Burgemeester Lenferink bladert in de Gedemptegrachtenwandeling die het Waterambacht Leiden heeft samengesteld. (Foto's: Chris de Waard).

Oproep Waterambacht Leiden: "ontdemp Leidse grachten!"

Ontdemp alle grachten die de afgelopen 600 jaar in Leiden zijn gedempt. Met die wens overhandigde het Waterambacht Leiden afgelopen vrijdag het eerste exemplaar van de ‘Gedemptegrachtenwandeling’ aan burgemeester Lenferink. “Als de gemeente nu begint met het opengraven van de laatste gracht die in Leiden is gedempt, de Lange Mare, en dan in de 600 jaar erna de rest,” zo dagdroomde Jan Wieles van het Waterambacht. Lenferink wilde het best toezeggen: “Over 600 jaar zijn we klaar, maar ik weet niet wanneer we beginnen,” zei de burgemeester met een knipoog.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/203851351″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Jan Wieles van het Waterambacht Leiden schreef de Gedemptegrachtenwandeling samen met Piet de Baar.

Iets serieuzer zijn wel de plannen om de Lange Mare ooit weer open te graven, maar geld is er voorlopig niet. Burgemeester Lenferink zei wel te hopen dat dat er nog eens van komt. Ook de Doezastraat staat op het lijstje van persoonlijke favorieten van de burgemeester. Die straat heette vroeger de Koepoortsgracht.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/203851681″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Burgemeester Lenferink gaat de wandeling snel lopen, maar hoopt ook op het weer opengraven van een aantal oude Leidse grachten.

Doezastraat-koepoortsgrachtTegenwoordig kent iedereen dit als de Doezastraat. Tot 1861 stroomde er water door de – toen nog – Koepoortsgracht. (Montage: Waterambacht Leiden).

2015-05-01 15.06.39De Lange Mare in oude luister herstellen is een veelgehoorde wens in Leiden. Wie weet komt het er nog eens van en wordt de in 1953 gedempte gracht weer opengegraven.

 

Cultuur Leiden ontdempen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×