Politie waarschuwt voor wisseltruc met 5 eurobiljetten

7

Gisteren heeft een nog onbekende man dierenwinkel Verhoog in de Schoolstraat in Voorschoten opgelicht. De man kwam de winkel binnen en vroeg een medewerker of hij een aantal briefjes van 5 euro kon wisselen voor één briefje van 50 euro. Volgens de medewerker van de dierenwinkel had de man een behoorlijke stapel 5 euro-biljetten bij zich.

De medewerker had net via de winkeliersvereniging gehoord dat er zaterdag ook al iemand een wisseltruc met geld had geprobeerd te doen. Toen werd bij het Textielhuis geprobeerd om met een tien briefjes van 5 euro een briefje van 50 euro te krijgen. De medewerker heeft daarom geen geld gewisseld met de man, waarop de man doorliep naar de Daily Shop. De medewerker van de dierenwinkel is toen achter de man aangelopen om te kijken of hij niet opnieuw ergens anders een wisseltruc probeerde.

Toen de man doorhad dat hij in de gaten werd gehouden, is hij ervandoor gegaan. De man rende weg in de richting van de Leidseweg. Ter hoogte van de snackbar daar is hij uit het zicht verdwenen. Later bleek dat de man ook bij opticien Pearle heeft geprobeerd om geld te wisselen. Uiteindelijk is het hem bij geen enkele winkel gelukt om geld te wisselen.

Weet u wie de man is, neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Het signalement van de man luidt:

Oost-Europees uiterlijk, licht getint, hij sprak Engels met een accent. Hij is ongeveer 1.75 meter lang en circa 30 jaar oud. Verder had de man een litteken naast zijn mondhoek (een soort winkelhaak). Vermoedelijk aan de linkerzijde. Hij droeg een zwarte bodywarmer met knaloranje (onbekende) tekst op de mouw, een zwarte trainingsbroek, grijze sportschoenen en een zwart petje.

Delen

7 reacties

 1. Uit het artikel blijkt niet wat de man voor onoorbaars heeft gedaan. Een stapel vijfjes willen inruilen voor een biljet van 50 euro is geen misdrijf. Bovendien is volgens het artikel geen enkele winkelier of medewerker op zijn verzoek ingegaan. Wat is trouwens een “Oost-Europees uiterlijk”?

  • een Leids burger op

   Oost-europees kan variëren van Pool tot Bulgaar.
   Ja Ja, de “zegeningen” van de EU dringen ook in het westen door…..
   Op zich is het wisselen van 5 euro-biljetten geen misdrijf, maar iedereen die iets verder dan zijn neus kort is doordenkt begrijpt dat de politie niet zomaar gaat waarschuwen.
   Citaat:”Werkwijze:De Bulgaren willen stapels met biljetten van 5 euro wisselen. Bij het tellen zorgen ze ervoor dat degene die wil wisselen in de war raakt en daardoor minder krijgt. Het is een bekende truc die al jaren wordt toegepast, maar die voor de Bulgaren nog steeds werkt.”
   bron: http://www.112oldenzaal.nl/?p=3238

 2. Piet Pekelharing op

  “geprobeerd om met een tien briefjes van 5 euro een briefje van 50 euro te krijgen”

  Euh, wat is daar mis mee? 10 biljetten van 5 euro staat volgens mij gelijk aan één biljet van 50 euro. Ben ik nu geslaagd voor de rekentoets?

 3. Piet Pekelharing; humor kan leuk zijn, maar in dit geval is besodemieterd worden allesbehalve grappig.
  Met dit soort zaken kan men niet voorzichtig genoeg zijn (helaas), maar slachtoffers zullen dit soort gasten altijd blijven vinden.

Je bent nu offline