Ruim negen jaar geleden dienden de toenmalige raadsleden Jan-Jaap de Haan en Marije van den Berg een initiatief raadsvoorstel in voor een nieuw popcentrum als opvolger voor het LVC. Gisteren werd het officieel geopend. (Foto's: Chris de Waard).

Gebr. de Nobel negen jaar na initiatiefplan geopend

Al ruim voor half acht stonden de eerste bezoekers vol spanning te blauwbekken in de Marktsteeg. Ongeduldig wachtend om als een van de eersten het nieuwe popcentrum van binnen te zien. Hun geduld werd beloond. Toen even na half acht de deuren dan eindelijk open gingen waren de enthousiaste reacties niet van de lucht. Prachtig is het geworden!

Audiofragment: Chris de Waard stond op de gastenlijst en maakte een reportage rond de officiële opening.

Gebr. de Nobel werd onder grote belangstelling gisteren officieel geopend. Negen jaar nadat de politieke initiatiefnemers Jan-Jaap de Haan (CDA) en Marije van den Berg (PvdA) hun raadsvoorstel voor een opvolger van het LVC indienden. Begin 2006 werd het plan aangenomen en niet veel later stonden De Haan van Van den Berg voor het eerst op een van de plekken die voor het popcentrum in beeld waren: Een vervallen fabriekshal tussen de Marktsteeg en en de Lange Scheistraat. “Letterlijk tussen de dode duiven en muren met slepen waar varens uit groeiden,” zo herinnert De Haan zich. Hij mocht gisteren de openingshandeling verrichten. Met een druk op de knop startte hij een lichtshow in de grote zaal waar 700 mensen in kunnen.

Naast die grote – imposante – zaal met balkons en rookruimtes die uitkijken op het podium, is er ook een kleine zaal. Toch altijd nog goed voor zo’n 200 bezoekers. Het pand is extreem goed geïsoleerd. Zo heeft de buurt geen last van geluid, ook niet als de deuren in de Marktsteeg open staan, maar kunnen ook de twee zalen tegelijkertijd worden gebruikt voor verschillende optredens.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×