Kinderen zijn eventjes archeoloog op Garenmarkt

Vandaag tussen 13.00 en 16.00 krijgen kinderen de mogelijkheid letterlijk te graven in de Leidse geschiedenis. Op de Garenmarkt mogen zij namelijk zelf een uurtje archeoloog zijn, door opgegraven grond te zeven, en vervolgens te zoeken wat daar in zit.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/206360658″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

“Wij zijn hier bezig om de grond die we hebben opgegraven te zeven”, vertelt archeoloog Chrystel Brandenburgh. “Die grond hebben we laagsgewijs afgegraven. Elk plakje van 50 centimeter is in een aparte zak gegaan en gaan we zeven. Vervolgens gaan we de vondsten uit de zeef scheppen, en dan kunnen de kinderen kijken wat er in zit. Een bot, aardewerk, misschien wel een muntje!”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/206360859″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Rond half twee waren meerdere kinderen al op zoek naar botten en scherven, begeleid door Leidse archeologen, zoals Brandenburgh en Jeroen van Eijk. “De kinderen zijn goed bezig”, zegt die laatste. “Ze zien vaak dingen waar volwassenen overheen kijken. En ze leren daarnaast wat over de materialen die in de grond zitten. We staan lekker in de zon, goed weer om te graven en met water te spelen!”

Vandaag gemist? Geen zorgen, volgende week tussen 13.00 en 16.00 is er een tweede mogelijkheid. Bovendien is er op zaterdag 23 mei een open dag op de zeeflocatie. Archeologen geven dan uitleg over het project, over het zeefwerk en de vondsten die gedaan zijn, tussen 10.00 en 16.00 uur.

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×