Gemeente wil nieuw stadskantoor op voormalig Nuon-terrein

17

De gemeente wil een nieuw stadskantoor bouwen op het voormalige Nuon-terrein aan de Langegracht. Om een oplossing te vinden voor geschikte huisvesting voor de Leidse ambtenaren heeft het college een aantal uitgangspunten vastgesteld. Op basis van die punten blijkt dat het terrein aan de Langegracht een prima locatie is voor een nieuw stadskantoor: goed bereikbaar met openbaar vervoer, voldoende parkeergelegenheid in de buurt en niet te ver van het stadhuis en andere voorzieningen.

Voor de toekomstige huisvesting trekt het college maximaal 6,9 miljoen euro per jaar uit. Dat is hetzelfde bedrag dat er nu aan wordt uitgegeven. Het is nog niet duidelijk of er één heel nieuw gebouw komt of dat het bestaande Stadsbouwhuis wordt gerenoveerd en uitgebreid met een deel nieuwbouw.

De ambtelijke organisatie is nu nog verdeeld over verschillende locaties, waaronder het stadhuis, Stationsplein 107 en het Stadsbouwhuis. Na 2020 worden op de locatie van het Stationsplein woningen gebouwd en wordt het voormalige belastingkantoor gesloopt. Het Stadsbouwhuis voldoet op termijn ook niet meer en is bovendien te klein.

Enkele jaren geleden kwam het toenmalige college met vergaande plannen voor de toekomstige ambtenarenhuisvesting. Daarbij werd zelfs serieus overwogen om het stadhuis te verlaten. Dat zou in de toekomst veel te duur worden als ambtenarenkantoor. Op die plannen kwam zowel vanuit de gemeenteraad als vanuit de stad zoveel weerstand dat wethouder Roos van Gelderen – die de huisvesting toen in haar portefeuille had – van de gemeenteraad een verbod kreeg om nog verder te werken aan de plannen. In de huidige coalitie is afgesproken dat het stadhuis gewoon in gebruik blijft bij de gemeente.

Delen

17 reacties

 1. Marcellus_B op

  grappig dat er vanuit de overheid constant aangedrongen en/of afgedwongen wordt dat bedrijven gebruik moeten maken van bestaande bedrijfsruimten die leeg schijnen te staan. Dat er ook vooral starters en studenten gehuisvest moeten gaan worden in deze leegstaande panden, zo ze al niet weggestopt worden in omgebouwde containers. Wanneer op de moeilijkheden daarvan wordt gewezen dan krijg je als antwoord dat je creatiever moet zijn.

  Maar bij de overheid zelf ontbreek dus elke creativiteit om te doen wat ze anderen opdragen. Nieuwbouw, nieuwbouw, nieuwbouw, zodat mensen kunnen zien waar hun belastinggeld aan opgaat.

  ROC-gebouw iemand?
  goed bereikbaar met openbaar vervoer, klopt
  voldoende parkeergelegenheid in de buurt, klopt ook er is zelfs een parkeergarage aanwezig
  niet te ver van het stadhuis, klopt wederom (slechts 5 minuten fietsen)

 2. Gisteren werd de nieuwbouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt geopend. Begrote bouwkosten: 500 miljoen euro. Werkelijke bouwkosten: 1,3 miljard euro. ‘Zoiets willen wij ook’ dachten ze in de Leidse collegekamer. We kunnen dus verwachten dat de uiteindelijke kosten de pan uit zullen rijzen, zoals meestal bij grote bouwprojecten. Dat de nieuwbouw geen extra kosten met zich meebrengt, zoals het college blijkbaar beweert, geloven ze zelfs in Sprookjesland niet. De gemeente had natuurlijk ook alles in één keer goed kunnen doen, dus niet eerst dure verbouwingen van het Belastingkantoor en het Stadsbouwhuis en daarna dure nieuwbouw. Maar dat is veel te logisch en minder gunstig voor Bouwend Nederland.

