Singelparkroute krijgt steeds meer vorm

Er is de afgelopen periode hard gewerkt aan de verdere invulling van het Singelpark in Leiden. De komende weken kiest de gemeente uit drie overgebleven architecten het bureau dat de verbindende bruggen kan gaan ontwerpen, eerder deze week werd het Definitief Ontwerp gepresenteerd van de inrichting van Park de Put en het Morspoortplein en gisteren was er een informatie-bijeenkomst over de hele Singelparkroute.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/209838257″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Tijdens een presentatie van communicatiebureau Kessels Kramer en projectleider Ernest Pelders werd duidelijk waar de gemeente en de Vrienden van het Singelpark aan denken. De wandelroute moet zo intuïtief mogelijk worden. Op plekken waar het niet meteen duidelijk is dat je nog ‘in’ het Singelpark bent, worden hulpmiddelen toegepast. Bijvoorbeeld parkiconen. Dat zijn metalen vormpjes van herkenbare zaken die met het park te maken hebben. Bomen, vogels en gebouwen bijvoorbeeld. Die parkiconen worden bij wijze van spreke ‘langs de route gestrooid’.

De zeven verschillende singels krijgen allemaal een stuk Singelpark met een eigen karakter. Die deelparken worden verbonden met poorten. Dat kunnen echte poorten zijn die nog gebouwd moeten worden, maar ook al bestaande objecten die als ‘poort’ kunnen dienen. De ingang van de Meelfabriek is zo’n bestaande poort, maar ook de ingang van het park bij Museum Volkenkunde. In totaal krijgt het Singelpark 22 nieuwe en bestaande poorten om de parken met elkaar te verbinden.

Lange de hele route worden de parkiconen mogelijk ook toegepast in het straatmeubilair. De iconen worden bijvoorbeeld in de banken gegraveerd als herkenbare tekens. Ook ‘Hortusbakken’, zoals ze in de Hortus Botanicus staan, krijgen als het aan de parkontwerpers ligt een prominente rol. In het voorjaar kunnen ze langs het hele Singelpark worden geplaatst en in de winter worden ze dan weer verwijderd.

De bijeenkomst gisteren was ook bedoeld voor het ophalen van ideeën uit de stad. Het Singelpark blijft ten slotte een burgerinitiatief waarbij zoveel mogelijk mensen zich thuis moeten kunnen voelen. “Krijgen die poorten de namen van de oude stadspoorten,” was bijvoorbeeld een vraag uit de zaal. Die werd meteen tot idee gepromoveerd: “Schrijft u dat zo maar op een van de briefjes.”

2015-06-10 20.02.24

Uit de zaal werd verder aandacht gevraagd voor minder validen die het park willen gebruiken en ook enkele woonbootbewoners kwamen enigszins bezorgd horen in hoeverre de Singelparkroute hun woonstek raakt. Veel is daarover nu nog niet bekend. Behalve voor de bewoners van één woonboot aan het Utrechtse Veer. Eén van de nieuwe bruggen komt precies door hun ark. De gemeente is in onderhandeling over een afkoopprijs.

Leiden Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×