Deze staartwervel van de T.Rex is al te bewonderen in het museum van het Naturalis Biodiversity Center. De rest van het fossiel komt in september 2016 naar Leiden. (Foto's Rolf Eijgenraam).

Oog in oog met de T.Rex in Naturalis

De schedel van de Tyrannosaurus Rex die naar Naturalis Biodiversity Center komt, is grondig onderzocht in een gigantische röntgenscan. Het fossiel werd gescand in Fraunhofer-Entwicklungszentrum Röntgentechnik (EZRT) bij Nürnberg, Duitsland. Inmiddels is het team van Naturalis bezig met bedenken in welke houding de eeuwenoude dinosaurus in het museum komt te staan in september 2016.

De dieren in de tentoonstelling van het museum Naturalis, hebben een natuurlijke en bewegelijke houding. Ook de T.Rex zal een spectaculaire levendige houding krijgen. “Daarnaast willen we dat de bezoeker heel dichtbij het beest kan komen, ‘oog in oog met de T.Rex’, als het ware. Misschien verklap ik daar al een beetje mee wat we in gedachte hebben”, aldus Schulp.

DSC03763

Deze tand van de T.Rex is al te bezichtigen in Naturalis.

Op dit moment zijn er al twee onderdelen van de dinosaurus te bewonderen in het museum van Naturalis Biodiversity Center. Er is een tand van de T.Rex te vinden op de vierde verdieping. “De tand is hier even om de chemische samenstelling van het glazuur te onderzoeken”, aldus Anne Schulp. Daarnaast is er een staartwervel te vinden op de benedenverdieping.

Röntgenscan
Het beest werd in 2013 opgegraven in Montana, Verenigde Staten, door wetenschappers van Naturalis. Het fossiel is nog niet volledig geprepareerd en zit nog in een blok zand van de plek waar het werd gevonden. Daarom is er nu een haarscherpe 3D-scan gemaakt van de schedel. “Hierdoor kunnen we veel nauwkeurig de botten prepareren. We kijken op de 3D-scans om uit te zien waar we precies zand zit en waar het bot zit”, legt Schulp uit. Verder hoopt de paleontholoog meer te weten te komen over de doodsoorzaak en de leeftijd van de T.Rex.

Momenteel wacht paleontholoog Anne Schulp nog op de eerste beelden. “Er is nog nooit eerder een T.Rex gescand door Frauenhofer-EZRT”, vertelt Schulp, “maar ik weet zeker dat het hele precieze beelden worden, ze proberen daar de grenzen van wat mogelijk is binnen röntgentechniek te verleggen.”

Er is nog nooit zo’n goed bewaard fossiel van een T.Rex gevonden. “Deze dinosaurus werd in één keer bedolven onder een dikke laag zand, dat is de ideale situatie voor een goed gepreserveerd fossiel”, aldus Anne Schulp. De paleontholoog hoopt dat ze daarom ook dingen gaan ontdekken die nog nooit eerder in een dergelijk fossiel zijn gevonden. “Op de scans is bijvoorbeeld misschien een heel klein neusbotje te vinden, wat helpt bij het bevochtigen van de neus. Dat botje is nog nooit in een T.Rex geraamte gevonden, maar aangezien bijna alle dieren het hebben, is het goed mogelijk dat het nu tevoorschijn komt”, vertelt Schulp hoopvol.

trex

Ook de gemeente Leiden doet volop mee met de T.rex-rage. Eind april reed er een Leidse T.rex mee in het bloemencorso en op vastgoedbeurs Provada deelde de gemeente vorige week T.rex bouwpakketten uit.

De T.Rex aanraken
Naast de grote botten die werden gevonden, werden er ook honderden botscherven gevonden in Montana. Dit weekend komen er zo’n 200 mensen naar Naturalis om te helpen met het onderzoek naar de T.Rex. Zij krijgen allemaal een scherf en gaan in de berg met scherven opzoek naar deeltjes die eraan passen. “Dat belooft een hele puzzel te worden”, aldus Schulp, “er zijn namelijk bijvoorbeeld ook een hoop botscherven van koeien gevonden”.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/208798786″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Geluidsfragment: Anne Schulp (paleontholoog Naturalis) over de schedel van de T.Rex

T.Rex autopsie
Per toeval gaat deze week de nieuwe serie ‘T.Rex Autopsy‘ van start op National Geographic Channel. In het programma wordt een reconstructie van de gigantische dinosaurus ontleed. In dit programma wordt het dier met minder beleid onder handen genomen dan in Naturalis, er komt zelfs een kettingzaag bij te pas om het dier open te zagen. De eerste aflevering wordt uitgezonden op zondag 9 juni om 21.00 uur op National Geographic.

Leiden naturalis Naturalis Biodiversity Center T. Rex Tyrannosaurus Rex


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×