Penningmeester SP Leiden verduistert 34.000 euro

30

De ex-penningmeester Sander Zwart van de Leidse afdeling van de SP is er vandoor met 34.000 euro. Van dat bedrag is 10.000 euro van de afdeling en 24.000 euro van de fractie. De SP kwam er drie maanden geleden achter en heeft sindsdien geprobeerd om met de penningmeester afspraken te maken over terugbetaling van het geld. Omdat dat niet lukte is de SP nu naar de politie gestapt. De partij hoopt het geld via de strafzaak alsnog terug te krijgen.

SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats over de verdwenen centen van de Leidse SP afdeling.

Opmerkelijk genoeg was de SP voor Zwart gewaarschuwd. Enkele jaren geleden was Zwart penningmeester van het COC Leiden. Ook daar ging hij er met enkele tienduizenden euro’s vandoor. Geld dat later is terugbetaald door zijn familie. Toen in 2010 bleek dat Zwart penningmeester was geworden van het bestuur van de SP Leiden, is de SP door het COC op de hoogte gesteld. Volgens fractievoorzitter Julian van der Kraats is daar ook iets mee gedaan: “We hebben toen met het hele bestuur een gesprek met hem gehad. Door zijn verklaring kregen we voldoende vertrouwen om hem toch een kans te geven. We zijn te goed van vertrouwen geweest,” concludeert Van der Kraats nu zuur.

Delen

30 reacties

  • F. Hagedoorn op

   Jezus Christus, Zwart is financieel welhaast erger dan Judas Sloos, die je eerder binnen hebt gehaald.

 1. Piet Pekelharing op

  34.000 euro!! Amaaii, hoeveel kilo tomaten de SP daar al niet van had kunnen kopen!!!!

 2. Dat krijg je nu van de innige vrijages met fraude- en corruptiepartij VVD. Integriteitsgebrek is een besmettelijke aandoening.

 3. Dit heeft nou niets met de VVD-perikelen van doen. Daarbij ging het niet om verduistering van partijgeld door een penningmeester. Al te goed is buurmans gek is wel van toepassing. En een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.

 4. een Leids burger op

  Ach de één doet ongeoorloofde declaraties en de ander doet een flinke greep in de partijkas.Het is allemaal fraude door zakkenvullers. Zo zie je maar weer:de fraude of het “zakkenvullen” is dus niet typisch voor de VVD. Ook bij de SP zit er wel eens een rotte en zelfs zwarte tomaat tussen. Afgezien nog van die 34.000 euro (dus voortaan minder sponjes uitdelen) vind ik nog het meest
  kwalijke dat die Zwarte Sander een nieuwe kans die hij van de SP had gekregen heeft misbruikt.

 5. Marcellus_B op

  Ik snap niet waar de espee zich nou zo druk over maakt.
  Socialisme in de praktijk = dingen doen met het geld van een ander.
  Deze Sander Z. is een ware socialist.

  • een Leids burger op

   Elke partij maakt gebruik van geld van de Leidse burgers.
   Of dit nu voor rechtse of linkse “hobby’s” is.
   Maar geld uit de partij kas halen voor eigen gewin is ronduit verwerpelijk. De SP was gewaarschuwd en had hem dus beter, onverwachts, moeten controleren. Maar ze zullen er hopelijk nu wel lering uit hebben getrokken. Want een ezel stoot zich in ’t algemeen geen tweemaal aan dezelfde steen.

 6. SP is een pseudo socialistische partij die hetzelfde doet als deze penningmeester. Van der Kraats en zijn provinciale maatje van der Nat stonden tomatensoep uit te delen in Voorschoten en deden en een belofte aan het volk. In de drang op het pluche te mogen zitten met de neoliberalen verduisterden ze zelf deze belofte en stalen 100 Miljoen uit de regionale OV kas. Jammer dat de oude Sovjet Unie niet meer bestaat. Daar zouden deze volksnaaiers zich wel thuis voelen..

 7. jatten uit de partijkas is voor mij wezenlijk iets anders dan bewust foutief declareren jatten uit de partijkas doe je alleen je partij benadelen en heb je een aanwijsbare partij die aangifte doet foutief declareren in het geval dat bedoelt word jat je van alle belastingbetalers wiens rechten je eigenlijk hoort te borgen dat is voor mij feitelijk een doodzonde.

  • een Leids burger op

   Van die gestolen 34.000 euro was 10.000 euro partijgeld en zo’n 24.000 euro uit
   fractievergoedingen die de SP van de gemeente ontvangt. (dat is dus indirect
   ook belastinggeld).
   zie o.a.:http://leiden.sp.nl/nieuws/2015/04/sp-leiden-doet-aangifte-van-verduistering
   en de verwijzing die ik eerder gaf.
   Of men nu steelt (of “jat”) van belastinggeld (bijvoorbeeld door foutief declareren) of van geld van die (tomaten)club: het blijft stelen.

 8. frankieboy op

  De SP is veel te goedig en naief.
  Bij coalitieonderhandelingen laten ze zich in de luren leggen door de gehaaide neoliberale VVD66, zodat ze bijna al hun punten prijsgeven.
  En ondanks een waarschuwing lieten ze een onbotrouwbaar sujet hun kas beheren.

