Leiden stopt met ophalen vuilniszakken in centrum

De gemeente stopt per 1 juni met het ophalen van vuilniszakken in de binnenstad. Op dat moment zijn alle ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Ook moeten alle huishoudens in het centrum dan een containerpas hebben, waarmee ze hun vuilnis in de ondergrondse bak kunnen deponeren.

1econtainerIn maart vorig jaar plaatste de gemeente de eerste container op de Garenmarkt. Nu, veertien maanden later, is het project zo goed als gereed en kunnen alle inwoners van de binnenstad hun vuilniszak in de container kwijt.

 

2015-05-21 07.58.16Vandaag worden op de Geregracht een van de laatste ondergrondse containers geplaatst. Over een week in de klus in het centrum helemaal geklaard.

Wethouder Paul Laudy (VVD, Openbare Ruimte) toont zich tevreden over de soepele gang van zaken bij de plaatsing in het centrum: “Wij hebben inmiddels bijna 160 ondergrondse containers geplaatst, die bovendien nauwelijks opvallen in het straatbeeld. Echt een prachtig resultaat.”

Na de binnenstad gaan ook de omliggende wijken ‘ondergronds: “Alle wijkcontainers worden in fases vervangen. Eind van dit jaar plaatsen wij de laatste ondergrondse container en daarmee verdwijnen er ruim 1500 bovengrondse containers uit beeld. Dat is voor de aanblik van de stad een hele verbetering,” aldus Paul Laudy.

2015-05-21 08.00.20Voor 1 juni ontvangen alle huishoudens in de binnenstad een toegangspas voor de containers die het dichtst bij hen in de buurt staan. Dan heeft ook niemand meer een excuus om z’n vuilnis alsnog gewoon op straat te zetten zoals vandaag op het Levendaal.

containerkaart

Niet iedereen krijgt overigens een ondergrondse container voor de deur. In sommige straten is geen ruimte voor plaatsing. Zo komen bijvoorbeeld op de Nieuwe Rijn en de Hooigracht geen ondergrondse containers. Bewoners daar moeten met hun pas naar de dichtstbijzijnde container lopen. Niet iedereen is daar gelukkig mee. Bij de gemeente regent het klachten van mensen die bijvoorbeeld 150 meter moeten lopen met hun vuilniszak en daar geen schone omgeving voor terugkrijgen, omdat er alsnog veel vuilniszakken naast de bakken worden gezet. Bijvoorbeeld door mensen die hun pasje kwijt of vergeten zijn. Overigens wordt met de pasjes niet bijgehouden hoeveel afval er in de container wordt gedeponeerd. Wel registreert de gemeente hoe vaak een pas wordt gebruikt.

Leiden Politiek vollecontainer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×