“Sociale media geven verkeerd beeld Islam”

18

GroenLinks organiseerde afgelopen woensdagavond een thema-avond over radicalisering in DÉ PLEK. Er werd gesproken over mogelijke oplossingen en wat daarin de rol is van de overheid, de scholen, de ouders of moskeeën.

Abdelhamid Bouzzit, vice-voorzitter van Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden, vertelde ook over zijn ervaringen met Islamitische jongeren in Leiden. Ook werd er gesproken door Vanessa van Altena, strategisch adviseur van de gemeente Delft en gastdocent Leergang, terrorisme, recht en veiligheid van de Universiteit Leiden.

Social Media
“Bij jongeren die wél een binding hebben met hun moskee merk je dat die veel weerbaarder zijn, tegen invloeden van kwaad willende, dan jongeren die totaal geen binding hebben”. Legt Abdelhamid Bouzzit uit. “De jongeren die geen binding hebben met de moskee en op een gegeven moment wel interesse krijgen in de islam gaan op eigen onderzoek uit. Ze komen dan heel vaak op social media en dat barst van de filmpjes die de verkeerde weergave geven van hoe de Islam in elkaar zit.”

Meer kennis
“Ik denk dat wij als maatschappij sowieso veel meer kennis moeten opdoen over wat de Islam inhoudt” zegt Bouzzit. Waarop Vanessa van Altena zegt: “Ja ben ik het ook helemaal mee eens. Niet alleen bij die jongeren, maar ook bij diegene die rondom de jongeren werken, ouders, eigenlijk alle vindplaatsen van jeugd. Daar zou kennis er aanwezig moeten zijn”.


Chris de Waard sprak met Abdelhamid Bouzzit en Vanessa van Altena.

Groot impact
Het aantal vertrokken jihadstrijders in Nederland ligt op 150. Dit lijkt een klein aantal maar dit kan grote gevolgen hebben. “De impact in de wijk, in het gezin, in de gemeenschap die kan heel groot zijn wanneer je een uitreizende Syriëganger of een radicaliserende jongere in je midden hebt” zegt Abdelhamid Bouzzit.

 

Delen

18 reacties

 1. een Leids burger op

  Radicalisering bij moslimjongeren tegengaan?
  Het zal best zo zijn dat (a)social media een niet representatief beeld van de islam geven en jongeren daardoor negatief beïnvloed worden. Maar wie denkt dat meer kennis van de islam deze jongeren zou kunnen tegenhouden vergist zich. Immers wie ook maar enige kennis van (de geschiedenis van) de islam heeft weet dat deze religie al ten tijde van Mohammed zeer gewelddadig was. En daarna is het er ook niet beter op geworden. Integendeel.De JiHAAT(lees:jihad) en sharia was er ook al lang voordat de Islamitische Staat werd opgericht. Die is daar slechts een uitvloeisel van.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Jihad#Uiterlijke_jihad
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Jihad#Bepalingen_voor_de_gewapende_jihad
  Zo bezien is het naruurlijk niet vreemd dat (moslim)jongeren radicaliseren?
  ’t IS toch niet te geloven…..

  En hoe zit het eigenlijk met de ‘sLinksGroene radicalisering bij GL? 🙂

 2. een Leids burger op

  Radicalisering bij moslimjongeren tegengaan?
  Het zal best zo zijn dat (a)social media een niet representatief beeld van de islam geven en jongeren daardoor negatief beïnvloed worden. Maar wie denkt dat meer kennis van de islam deze jongeren zou kunnen tegenhouden vergist zich. Immers wie ook maar enige kennis van (de geschiedenis van) de islam heeft weet dat deze religie al ten tijde van Mohammed zeer gewelddadig was. En daarna is het er ook niet beter op geworden. Integendeel.De JiHAAT
  (lees:jihad) en sharia was er ook al lang voordat de Islamitische Staat werd opgericht. Die is daar slechts een uitvloeisel van.

