CDA-raadslid Moniek van Sandick tijdens een interview in de Sleutelstad FM studio. (Archieffoto: Sleutelstad.nl).

CDA heeft vragen over bouw op Nuon-terrein

Het CDA in de Leidse gemeenteraad wil uitleg van het College van Burgemeester en Wethouders over de plannen voor een nieuw te bouwen stadskantoor op het voormalige Nuon-terrein. Het CDA is verbaasd over de plannen. Er wordt dan namelijk gebouwd in het in aanleg zijnde Singelpark. Ook vraagt de fractie zich af of er wel goed gekeken is naar de leegstand in de stad. CDA-raadslid Moniek van Sandick maakt zich bovendien zorgen over het voortbestaan van het stadhuis als gemeentelijk trefpunt. Zij wil daarom van het College eerst een visie op de gemeentelijke huisvesting voordat er plannen gemaakt worden voor nieuwbouw.

Twee weken geleden maakte het College plannen bekend om een nieuw stadskantoor te bouwen. Toen was nog niet duidelijk of het zou gaan om volledige nieuwbouw of renovatie van het Stadsbouwhuis met nieuw te bouwen uitbreiding, zodat alle medewerkers kunnen worden gehuisvest. In 2020 vervalt namelijk het voormalig belastingkantoor aan Stationsweg 107 als gemeentelijke locatie.

Een van de voorwaarde die gemeente stelt, is dat de kosten van de huisvesting van de gemeentelijke organisatie mag niet meer dan 6,9 miljoen per jaar kosten. Het bedrag wat nu jaarlijks wordt uitgetrokken voor huisvesting. Van Sandick: “De kosten mogen niet hoger worden dan wat de gemeente nu kwijt is aan stadhuis, stadsbouwhuis en belastingkantoor samen. Dat impliceert dat het College bereid is het stadhuis op te geven”. Het CDA wil garanties dat dit niet gaat gebeuren.

Van Sandick wil van het stadsbestuur weten of er naast nieuwbouw voldoende is gekeken naar het betrekken van leegstaande gebouwen in de stad. Volgens het raadslid schaadt leegstand de aantrekkingskracht van de stad. Als straks het ROC achter het station voor een groot deel leeg komt te staan, kan dat mogelijk een goed alternatief zijn. Zij wil weten of deze en andere mogelijkheden zijn onderzocht.

Tot slot wil het CDA weten waarom er juist gekozen is voor bouwen in het Singelpark. De plannen voor dit park zijn raadsbreed gesteund. Van Sandick begrijpt niet waarom er dan wordt gekozen voor het bouwen in het park als er mogelijk zoveel alternatieve locaties voor handen zijn.

Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×