Impressie van de buitenkant van het toekomstige Leidsenhage. (Afbeelding: MVSA Architects).

Strijk: Uitbreiding Leidsenhage onacceptabel

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft verregaande plannen voor een fikse uitbreiding (circa 20.000 m2) van winkelcentrum Leidsenhage. “Onacceptabel,” vindt de Leidse economiewethouder Robert Strijk. Hij stuurt een ‘brief op poten’ naar zijn college in Leidschendam en voor de zekerheid ook maar een kopietje naar het provinciebestuur. Dat kan de uitbreiding tegenhouden als de gemeenten er niet onderling uitkomen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/188260030″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Wethouder Strijk (Economiche Zaken) is niet te spreken over de plannen voor de uitbreiding van Leidsenhage.

Volgens Strijk kost de voorgenomen uitbreiding van het winkelcentrum in Leidschendam de Leidse binnenstad jaarlijks miljoenen aan omzet. Voor de winkeliers in het centrum van Voorschoten – dat ligt ingeklemd tussen Leiden en Leidschendam – scheelt het zelfs 20% aan omzet. “Dan kan het hele centrum daar wel de deuren sluiten,” denkt Strijk die daarom samen optrekt met enkele regiogemeenten, Voorschoten voorop.

Leidsenhage wordt, als de plannen onverkort door zouden gaan, het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. “Met 12 tot 14 miljoen bezoekers per jaar,” zo voorspelde topman Christophe Cuvillier van Unibail Rodamco eind vorig jaar. Zijn bedrijf – de grootste winkelbelegger van Europa – wil honderden miljoenen investeren in de uitbreiding.

Leiden wil de plannen voor Leidsenhage niet helemaal blokkeren, maar wat er nu op tafel ligt, kan volgens Strijk echt niet. “We kunnen de berekeningen die Leidschendam overlegt ook niet volgen. Daaruit zou namelijk blijken dat het winkelcentrum na de facelift zó speciaal wordt dat het publiek uit het hele land gaat trekken en niet specifiek uit de directe omgeving. Daar geloven wij gewoon niet in.” Leiden wijst er in de brief bovendien op dat het winkelaanbod in het hogere segment, waarmee Leidsenhage publiek uit het hele land wil trekken, niet juridisch kan worden vastgelegd: ” Bij tegenvallende omzetten kan Leidsenhage zonder bezwaar winkels uit het midden en lager segment gaan huisvesten. Een fenomeen dat in de geschiedenis van het huidige Leidsenhage ook is opgetreden.”

Leiden heeft vorig jaar al uitgebreid overleg over de plannen gevoerd met de gemeente Leidschendam, de provincie Zuid-Holland en projectontwikkelaar Unibail Rodamco. “Dat heeft niet tot bijstelling van de plannen geleid,” schrijft Leiden in de brief aan het Leidschendamse gemeentebestuur.

De nu voorliggende plannen mogen volgens Leiden en Voorschoten gewoon niet. “Provinciaal en regionaal beleid beoogt een kwalitatieve versterking van de winkelhoofdstructuur tot stand te brengen dan wel te borgen. Hierbij mogen ontwikkelingen niet ten koste gaan van bestaande winkelgebieden.” Dat de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg al heeft ingestemd met de plannen vindt Strijk niet relevant. “De plannen zijn niet met de meest betrokken gemeenten in Holland Rijnland gecommuniceerd. Ze zijn als voldongen feiten gepresenteerd.”

Leiden Politiek Regio Voorschoten Leidsenhage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×