 3. Er staat straks een gebouw bij het station leeg. Aangezien D66 vroeger zijn feestjes op het huidige stadhuis vierde (kan me zoiets herinneren uit eind jaren 90 van de vorige eeuw), zou Robert Strijk misschien ns vragen bij zijn vrienden van Zeeman Vastgoed of hij Level niet voor een goedkoop bedrag kan overnemen. Dat schijnt het college te doen met voormalige ROC-gebouwen, ID College-gebouwen en zelfs Davinci-gebouwen. Echt idioot. Ik snap wel dat mensen niet meer op de SP stemmen in Leiden. Het college kan beter geld investeren in het oplossen van de werkloosheid, maar ja meneer de voormalige centrummanager scoort daarmee natuurlijk niet bij zijn vrienden van D66 in Den Haag.

  • een Leids burger op

   Het is natuurlijk altijd goed om eerst te kijken wat er al is en of men daarin niet kan huisvesten i.p.v. nieuwbouw.
   Maar zou bijvoorbeeld dat ROC-gebouw dan geschikt zijn en niet te duur zijn om daar al die ambtenaren in te huisvesten?……
   Ik verwacht dus niet dat het Level_ROC_gebouw voor “een goedkoop bedrag” kan worden overgenomen.

   • Marcellus_B op

    In geval van de overheid kunnen dit soort zaken alleen maar te duur zijn in de initiële opstartfase. Dat iedereen weet dat de kosten toch altijd 3/5 hoger zullen zijn dan voorgesteld en besloten was lijkt alleen voorbij te gaan aan de politiekers zelf. Dus laten we het niet hebben over ‘te duur’, dat wordt het sowieso.

    ROC-gebouw bij Leiden CS zou, volgens de berichten, zodanig gebouwd zijn dat het gemakkelijk naar kantoren omgekat kan worden. Dat was ook de reden dat het, volgens diezelfde berichten ongeschikt was als onderwijslocatie. Dus geen probleem aldaar. Misschien te weinig oppervlak voor alles in één gebouw.

    ROC-gebouw bij Leiden Lammemschans is mede door een garantstelling van de gemeente Leiden gebouwd kunnen worden. Het zit er dus dik in dat alle leienaren en leidenaren daar voor op kunnen draaien wanneer het leeg blijft staan. Alleen dat zou al een geldige reden zijn om in dat gebouw te trekken met de hele organisatie. Timer desnoods nog wat hokjes in die gaten die in het gebouw zitten. En dan houdt die soosjalistiese ondernemingsraad maar even lekker zijn bek wanneer daardoor een aantal ambtenaren zogenaamd 0,5m2 minder oppervlakte per persoon heeft dan is voorgeschreven in de ARBO-wet.

    Zolang een student of starter volgens de regelgeving kan leven op 18m2 kunnen wat mij betreft op dezelve oppervlakte makkelijk 3 à 4 ambtenaren aan de slag (ipv. de voorgeschreven 8m2 p.p.)

    Bij de weg, hoe oud is de laatste uitbreiding van het stadsbouwhuis (het zgn. tweelinghuis, waarbij voor het gemak ook maar even de verplichte parkeerplaatsen vergeten zijn geworden), hoe lang geleden is dat gebouw wederom verbouwd en hoe lang is het geleden dat het hele stadsbouwhuis is verbouwd?
    Antwoorden: respectievelijk 10 jaar, 4 jaar en 1,5 jaar

 4. misschien een idee om de leidsche burger te vragen of ze dit willen of dat het geld in de zorg wordt gestoken en of veiligheid?? Maar ja politiek is doen voor velen en luisteren naar jezelf of was het nu anders om?

 5. Zouden de heren politici bovenstaande reacties maar eens ter harte nemen, dan zou de wereld er beetje bij beetje beter uit gaan zien.
  Het is weer een zichzelf bevlekkende niet-lerende gemeentelijke organisatie, die niet door heeft dat de wereld aan het veranderen is .

