Imam: Kennis beste medicijn tegen radicalisering

Gebrek aan kennis van de Koran is de belangrijkste oorzaak voor radicalisering van moslimjongeren in Nederland. Daarvan is de Rotterdamse imam Azzedine Karrat overtuigd. Hij sprak afgelopen zaterdagavond in Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden Noord. De moskee organiseerde een zeer drukbezochte thema-avond over radicalisering. Karrat hoopt dat jongeren zich tot de juiste vertegenwoordigers van de Islam wenden en niet via internet uitkomen bij ‘Google-imam’s’ waarvan niet duidelijk is of ze een juiste interpretatie geven van de Koranteksten.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/189086629″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

“Context is heel erg belangrijk,” aldus Karrat die ook de media oproept bij te dragen aan een correcter beeld van de moslims in ons land: “Ook de media moeten de goede woordvoerders aanhalen en niet zomaar wat mensen op straat die iets radicaals roepen. Dat heeft niets met de Islam te maken.”

Ook Dr. Martijn de Koning sprak zaterdag tijdens de thema-avond. Hij wees er onder meer op dat er in Nederland zo’n 250 geradicaliseerde moslims zijn. “Niet veel op het totaal van ongeveer 800.000 moslims in ons land, maar wel veel meer dan in het verleden toen het om slechts een stuk of tien mensen ging.” De Koning stelt dat radicalisering eigenlijk nooit slechts één oorzaak heeft: “uitsluiting speelt bijvoorbeeld een rol, maar alleen dat eruit halen is echt een miskenning van de complexiteit van het vraagstuk,” aldus de antropoloog die is verbonden aan de universiteiten in Amsterdam en Nijmegen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/189086799″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Net als imam Karrat vindt ook De Koning dat we (potentiële) Syrië-gangers niet moeten laten gaan. Het gesprek aangaan en ze wijzen op alternatieven helpt. Ook het ‘geromantiseerde’ beeld dat sommige jongeren hebben van bijvoorbeeld een islamitische staat wegnemen, is belangrijk. De Koning: “Als je hier niets hebt, lijkt opnieuw beginnen in het Kalifaat misschien aantrekkelijk, maar het is natuurlijk een vertekend beeld. Alleen al de verschrikkelijke kou daar voel je niet als je in Nederland achter je beeldscherm zit.”

2015-01-31 20.47.06

Naast Karrat en De Koning spraken ook burgemeester Lenferink en de Marokkaanse ambassadeur Bellouki de tot de laatste stoel gevulde zaal toe. Beiden wijzen op het belang om er samen wat van te maken. Bellouki hoopt dat andere steden een voorbeeld nemen aan Leiden. Ook Karrat vindt het werk van Islamitisch Centrum Imam Malik een voorbeeld voor hoe het overal zou moeten: “In Nederland staan veel lege moskeeën”. Daarmee doelt hij niet op een gebrek aan bezoekers, maar op een gebrek aan goede kennisoverdracht in veel islamitische gebedshuizen in ons land.

Leiden radicalisering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×