Hoogleraar Huub de Groot van de Universiteit Leiden, wethouder Duurzaamheid Frank de Wit en directeur Chris Verplancke van het Duurzaam Mobiliteits Centrum proosten op de officiƫle in gebruikname van de waterstofgenerator. (Foto's: Chris de Waard).

Leiden maakt zelf waterstof uit zonne-energie

Dinsdagmiddag is bij het Duurzaam Mobiliteits Centrum (DMC) aan de Haagweg een waterstofgenerator officieel in gebruik genomen. Het apparaat produceert waterstof uit zonlicht. Nu nog in kleine hoeveelheden, maar dat kan worden opgeschaald. De generator is ontwikkeld door de Universiteit Leiden en de Leidse Intrumentmakersschool. De gemeente Leiden droeg financieel bij.

Chris de Waard ging naar de onthulling en sprak achtereenvolgens directeur Chris Verplancke van het Duurzaam Mobiliteitscentrum aan de Haagweg, wethouder Frank de Wit van duurzaamheid, professor Huub de Groot en de groene ondernemers Key Poll en Marcus Rolloos.

Met de waterstofgenerator wordt nu genoeg waterstof geproduceerd om 1% waterstof te mengen bij het biogas waarop de busjes van het Stadsparkeerplan rijden. Key Poll, al jaren bezig met groen vervoer in Leiden, legt uit dat zonder aanpassingen aan de motoren het percentage kan oplopen tot wel 30%. Alleen is de productie nu nog te duur. Hij hoopt dat het op korte termijn mogelijk wordt op goedkope stroom in te kopen op tijden dat er minder vraag is dan aanbod. Bijvoorbeeld ’s nachts. “Onze generator draait toch dag en nacht.”
Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×