CDA heeft vragen over bouw op Nuon-terrein

13

Het CDA in de Leidse gemeenteraad wil uitleg van het College van Burgemeester en Wethouders over de plannen voor een nieuw te bouwen stadskantoor op het voormalige Nuon-terrein. Het CDA is verbaasd over de plannen. Er wordt dan namelijk gebouwd in het in aanleg zijnde Singelpark. Ook vraagt de fractie zich af of er wel goed gekeken is naar de leegstand in de stad. CDA-raadslid Moniek van Sandick maakt zich bovendien zorgen over het voortbestaan van het stadhuis als gemeentelijk trefpunt. Zij wil daarom van het College eerst een visie op de gemeentelijke huisvesting voordat er plannen gemaakt worden voor nieuwbouw.

Twee weken geleden maakte het College plannen bekend om een nieuw stadskantoor te bouwen. Toen was nog niet duidelijk of het zou gaan om volledige nieuwbouw of renovatie van het Stadsbouwhuis met nieuw te bouwen uitbreiding, zodat alle medewerkers kunnen worden gehuisvest. In 2020 vervalt namelijk het voormalig belastingkantoor aan Stationsweg 107 als gemeentelijke locatie.

Een van de voorwaarde die gemeente stelt, is dat de kosten van de huisvesting van de gemeentelijke organisatie mag niet meer dan 6,9 miljoen per jaar kosten. Het bedrag wat nu jaarlijks wordt uitgetrokken voor huisvesting. Van Sandick: “De kosten mogen niet hoger worden dan wat de gemeente nu kwijt is aan stadhuis, stadsbouwhuis en belastingkantoor samen. Dat impliceert dat het College bereid is het stadhuis op te geven”. Het CDA wil garanties dat dit niet gaat gebeuren.

Van Sandick wil van het stadsbestuur weten of er naast nieuwbouw voldoende is gekeken naar het betrekken van leegstaande gebouwen in de stad. Volgens het raadslid schaadt leegstand de aantrekkingskracht van de stad. Als straks het ROC achter het station voor een groot deel leeg komt te staan, kan dat mogelijk een goed alternatief zijn. Zij wil weten of deze en andere mogelijkheden zijn onderzocht.

Tot slot wil het CDA weten waarom er juist gekozen is voor bouwen in het Singelpark. De plannen voor dit park zijn raadsbreed gesteund. Van Sandick begrijpt niet waarom er dan wordt gekozen voor het bouwen in het park als er mogelijk zoveel alternatieve locaties voor handen zijn.

Delen

13 reacties

 1. Wilbert van der Post

  Een ingestorte tribune bij ZZ Leiden Basketball, een zwembad dat niet geschikt is voor internationale waterpolowedstrijden die ZVL Waterpolo en de De Zijl Zwemsport nu elders moeten spelen, en dan wel geld over hebben voor een nieuw stadskantoor maar geen beslissing kunnen nemen over sportfaciliteiten die iets duurder uit lijken te vallen… Typisch iets voor het huidige college…

 2. Wilbert van der Post

  Een ingestorte tribune bij ZZ Leiden Basketball, een zwembad dat niet geschikt is voor internationale waterpolowedstrijden die ZVL Waterpolo en de De Zijl Zwemsport nu elders moeten spelen, en dan wel geld over hebben voor een nieuw stadskantoor maar geen beslissing kunnen nemen over sportfaciliteiten die iets duurder uit lijken te vallen… Typisch iets voor het huidige college…

 3. wat nog veel typerender is en zal zijn. Het project zal te duur uitvallen. problemen met wachttijden zullen blijven efficientie wordt er niet beter op. Veel documenten zullen verloren gaan door de verhuizing. Laten ze nu eerst waar ze nu zitten alles op orde brengen voordat ze iets gaan ondernemen waar ze de ballen verstand van hebben.

 4. Prima reactie van Van Sandick. Ik ben benieuwd naar de visie van het college op hoe en waar het stadkantoor zou moeten komen in relatie tot diverse beschikbaar komende panden. Waarom komt deze reactie niet van de PvdA, SP, of Groen Links? Zijn die nog in een winterslaap?

 5. Rekenmeester op

  Als ze nou ook een plekje inruimen voor de Qbus dan stroomt er nog geld terug in het laatje en wordt zo’n Stadskantoor nog een vrolijke bende. Maar het kan zijn dat de gemeente zegt: Qbus? Hoezo? Die gasten die zulke onwelvoeglijke taal tegenover ons gebruiken als ze hun zin niet krijgen. Dan nog liever de Leidse Danssalon iedere avond voor na het werk. Ook nog goed voor de conditie.

 6. Ferry Rigault op

  Ben het helemaal eens met Monique van Sandick. Wie zit er op een miljoenen kostend nieuw stadskantoor te wachten waarvan ongetwijfeld de kosten weer veel hoger uit zullen vallen dan begroot. Stop het geld in zaken die wel nuttig zijn.
  En het idee van Rekenmeester om wat voor de Qbus te doen is nog niet zo slecht.

 7. Rekenmeester op

  @Ferry Rigault
  Gezien de onwelvoeglijke taal en de houding van van het Muziekhuis naar wethouder Strijk (bv. zie de website ‘qbus needs to stay’) maar ook naar de omwonenden die er anders in staan, lijkt mij dat deze club juist niet voor enige verdere subsidie in aanmerking komt. Achteraan de rij aansluiten dus. Dat geld kan beter gaan naar bv. BplusC, nooit een onvertogen woord van gehoord. Maar mocht er toch nog wat geld over zijn bij de bouw van het nieuwe Stadskantoor dan is er wellicht in de kelder nog een plek vrij voor een nieuw poppodium. Hoewel het geld beter aan de Leids Danssalon besteed kan worden Enerzijds toch ook iets voor de ouwe lullen waar Maarten Kersten de woordvoerder van is. En anderzijds bewegen is tenslotte een stuk gezonder dan luisteren met een biertje in de hand. Dit na rijpe berekening.

 8. Ferry Rigault op

  Rejemeester
  als het een ruime kelder is, lijkt me dat een goed idee. Dan kunnen daar de nieuwe Basenent Tapes opgenomen worden. Of een cd van Jort Kelder.

 9. Rekenmeester op

  @Ferry Rigault
  Waar haal jij dat goed humeur vandaan? Maar het zijn wel de Basement Tapes, ook je Engels is niet je dat. En als ze onder de grond nog een garage bouwen dan kan er Garagerock uit de Underground getaped worden. Ja zo’n Stadskantoor is er niet alleen voor de ambtenaren, maar ook voor de gewone oudere Leienaar met de Blues in hun Ziel. Morgen gelijk met bouwen beginnen voor dat de kosten verder oplopen.

 10. Volgens Ome Koos kan het Stadskantoor best in een een van de ROC gebouwen.

 11. een leidsche burger, u weet zelf ook hoeveel kantoorpanden er leeg staan dus daar ligt de oplossing niet een nieuw complex.

Over de auteur

Je bent nu offline