 6. Menno Smitsloo op

  Er is hier zo geen sprake van een visie, immers:

  Wij moeten hierbij niet vergeten dat om onduidelijke redenen het plan van voormalig wethouder Van Woensel hierbij wordt afgewezen. Hij wilde het stadskantoor in het Rijnsburgerblok huisvesten. De gemeente heeft daar ruim twintig miljoen in grondverwerving gestoken en krijgt daar pas voor het grootste deel de opbrengsten van terug als het kantoorgedeelte van dat plan een gebruiker heeft en dus gerealiseerd wordt. Alsnog voor herhuisvesting van Stadsbouwhuis en Belastingkantoor naar het Rijnsburgerblok overgaan, zou dus vele miljoenen meer voordeel opleveren, dan bebouwing van het NUON-terrein, wat dan samen met het incourante Stadsbouwhuis ook nog eens vele miljoenen door woningbouw zou kunnen opbrengen.

  Hierbij speelt ook de regionaal belangrijke centrale locatie van het Rijnsburgerblok en de toekomstige regiovorming een grote rol. Uiteindelijk zullen in ieder geval Leiderdorp en Oegstgeest bij Leiden gevoegd (moeten) worden en dan is de Langegracht in bereikbaarheid en parkeren geen ideale optie.

  Nog een kleine maar prangende vraag; die Morspoortgarage zou toch maar tijdelijk zijn, want het belastingkantoor is toch verworven om daar een megagarage te bouwen?

 7. Het zou goed zijn dat de gemeente Leiden alle leegstand, alsmede de situatie rond het ROC, in haar overwegingen meeneemt. Ook nu zie je onder dit bericht dat vele Leidenaren willen meedenken over deze kwestie. In het geval van het plan van wethouder Roos van Gelderen om het stadhuis om te bouwen tot hotel zag je ook dat er vanuit de bevolking adequaat werd gereageerd. Dus een vorm van crowdthinking zou aan te bevelen zijn. Laten we nou eens afspreken dat ”Nieuwbouw is de allerlaatste optie”.

 8. Beste Menno, om je laatste vraag te beantwoorden. Nee dat klopt niet. De Morspoortgarage is inderdaad tijdelijk, maar het is nooit de bedoeling geweest om op de plek van het oude belastingkantoor een megagarage te bouwen. Het idee is wel om op de plek van het oude belastingkantoor en morspoortgarage en achterliggende kazerne, woningen te ontwikkelen vanaf 2020/2022.

 9. Gijs en Holla, denk ik, van het stadsteam a la 80 miljoen euro (niet een maar twee megagarages). En nu de wijken geloof ik? Kosten: 8,5 miljoen euro.

 10. Dit is denk ik een uitgelezen kans voor het Leidse gemeentebestuur om te laten zien dat men hier duurzaam met het beschikbare onroerend goed om gaat. Er zijn een aatal leegstaande, of leeg komende gebouwen die in grootte, bereikbaarheid en parkeerfaciliteiten zouden kunnen voldoen aan het programma van eisen voor een nieuw stadhuis. Ik ben benieuwd of de Raad daar nu streng op gaat toezien.

 11. Niet zo mooi uitzicht, maar dadelijk kunnen de ambtenaren ondergronds: in de leegstaande Lammermarktgarage van dit neoliberale betoncollege. Scheelt weer een miljoeneninvestering. Stop die maar in echte verduurzaming van de samenleving. De komende schuldencrisis door het mislukte neoliberale experiment brengt de consumptie economie totaal tot stilstaand. Doemdenken: kijk naar de beurzen en Draghi’s wanhoop. Alle signalen op rood. Tijd om de gevestigde orde (w.o. Gijs en Holla’s collegepartij) links en rechts te passeren. Op naar een nieuwe maatschappij. Weg met de gevestigde orde!

 12. Is het idee dat ik ambtenaren/dienstverlening dan ergens anders tegen kom dan het bestuur? De dienst Burgerzaken uit het stadhuis halen, maar wel streven naar ontmoeting van burger en bestuur in dat zelfde stadhuis? Aan welke ontmoetingen moet ik dan denken? Want voor mijn paspoort (stadhuis) en parkeervergunning (stadsbouwhuis) kom ik nog wel eens bij de gemeente, maar voor een ontmoeting met het bestuur niet direct. Het lijkt me een kunstmatige scheiding en ik ben bang dat ik het bestuur dan juist minder zichtbaar wordt voor de inwoners van Leiden.

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline