De gerestaureerde plaquette voor Plantinus (Plantijn) en Raphelengius in de Vrouwensteeg. (Foto's: Ivo van Spronsen).

Plaquette Plantijn in Vrouwensteeg onthuld

Voor liefhebbers van Leidse geschiedenis is een belangrijke plek weer in ere hersteld. Gisteren werd in de Vrouwensteeg aan de muur van Sociëteit Minerva de gerestaureerde plaquette voor Plantinus (Plantijn) en Raphelengius onthuld. De laatste nazaat van Plantijn, Graaf Reynald Moretus Plantin sprak de menigte toe voordat hij de plaquette zichtbaar maakte. Eerder die middag werd ook de gerenoveerde bibliotheek van Minerva weer officieel in gebruik genomen. De vijftig jaar oude bibliotheek is nu voor studenten beter te gebruiken.

De Vrouwensteeg was volgelopen met studenten, reünisten, belangstellenden en hoogwaardigheidsbekleders om de herstelde plaquette te bekijken en stil te staan bij het leven van universiteitsdrukker Plantijn en Raphelengius. Naast graaf Moretus Plantin waren de voorzitter van de Eerste Kamer, de Belgische ambassadeur en verschillende professoren aanwezig om het belang van Plantijn en Raphelengius voor de Leidse Universiteit te benadrukken. Door hun drukkerij kon de Leidse Universiteit wetenschappelijke literatuur drukken die in heel Europa werd gelezen. Het droeg bij aan de faam van een beginnende universiteit.

Christoffel Plantijn was een Franse Antwerpenaar die naast zijn inmiddels wereldberoemde drukkerij aan de Vrijdagmarkt in Antwerpen ook aan de Breestraat aan drukkerij oprichtte, op de plek waar nu Sociëteit Minerva staat. Als universiteitsdrukker gaf hij alle werken van de Leidse Universiteit uit. Schoonzoon Franciscus Raphelengius nam na de dood van Plantijn de drukkerij over en was tevens hoogleraar Oosterse Talen aan de Leidse Universiteit. Hoewel de drukkerij er al lang niet meer is, leeft de academische drukkerij van Plantijn nog voort in de beroemde Leidse uitgever E.J. Brill, die werd gesticht door een onwettige nazaat van Plantijn.

Cultuur Economie Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×