 9. Sjaan de Wekker op

  niet lullen maar poetsen !!! juridisch aanpakken die minkukel om duidelijk te maken dat je in Nederland daar niet ongestraft mee wegkomt. (duralex sed lex)

 10. Rob Kragten op

  Als je dit interview hoort dan stoor ik me aan de nonchalante houding van Julian van der Kraats over met name de 24 mille fractievergoeding door de gemeente Leiden. Dit is geld wat door de belastingbetaler is opgebracht. Vooral omdat Julian van der Kraats door de voormalige voorzitter van COC Leiden Peter Bootsma (de beste die ze ooit hebben gehad) persoonlijk is geïnformeerd over de praktijken van Sander Zwart vind ik dat het bestuur van de SP in Leiden stevig bij zichzelf ten rade moet gaan….

 11. Dit is een zeer ernstige zaak, maar misschien begrijpt V/d Kraats iets niet. De penningmeester van de afdeling Leiden van de SP, dus lid van het afdelingsbestuur, is er vandoor met geld uit de fractiekas en uit de afdelingskas. Hoe kan dit? Het betreft namelijk twee aparte geldstromen. De fractievergoeding komt van de gemeente en is bedoeld om de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol te versterken. Over de besteding ervan moet verantwoording aan de gemeente worden afgelegd, niet of verkeerd besteed geld moet worden teruggestort. Afdelingsgeld is een partij- en afdelingsinterne zaak. De beide geldstromen behoren gescheiden te zijn en het is daarom logisch en verstandig om ze door verschillende personen te laten beheren. Het afdelingsbestuur heeft met de fractievergoeding namelijk niets te maken; de fractie beslist over de besteding ervan, uiteraard in overeenstemming met de regels. Zo hoort het tenminste. Begrijpen ze dat bij de SP Leiden niet?

 12. Sander Zwart, de frauderende ex-penningmeester van het COC en de SP eist dat ik zijn naam weghaal uit het artikel op Sleutelstad anders krijg ik zijn advocaat op m’n dak.Nou, dan wachten we dan maar eens even af.

  Vooralsnog stel ik me op het standpunt dat het algemeen belang dient te prevaleren boven zijn privacy. Bovendien moet iemand die er bij herhaling met de kas vandoor gaat bij vrijwilligersorganisaties, misschien ook maar tegen zichzelf beschermd worden. En hoe kan dat beter dan voorkomen dat er nog meer instellingen de dupe worden.

  • Sjaan de Wekker op

   Sander Zwart beschadigd zichzelf daarmee … dit gedrag is typisch maar wel jammer want hij heeft niet alleen juridische hulp nodig.

   • Sjaan de Wekker op

    Sander Zwart beschadigt zichzelf daarmee … dit gedrag is typisch maar wel jammer want hij heeft niet alleen juridische hulp nodig.

 13. Ze zijn bij de SP veel te goed gelovig onder elkaar en elkaar controleren doe je niet als je bij de inner circle van de SP afdeling hoort. Dat is structureel tot bij het hoofdbestuur toe.

  • Je bedoelt een soort sekte, J. Lewis ?
   Autocratie in de inner circle, zoals bij Baghwan en Sai Baba.
   Maar dan anders zeg maar. Ook piramidisch.

 14. Marijnissen en zijn SP kliek hebben een ware marxistische dictatuur binnen de SP gecreeerd. Zelfde praktijken als in de oude Sovjet-Unie: volksnaaiers, uitbuiters van het “proletariaat”, zelfverheerlijking, en een eigen tomatenrecept. Van der Kraats en zijn maten met hun sociale programma’s voor de leidse onderklasse zijn helaas loopjongens/vrouwtjes van de neoliberalen van VVD66. Hoe kun je als SP meestemmen aan prestigieuze, overbodige, kapitalistische projecten als garages a 100 M, een leidse Wurgring a 160 M en nog meer decadente hobbies van Laudy-Strijk regime. En dan ook nog eens de SP kas laten plunderen. Zielig hoor. Jeugdzorg. zorg voor de ouderen, de wijken, cultuur wordt stelselmatig door de liberale subsidehaters wegbezuinigd. De SP kijkt en stemt toe. Maar het raadszaal pluche zit eigenlijk best wel lekker en blijft lang aan je SP billetjes plakken. De SP is onomkeerbaar teveel naar rechts opgeschoven en laten we dus maar rechts liggen.

 15. Raaskaller op

  @ Hubert
  En vanaf nu je pilletjes weer innemen, voordat je nog verder doordraaft. Grote woorden behelzen nog geen grote gedachten. Een goede raad: geef je mening over 1 onderwerp in plaats van alles te willen aanpakken in een allesomvattend totaal pleidooi. Ik word dan toch liever door de SP gedicteerd dan door types met jouw ongenuanceerde opvattingen. Een andere goede raad: Sluit je aan bij Thomas Kok in de Leidse gemeenteraad, die kan een analyticus als jij vast gebruiken.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline