Het grootste hoogspanningsstation van Nederland komt voor de kust van Noordwijk te liggen. De stroom van Eneco's windmolenpark Luchterduinen wordt hier omgezet en via kabels naar de kust getransporteerd. (Foto's: Wilco Devilee).

Hoogspanningsstation op weg naar Noordwijkse kust

16022015_hoogspanings_station_lusterduinen_ijmuiden_WPF_7369_1

De-omgeving-van-het-windpark

 

 

 

 

 

 

Bij een windmolenpark op zee horen niet alleen enorme windmolens. Ook de randapparatuur mag er wezen. Het transformatorstation bijvoorbeeld. 900 Ton zwaar en vier verdiepingen hoog. Het hoogspanningsstation werd de afgelopen maanden opgebouwd in het Belgische Hoboken bij Antwerpen.

Zondag werd het gevaarte de boot opgehesen in IJmuiden. Daarbij werd een enorm kraanschip ingezet: de RAMBIZ. Gisterenavond is het konvooi uit IJmuiden vertrokken om offshore geïnstalleerd te worden. Zo’n 23 km uit de kust van Noordwijk.

artistimpression3luchterduinen

Een impressie van Luchterduinen met tussen de windmolen het hoogspanningsstation. (Afbeelding: Eneco).

 luchter
Vandaag is het hoogspanningsstation op z’n plek gezet. Hoog boven de golven staat hetr nu op een pilaar die op de zeebodem rust.
Regio luchterduinen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×