In de toren werden vroeger niet alleen brandslangen te drogen gehangen, ook deed de toren dienst als oefentoren voor de Leidse brandweer. (Foto's: Chris de Waard).

Weinig schade na brandje in leegstaande brandslangendroogtoren

Of de toren het behouden waard is, daar zijn de meningen sterk over verdeeld, maar bijna was die keuze niet meer nodig geweest. Afgelopen weekeinde werd er brand gesticht in de brandslangendroogtoren op het DUWO-terrein aan de Langebrug.

2015-01-03 10.30.04

De toren wacht nog steeds op een nieuwe bestemming. Komt er geen financieel haalbaar plan, dan volgt alsnog de sloopkogel. DUWO heeft enkele maanden geleden voor de zekerheid al een sloopvergunning aangevraagd. Eerder maakte het Leidse architectenbureau Muller samen met Atelier Jelle Verheijen een plan voor een boekentoren. Dat bleek niet haalbaar.

Verheijen wil nu graag zijn kantoor in de toren vestigen: “Prachtige plek voor een architectenbureau.” Of DUWO dat als haalbaar alternatief ziet en alsnog van de sloop wil afzien is nog niet duidelijk.

2015-01-03 12.11.40

Ook Colin van Gestel, eigenaar van JazzcafĂ© de Twee Spieghels, heeft zijn oog op de toren laten vallen. “Ik ben Leidenaar genoeg om hem te willen behouden,” aldus de kroegbaas die zaterdag even kwam kijken naar de brandschade. Die schade valt overigens reuze mee. Een berg afval werd in brand gestoken, van de toren zelf sneuvelde alleen een raamkozijn.

112 Sleutelstad Nieuws brandslangendroogtoren


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×