De Lange Mare moet in de ogen van het Waterambacht Leiden weer een open veenriviertje worden. (Archieffoto: Chris de Waard).

Waterambacht wil eerlijke kans voor ontdempen Lange Mare

langemare_kaartjeHet opengraven van de Lange Mare moet een eerlijke kans krijgen nu er een herinrichting van die straat aankomt. Dat zegt John Steegh van het Waterambacht Leiden: “Het is niet alleen mooi, maar ook heel belangrijk voor de waterhuishouding van de stad om meer open water te hebben. Bovendien krijg je een schitterende open vaarverbinding van de Rijn bij V&D tot aan de Oude Singel.” Vanaf daar is het dan nog maar een klein stukje naar de Haarlemmertrekvaart. Daartussen ligt dan alleen nog een barrière bij de Langegracht ter hoogte van de Lammermarkt. Die wil het Waterambacht Leiden ook graag weer doorvaarbaar maken. Iets waar de gemeente volgens Steegh momenteel volop aan meewerkt.

In 2009 is al eens een voorzichtige studie gedaan naar de mogelijkheden en kosten. Steegh: “Je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Het bleek toen tussen de zeven en tien miljoen euro te kosten, maar de techniek heeft niet stilgestaan. Misschien valt het mee.”

Chris de Waard in gesprek met John Steegh over het ontdempen van de Lange Mare.

Het Waterambacht hoopt dat de gemeenteraad nu geen besluit neemt op basis van het plan dat de gemeente nu heeft gemaakt, maar dat de ontdemping alsnog als volwaardige variant wordt uitgewerkt. “Tot het zelfde niveau als de bestaande plannen”, zegt Steegh: “Nu heb je geen basis om tot een goed afgewogen keuze te komen.”

Advertentie

Leiden Politiek ontdempen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×