Coördinator Hans van Polanen (links) wil per 1 mei aanstaande zijn taken op vrijwillige basis voortzetten om het Muziekhuis te redden. Door de wegvallende personeelslasten wil het Muziekhuis genoeg geld overhouden voor alle kosten en zelfs om de bestaande huurschuld aan de gemeente helemaal af te lossen. (Foto: Saskia Scholte).

Muziekhuis wil doorstart maken en schulden aflossen

De stichting Muziekhuis heeft wethouder Robert Strijk van Cultuur een eigen alternatief plan aangeboden. In dat plan blijft de stichting Het Muziekhuis de oefenruimtes, de Qbus als concertzaal, de studio en de ontmoetingsruimte voor muzikanten zelf exploiteren.

Belangrijkste punten uit het plan zijn een nieuwe financiële opzet geen verlies meer oplevert. In 2015 zou er al een klein overschot zijn, volgend jaar zelfs naar verwachting  € 35.000 euro.

Het bestuur van de stichting Het Muziekhuis schrapt per 1 mei aanstaande de personeelslasten voor coördinator Hans van Polanen die zijn werkzaamheden op vrijwillige basis zal voortzetten. In de nieuwe opzet wordt uitgegaan van de bestaande huur, inclusief de investeringsbijdrage en ook van de bestaande subsidie. Aan de gemeente wordt geen extra geld gevraagd. Ook wil het Muziekhuis met de gemeente een regeling treffen om de bestaande huurschuld van circa 90.000 euro in drie jaar af te lossen.

Naast de financiële maatregelen treedt er ook een nieuw bestuur aan. Bestuurskundige en directeur van het Beleidstheater Eelco Koolhaas wordt voorzitter, Jolanda Vlug (assistent controller bij de Hogeschool Leiden) penningmeester en de leden Hans Zuurbier (directeur economische ontwikkeling bij de gemeente Haarlemmermeer) en Wout de Natris (consultant cybercrime) completteren het nieuwe bestuur. Ook wordt er een klankbordgroep ingesteld met o.a. Fons Delemarre (ex-voorzitter LVC) , Ferry Rigault (ex-penningmeester Werfpop) en Patrick Verzijden.

Tenslotte wil het Muziekhuis de concertfunctie van de Qbus-zaal continueren. Ook wil zij door een aantal nieuwe initiatieven meer inzetten op talentontwikkeling en het stimuleren van de Leidse amateurpopmuziek.
Het Muziekhuis stelt ervan overtuigd te zijn dat dit plan reëel en haalbaar is. Het betekent dat de vier oorspronkelijke functies van het Muziekhuis: Onderwijs, Oefenen, Opnemen en Optreden kunnen blijven bestaan.

Momenteel is de gemeente in gesprek met BPlusC. Die zou – als het aan cultuurwethouder Robert Strijk ligt – per 1 mei een deel van de activiteiten over moeten nemen. De Qbus zou dan als concertzaal ophouden te bestaan. In het plan van de stichting blijft het convenant met de buurt van kracht. Dat voorziet in beperkingen om  overlast tegen te gaan.

Eerdere voorstellen van de stichting werden de afgelopen periode door Strijk van de hand gewezen. “Het kwam er toch telkens weer op neer dat we als gemeente meer subsidie zouden moeten gaan geven en dat zit er gewoon niet in,” aldus de cultuurwethouder.

Cultuur Leiden muziekhuis123


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×