  Zo bezien is het naruurlijk niet vreemd dat (moslim)jongeren radicaliseren?
  ’t IS toch niet te geloven…..
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Jihad#Bepalingen_voor_de_gewapende_jihad
  En hoe zit het eigenlijk met de ‘sLinksGroene radicalisering bij GL? 🙂

  • Rolf Eijgenraam
   Rolf Eijgenraam op

   Persoonlijk geloof ik liever in het ‘kunnen’ van mensen in plaats van onvermogen.

 3. Ik denk niet dat dit zomaar vanuit de Islam komt, vind t gewoon vies schijnheilig volk… Wordt bij jongeren al van kinds af aan met de paplepel ingegoten, hoe zij zich dienen op te stellen en dan vooral t schelden met ziektes en favo zinnetjes als ik neuk je de moeder… Dat zijn invloeden, die niet vanuit de islam komen…

 4. een Leids burger op

  @ Rolf
  dat “kunnen” van mensen heeft ook zijn beperkingen….

  @ ’t Moordduiveltje
  Het gedrag van sommigen heeft vooral te maken met de opvoeding (of het ontbreken daarvan).En die staat niet los van de geloofsopvatting van de ouders.
  Radicalisering in het algemeen heeft meestal meerdere oorzaken.(bijvoorbeeld sociale uitsluiting, zich gediscrimineerd of niet geaccepteerd voelen e.d.) Dat hoeft inderdaad niet perse vanuit de islam te komen.
  Maar hier gaat het uitdrukkelijk over radicalisering van moslimjongeren (islamitische jongeren worden ze hier genoemd) die de Islamitische Staat schijnbaar als hun ideaal zien. In dàt verband worden dan ook jihadstrijders genoemd die naar Syrië vertrekken. Dat kan ik toch allemaal niet los van de islam zien hoor.

 5. De afgelopen jaren meen ik begrepen te hebben dat er niet “De” Islam bestaat. Kan de heer Bouzzit hier op dit forum eens uitleggen welke islam we dan moeten leren kennen zonder problemen te krijgen met de mening van een ander type islam aanhangers. Kan de heer Bouzzit hier eens uitleggen waarom die verschillende groepen islamisten elkaar af slachten. Welke partij is daarbij dan de goede partij?
  Hoe kan ik “De” islam leren kennen als er in de islam geen overeenstemming over is. En hoe komt het dat mensen van Groenlinks en bijvoorbeeld ook D66 het zo goed weten allemaal. Terwijl ze in de Islam zelf nog niet weten welke de goede is. Althans ieder zegt dat zij de goede islam volgen. En dat iedere andere mening daarvoor moet wijken.

  Zomaar wat eenvoudige vragen waar ik geen duidelijk antwoord op krijg van alle kenners.
  Zeker niet van diegenen die daarbij als volksvertegenwoordiging fatale beslissingen nemen.

 6. Joop J.Gijsman op

  Godsdiensten in het algemeen hebben weinig met God te maken maar meer met macht. Ga goed om met de mensen om je heen is nog steeds het beste advies. Als iedereen dat zou doen waren we een stuk verder. God zit overal om ons heen ook in ons hoofd en de natuur maar we zien het niet

 7. Religie, politiek, geldeconomie, materialistische globalisering zijn inderdaad weinig gericht op een menswaardig bestaan. Mocht de religie in het verleden ooit enige basis tot moraalvorming en beschaving gehad hebben, daar is niet veel meer van over. Fundamentalisten in het Christendom, Jodendom, Islam, Hindoeisme maken er eerder een hel van. En vernietigen de wortels van onze beschaving die 7000 jaar oud is. Inderdaad ga goed om met je direkte medemens en bouw daarop verder. Te hopen is dat meer mensen de ego cultuur verlaten en daar een nieuwe samenleving uit voortkomt. En vergeet de vergankelijke symbolen en in zichzelf gekeerde machtsstructuren van deze tijd.

  • een Leids burger op

   Van eventuele fundamentalisten binnen het christendom en jodendom hebben nu we weinig te vrezen.Hun invloed is gering. Dat ligt bij het steeds toenemende moslimfundamentalisme van IS toch wel wat anders ……Daarom is het goed dat er aandacht is voor radicalisering van juist moslimjongeren.

