geen betoog toch?” Op Jantien’s gezichtje zie ik herinneringen aan lekker buiten en natuurlijk verstoppertje spelen in het enorme huis. Zoals alle generaties is ze een studiebol en behaalde met gemak de titel Master of Science, System engeneering, policy analysis & management aan de TU in Delft. Daarbij dacht ze weleens aan haar overgrootmoeder die betere cijfers had dan Einstein, maar als studerende vrouw niet op een ieders acceptatie kon rekenen. Zoals zij nu wel in deze moderne tijden. Kennelijk erfde Jantien toch iets van het voortvarende én de liefde voor het huis want in plaats van een goede baan in haar inmiddels verworven vakgebied begon ze samen met TU-genootje Mei Ling Tan ‘House of Einstein’. Een internetbedrijf dat mannen, die zelf niet van winkelen houden of er geen tijd voor vinden, kleedt in verschillende stijlen naar wens. Het bedrijf is gevestigd op de begane grond van ’t kasteeltje en voert een eigen collectie van verschillende (heren) kledingmerken.

House of Einstein
Als klant krijg je, eventueel via Skype, een persoonlijke ‘outfitter’ die je wensen met je doorneemt. Daarna kun je een luxe box met voor jou geselecteerde outfit’s thuis verwachten, waaruit je zelf je finale keuze maakt. De rest stuur je terug. Deze nieuwe manier van ‘winkelen’ wordt door al veel vaste klanten als ideaal ervaren. Eigentijds en vernieuwend is het in elk geval!

Leiden’s Ins & Out’s 
Wat denkt de achterkleindochter van een Baltische vrouw die in 1900 al promoveerde in de Botanie van het hedendaagse Leiden? “Leiden is leuk,” glimlacht ze. Vooral bij mooi weer als alle grachten vol bootjes liggen en zij vanuit de erker van het Art Nouveau pand door een grappige akoestische bijkomstigheid letterlijk kan verstaan wat de opvarenden zeggen (!!!). Vandaar dat ze op de hoogte is van uitspraken zoals ‘Spookhuis’, ‘Ik koop het voor jou’, ‘Wie zouden er wonen’ en ‘Hoe lang staat dat er al?’

De Europaweg vind ze een aanfluiting als entree naar Leiden. Haar ogen spatten temperamentvol vuur als ze zegt: “Leiden wil toch ondernemers? Doe dan niet die brug midden in de spitsuren open voor varend (vakantie)verkeer! Dat is echt onhandig! Net zoals de vernieuwde Breestraat. Mogelijk levert die haar nieuwe online klanten op. Want jezelf tussen al die fietsen doorwurmen? Heeft iemand daar wel zin in?”

Nelson Mandela
Zoals haar ouders nu enthousiasme stoppen in de vervolmaking van het kasteeltje, zo doet Jantien dat in haar bedrijf. Ik zie alle kamers op de begane grond gevuld staan met dozen vol designersmerken. ‘Outfitters’ (medewerksters) zijn bezig met kleding inpakken. Als je zo’n House of Einsteindoos thuis krijgt, is het net Sinterklaas. Alles is verzorgd en apart verpakt. Nelson Mandela’s gedachte om, zonder klagen, het hoogst mogelijke te behalen, is het hedendaagse familiemotto. Jantien leeft het helemaal uit. Maar niet op hakken! Daar kan ze de bordestrap slecht mee op en af tijdens haar werk! Die draagt ze bij gelegenheid.

Forget it!
Het is levendig in die hal die ooit de wachtkamer van haar moeder, de vrouwelijke dermatologe, van velen was. De omlijstingen van de prachtige deuren waardoor ik weer naar buiten ga, zijn terug te vinden in het bedrijfslogo van House of Einstein. Jantien heeft oog voor detail. Ik begrijp dat haar bedrijf dus niet alleen groeit doordat het het enige is met deze formule. Doordat House of Enstein jou ook met die nauwkeurigheid kleedt, zie je er perfect uit!

Buiten kijk ik omhoog naar het torentje en ik begrijp waarom de familie met regelmaat de vraag krijgt of ze willen verkopen. Maar dat kun je vergeten! De familie is en blijft eigenaar. M’n mobieltje rinkelt… mijn vriendin! “Je was binnen… hoe was het,” wil ze weten? “Ik ga je teleurstellen joh,” is mijn antwoord, terwijl er in de Trekvaart alweer bewonderende vingers vanuit een sloep omhoog wijzen… Ik luister aandachtig. “Mooi hè!” zeggen de bootslieden. Ja! dat vind ik ook. Het gebouw, de historie, de familie, het bedrijf van Jantien én… de onthullingen die ik jullie nu heb kunnen geven!

Het kasteeltje op Wikepedia: nl.wikipedia.org/wiki/’t_Kasteeltje
House of Einstein: www.houseofeinstein.nl
House of Einstein on Facebook: www.facebook.com/houseofeinstein
Jantien Herfst on Linkedin: nl.linkedin.com/pub/jantien-herfst/8/62a/43

 

Hakketak Leiden Hakketak


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×