Het onlangs gesaneerde Nuon-terrein is bij de gemeente in beeld als plek voor de nieuwbouw van een stadskantoor. (Archieffoto: BAM).

Gemeente wil nieuw stadskantoor op voormalig Nuon-terrein

De gemeente wil een nieuw stadskantoor bouwen op het voormalige Nuon-terrein aan de Langegracht. Om een oplossing te vinden voor geschikte huisvesting voor de Leidse ambtenaren heeft het college een aantal uitgangspunten vastgesteld. Op basis van die punten blijkt dat het terrein aan de Langegracht een prima locatie is voor een nieuw stadskantoor: goed bereikbaar met openbaar vervoer, voldoende parkeergelegenheid in de buurt en niet te ver van het stadhuis en andere voorzieningen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/196694842″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Voor de toekomstige huisvesting trekt het college maximaal 6,9 miljoen euro per jaar uit. Dat is hetzelfde bedrag dat er nu aan wordt uitgegeven. Het is nog niet duidelijk of er één heel nieuw gebouw komt of dat het bestaande Stadsbouwhuis wordt gerenoveerd en uitgebreid met een deel nieuwbouw.

De ambtelijke organisatie is nu nog verdeeld over verschillende locaties, waaronder het stadhuis, Stationsplein 107 en het Stadsbouwhuis. Na 2020 worden op de locatie van het Stationsplein woningen gebouwd en wordt het voormalige belastingkantoor gesloopt. Het Stadsbouwhuis voldoet op termijn ook niet meer en is bovendien te klein.

Enkele jaren geleden kwam het toenmalige college met vergaande plannen voor de toekomstige ambtenarenhuisvesting. Daarbij werd zelfs serieus overwogen om het stadhuis te verlaten. Dat zou in de toekomst veel te duur worden als ambtenarenkantoor. Op die plannen kwam zowel vanuit de gemeenteraad als vanuit de stad zoveel weerstand dat wethouder Roos van Gelderen – die de huisvesting toen in haar portefeuille had – van de gemeenteraad een verbod kreeg om nog verder te werken aan de plannen. In de huidige coalitie is afgesproken dat het stadhuis gewoon in gebruik blijft bij de gemeente.

Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×