Het huidige Expose Your aan de Stationsweg vormt de basis voor het nieuwe stedelijke jongerencentrum dat er na 15 jaar praten eindelijk moet gaan komen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Komst Stedelijk Jongerencentrum nog geen gelopen race

De realisatie van het langbevochten Stedelijk Jongerencentrum in het pand van het voormalige buurthuis De Pancrat is nog geen gelopen race. Afgelopen week boog de raadscommissie zich over het plan van wethouder Roos van Gelderen, maar er zijn nog zoveel vragen dat het nog maar de vraag is of er een meerderheid voor het plan is. Nu is dat in elk geval nog niet zo, vrijwel alle partijen willen het er nog in hun eigen fractie over hebben.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/206697314″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Van Gelderen heeft nog wat huiswerk te doen als ze de gemeenteraad wil overtuigen van het nu voorliggende plan voor een Stedelijk Jongerencentrum.

Eén onderdeel van het plan is al gesneuveld. Een online platform dat deel moet uitmaken van het jongerencentrum haalde de wethouder er na veel kritiek alvast uit. Later wil ze daarvoor een los voorstel naar de raad brengen, maar verschillende partijen wezen erop dat het uitgeven van 100.000 euro aan een online vraagbaak voor jongeren misschien wel wat overdreven is. “Even googlen en alle informatie is beschikbaar,” vond Juliette Gilissen van de VVD die er net als haar GroenLinks-collega Ashley North ook fijntjes op wees dat een dergelijk platform al bestaat. Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Holland-Rijnland begon enkele jaren geleden met de jongerensite Hoezitdat.info. een deel van de partners van het toekomstige jongerencentrum werkt daar bovendien al aan mee.

Ook het feit dat er nog een exploitatietekort in het plan staat, helpt niet bij het krijgen van voldoende draagvlak. Dat de wethouder bezweert dat dat wel goed komt, omdat ze het voorstel anders niet had gedaan, hielp daar weinig aan.

Om de komst van het jongerencentrum in De Pancrat mogelijk te maken moet het pand eerst grondig verbouwd worden. Dat gaat 560.000 euro kosten. Van dat bedrag komt circa twee ton voor rekening van het Sociaal Wijkteam dat ook in het gebouw wordt ondergebracht. Een derde gebruiker is de Stichting Peuterspeelzalen Leiden die nu al in het pand zit en in de plannen kan blijven zitten.

Leiden Politiek stedelijkejongerenvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×