(Foto's: Chris de Waard).

"Sociale media geven verkeerd beeld Islam"

GroenLinks organiseerde afgelopen woensdagavond een thema-avond over radicalisering in DÉ PLEK. Er werd gesproken over mogelijke oplossingen en wat daarin de rol is van de overheid, de scholen, de ouders of moskeeën.

Abdelhamid Bouzzit, vice-voorzitter van Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden, vertelde ook over zijn ervaringen met Islamitische jongeren in Leiden. Ook werd er gesproken door Vanessa van Altena, strategisch adviseur van de gemeente Delft en gastdocent Leergang, terrorisme, recht en veiligheid van de Universiteit Leiden.

Social Media
“Bij jongeren die wél een binding hebben met hun moskee merk je dat die veel weerbaarder zijn, tegen invloeden van kwaad willende, dan jongeren die totaal geen binding hebben”. Legt Abdelhamid Bouzzit uit. “De jongeren die geen binding hebben met de moskee en op een gegeven moment wel interesse krijgen in de islam gaan op eigen onderzoek uit. Ze komen dan heel vaak op social media en dat barst van de filmpjes die de verkeerde weergave geven van hoe de Islam in elkaar zit.”

Meer kennis
“Ik denk dat wij als maatschappij sowieso veel meer kennis moeten opdoen over wat de Islam inhoudt” zegt Bouzzit. Waarop Vanessa van Altena zegt: “Ja ben ik het ook helemaal mee eens. Niet alleen bij die jongeren, maar ook bij diegene die rondom de jongeren werken, ouders, eigenlijk alle vindplaatsen van jeugd. Daar zou kennis er aanwezig moeten zijn”.


Chris de Waard sprak met Abdelhamid Bouzzit en Vanessa van Altena.

Groot impact
Het aantal vertrokken jihadstrijders in Nederland ligt op 150. Dit lijkt een klein aantal maar dit kan grote gevolgen hebben. “De impact in de wijk, in het gezin, in de gemeenschap die kan heel groot zijn wanneer je een uitreizende Syriëganger of een radicaliserende jongere in je midden hebt” zegt Abdelhamid Bouzzit.

 

Advertentie

Politiek groenlinks Islam radicalisering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×