 8. Wie zich wil orienteren over de Islam raad ik aan om het boek “Mohammed en het onstaan van de Islam” van Marcel Hulspas te lezen. Hulspas is een wetenschapjournalist van de Volkskrant en zelf niet religieus. Daardoor krijg je objectieve informatie over wat er werkelijk in de Koran en andere “religieuze” teksten staat en wie Mohammed werkelijk was. Ik heb er veel van opgestoken.

 9. Ja Henk, dat geloof je toch zelf niet? Ik ga geen boek van meer dan 600 pagina’s samenvatten. Lees dat boek zelf maar en vorm dan je eigen oordeel. Bovendien zijn veel moslims allergisch voor welk oordeel dan ook over hun religie. Een film zoals Life of Brian van Monty Python, die een persiflage vormt over het leven van Christus, zou over Mohammed nooit gemaakt kunnen worden.

 10. een Leids burger op

  Een citaat uit wikipedia dan maar:”Vrijwel meteen hierna keerde Mohammed zich tegen de joodse stam Banoe Koraiza, daartoe volgens de tradities aangezet door de engel Djibril. Na een beleg van 25 dagen gaf de stam zich over. De stam onderwierp zich aan het oordeel van Mohammed, maar deze wees de strijder Sa’d ibn Mua’dh aan als rechter. Deze veroordeelde de volwassen mannen van de stam collectief tot de dood en de vrouwen en kinderen tot slavernij.[6] Mohammed koos een van de weduwen, Raihana, als zijn persoonlijke slavin

  bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammed#Slag_bij_Badr_en_Oehoed

  Ja, zó ging dat dus. Radicaliserende moslimJongeren die daarvan kennis nemen zullen ook daarin een rechtvaardiging zien van hun eigen radicalisering……

 11. Wie een een persiflerende film zoals Life of Brian over Mohammed zou maken (Life of Ham?) zou maken kan eenzelfde lot als Theo van Gogh of, met wat geluk, Salman Rushdie verwachten. Dus wordt zo’n film niet gemaakt. Ofschoon wat bekend is over het leven van Mohammed bijna om een goede satirische film schreeuwt. Jammer genoeg wordt deze censuurterreur verdedigt door veel mensen die zichzelf als ruimdenkend beschouwen. Deze denkluie huichelaars karakteriseren kritiek op de Islam doodleuk als racistisch, waardoor ze hopen een discussie te voorkomen of dood te slaan, en buitelen vaak over elkaar heen met spot en hoon richting Christendom in de zekerheid dat die zonder gevaarlijke gevolgen blijven.

  • een Leids burger op

   En ter aanvulling:dat kritiek op de islam gevaarlijk is toont ook de aanslag op Charlie Hebdo aan…….
   Maar helaas ook niet-fundamentalistische moslims kunnen weinig kritiek verdragen.

 12. (gecorrigeerd)
  Wie een een persiflerende film zoals Life of Brian over Mohammed zou maken (Life of Ham?) kan eenzelfde lot als Theo van Gogh of, met wat geluk, Salman Rushdie verwachten. Dus wordt zo’n film niet gemaakt. Ofschoon wat bekend is over het leven van Mohammed bijna om een goede satirische film schreeuwt. Jammer genoeg wordt deze censuurterreur verdedigd door veel mensen die zichzelf als ruimdenkend beschouwen. Deze denkluie huichelaars karakteriseren kritiek op de Islam doodleuk als racistisch, waardoor ze hopen een discussie te voorkomen of dood te slaan, en buitelen vaak over elkaar heen met spot en hoon richting Christendom in de zekerheid dat die zonder gevaarlijke gevolgen blijven.
  ,
  Ja, we kunnen meer dan genoeg concrete voorbeelden noemen, iedereen kent ze, maar dat wilde ik even niet.

Over de auteur

Maaike Lek

Je bent nu offline