Voorzitter Hilde Janse van de Stichting uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden zat gisteravond op de voorste rij om de bbb-discussie in de Leidse raadscommissie te volgen. (Foto: Chris de Waard).

Leiden biedt bed, bad en brood, ongeacht gewijzigd rijksbeleid

Gisteravond werd in de vergadering van de raadscommissie Onderwijs & Samenleving het ingevoegde agendapunt ‘bed, bad en brood’ behandeld. Naar aanleiding van het akkoord tussen regeringspartijen PvdA en VVD waarin het gemeenten verboden wordt om nog langer opvang te bieden, hadden alle partijen wel behoefte aan een discussie.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/202365800″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Chris de Waard sprak over bed, bad en brood met de Leidse politici Frederik Zevenbergen (VVD), Tomas Kok (Groep Kok), Jeffrey van Haaster (D66), Julius Terpstra (CDA) en Rald Schalkwijk (PvdA). Vervolgens spark hij nog met voorzitter Hilde Jansen van STUV Leiden.

Zoals gistermorgen al bleek na een eerste inventarisatie zijn alleen VVD en de Groep Kok het eens met het kabinet al gaat het compromis de groep Kok nog lang niet ver genoeg. “Voor Leiden pakt die afspraak goed uit, hier moeten de illegalen weg, maar steden als Den Haag en Rotterdam houden het probleem,” aldus Tomas Kok. VVD-fractievoorzitter Zevenbergen vindt de afspraak goed en hoopt dat het Leidse stadsbestuur het alsnog loyaal gaat uitvoeren. Dat lijkt ijdele hoop. Een ruime meerderheid in de raad wil dat Leiden doorgaat met het bieden van bed, bad en brood en ook verantwoordelijk wethouder Roos van Gelderen zei dat ze gewoon doorgaat met het uitvoeren van de aangenomen motie uit november 2014 waarin de raad het college opriep om de basisvoorzieningen in Leiden juist uit te breiden.

Hilde Jansen, voorzitter van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden, baalt van haar partij. Jansen was jaren raadslid voor de PvdA. maar vindt nu dat de partij veel te veel naar rechts is opgeschoven. En dat gaat ze Diederik Samsom ook nog wel even duidelijk maken. Op 1 mei. Als de PvdA de landelijke 1 mei-viering in Leiden heeft. Wel blij is ze met de royale steun in de Leidse raad voor de opvang die haar stichting deels nu al regelt. In de toekomst gaat Leiden de hulp aan ongedocumenteerden zelfs uitbreiden.

Leiden Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×