Catharinasteeg: Steentje steen voor steen gesloopt

10

Het monumentale pand van de voormalige kadowinkel ’t Steentje aan de Breestraat 68 wordt deze week gesloopt om plek te maken voor de nieuwe Catharinasteeg. die nieuwe winkelsteeg gaat de Breestraat via de Aalmarkt verbinden met de Haarlemmerstraat zodat het winkelend publiek straks ‘een rondje’ kan maken tijdens het shoppen. Dat is aantrekkelijker dan bijvoorbeeld de 1 kilometerlange Haarlemmerstraat helemaal uit te lopen en vervolgens dezelfde weg terug te moeten.

Eind volgend jaar moet het Stadsgehoorzaalblok – zo heet dit tweede bouwblok in de Aalmarktplannen – helemaal klaar zijn en gaan de winkels open. Als het volgens planning verloopt nog voor de feestdagen.

De Aalmarktplannen bestaan in totaal uit drie delen, Fase 1 was het Waagblok met de megaverbouwing van V&D en onder andere Grand Café De Waag dat over ruim drie weken de deuren opent. Fase 2 is dus het Stadsgehoorzaalblok met onder andere de nieuwbouw aan de Breestraat waar eind 2013 The Sting in trok. De derde en laatste fase ligt aan de overkant van het water. Daar komt het Haarlemmerstraatblok. Tussen de Haarlemmerstraat en de Stille Rijn worden verschillende panden samengevoegd zodat ook daar ruimte ontstaat voor een grote winkel van enkele duizenden vierkante meters vloeroppervlakte.

Delen

10 reacties

 1. Is dit een redactionele bijdrage of een reclameboodschap van de gemeente Leiden? De sloop van de cadeauwinkel is namelijk bruut vandalisme en die steeg is volkomen overbodig. “aantrekkelijker dan bijvoorbeeld de 1 kilometerlange Haarlemmerstraat helemaal uit te lopen en vervolgens dezelfde weg terug te moeten”. Wat een onzin! Blijkbaar werden de Vrouwensteeg, Mandenmakerssteeg, Stille Mare, Maarsmansteeg, Hoogstraat en Donkersteeg gemakshalve even “vergeten”.

  Wat heeft die overbodige kledingzaak aan de Aalmarkt de gemeente Leiden als “risicoverzekeraar” trouwens al gekost en wat gaat die nog kosten?

 2. maarten kersten op

  Nee, ik vermoed geen reclameboodschap maar pure ironie van Chris, die het toch ook duidelijk heeft over de afbraak van een monumentpand. Steentje voor “Steentje” . En dan die winkelroute belachelijk maakt. Door het zo te stellen, zie je hoe absurd het megalomane megaplan met megastores en megakosten is… Verder helemaal met je eens Frits:

 3. Joop J.Gijsman op

  Goed verhaal van Frits, als ik even mag. Jammer dat gemeenteraadsleden alleen het partij standpunt mogen vertolken en dat van de taakstelling zonder last en ruggespraak je mening te mogen geven niets meer is overgebleven

 4. Eric van 't Groenewout op

  @Frits: de Waaghoofdbrug bij de Mandenmakerssteeg over het water verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt de directe oversteek bij de nieuwe Catharinasteeg. Als ik de impressie bekijk: een hele verbetering t.o.v. de huidige situatie.
  @Maarten: hoezo megalomaan en hoezo megakosten? En welke megastores?

  • De Mandenmakerssteeg had ook gewoon opgeknapt kunnen worden en er zou een bredere Waaghoofdbrug kunnen worden gebouwd op de huidige plek op het Waaghoofd (tussen Mandenmakerssteeg en Stille Mare). In het Gat van Van Nelle zou dan passende nieuwbouw kunnen worden gebouwd en de panden in de Mandenmakerssteeg zouden kunnen worden opgeknapt en eventueel daar een paar kleine winkels in worden gemaakt. Het benodigde winkelrondje had dan gerealiseerd kunnen worden zonder 300 jaar oude panden af te breken.

   • Eric van 't Groenewout op

    Allemaal ‘zou’, ‘zou’, ‘zou’ en ‘eventueel’. Er wordt meen ik 1 pand afgebroken (en echt niet het mooiste pand wat we in Leiden hebben), terwijl er in de Mandenmakerssteeg renovatie van een veel mooier historisch pand plaatsvindt.
    Ik vind de plannen goed doordacht. De pest is dat wat je ook doet, er altijd wel iemand roept ‘zou dit’ en ‘zou dat’ en ‘eventueel’. Het zijn de typische dooddoeners van niet eens de beste stuurlui die aan de wal staan.
    Of de Mandenmakerssteeg met een breedte van 3 meter geschikt is om winkels te herbergen: ik waag het te betwijfelen als je juist in de vraag naar een andersoortig winkelaanbod wilt voorzien. Die vraag is juist naar grotere winkelruimten in oude stadskernen en daarin voorziet het aanbod in de nieuwe Catharinasteeg. De ontsluiting van het ‘Gat van Van Nelle’ richting Waalse Kerk en zijgevel Stadspodia (met de prachtige oude beuk) vind ik erg geslaagd, daarmee wordt een mooi stukje Leiden aan de stad teruggegeven. Bij die nieuwe binnentuin komen ook woningen.
    Door het terras vóór de Waag, moest de brug aldaar verplaatst worden. Zonder zo’n terras, is elke horecafunctie van de Waag als bij voorbaat kansloos.
    Het lijkt wel of de vele reaguurders die ook al op eerdere berichten omtrent dit project hebben gereageerd, niet weten wat het plan behelst en wat de logica en de noodzaak is achter de invulling van dit project.

    • Een deel van die plannen mogen wat mij betreft gewoon blijven. De cultuurtuin achter de Stadsgehoorzaal vind ik wel een goed idee. Er is echter ook een onbebouwd gat in de Mandenmakerssteeg waardoor de route naar deze cultuurtuin zou kunnen worden aangelegd. Het enige wat dan echt afgebroken zou hoeven te worden was die oude drukkerij Mulder in het Gat van van Nelle en een paar aanbouwtjes. Bij de inpassing van die nieuwbouw Gat van Van Nelle zou dan natuurlijk rekening moeten worden gehouden met die doorgang.
     In de Waag zouden weer net zoals vanouds gewoon tentoonstellingen en andere kleinschalige evenementen kunnen plaatsvinden (ook uitdelen Haring en Wittebrood en Huis van Sinterklaas blijven dan gewoon in de Waag). Horeca hebben we al best veel in Leiden.
     Het stimuleren van de komst van grote winkelketens is naar mijn idee ook niet echt positief en niet gericht op de toekomst, omdat juist die winkels eenheidsworst aanbieden die niet heel veel toevoegt in Leiden. Juist van de producten die in de ketens verkocht worden wordt steeds meer via internet gekocht.
     Ik accepteer het plan maar zoals het nu wordt uitgevoerd. Ik had het echter liever gewild zoals ik het voor ogen had. Dat plan had minder protesten tot gevolg en een grote draagvlak gehad in de binnenstad, denk ik. Het huidige plan is weer een product van een grote projectontwikkelaar die alleen maar geld wilt zien en het niet echt boeit wat er allemaal in Leiden speelt.

 5. Jantje van Leiden op

  Het gaat wel om een onderdeel van het beschermd stadsgezicht. De afbraak slaat er wel degelijk een gat in. En waarvoor? Voor winkels die nu al een verouderd concept vertegenwoordigen. Let maar op, binnen tien jaar één grote flop.

 6. maarten kersten op

  @Eric: megalomaan oftewel grootheidswaan omdat in tijden van middenstandskrimp een mega-plan voor een hernieuwd binnenstads-winkelgebied wordt gemaakt, terwijl steeds meer winkels sluiten en de nieuwe winkels het wellicht op den duur ook niet gaan redden. Ja, wél de winkels van de mega-winkelketens (geen megastores, sorry Eric, je had gelijk) en enkele megawinkels zoals die door Frits bovenaan al genoemde kledingzaak aan de Aalmarkt. Die ketens redden het wel, maar vormen ook weer een bedreiging voor de daar al bestaande kleine neringdoenden. Je snapt die “megakosten” niet? Het gaat gewoon heel veel, dus mega veel, geld kosten; en dan nog bovenop alles wat het al gekost heeft. Plus wat Frits zegt over die “risicoverzekering”..haha.. Jouw positieve benadering van enkele onderdelen in het plan is op zich niet te weerleggen, maar daar gaat het niet om. Het gaat allemaal niet lélijk worden of zo, maar er gaan miljoenen onnodig in het verleggen van een shopping-circulatie tussen Haarlemmer en Bree die tóch al bestond, zij het langs diverse routes. Frits en Arthur hebben daar planologisch gewoon gelijk. Het zal best wel mooi worden, maar het is onnodig en dus weggegooid geld. Helaas nu een gepasseerd station, dus laten we de discussie maar stoppen… Het brein (centrummanagement plus toenmalige wethouder) dat dit allemaal bedacht heeft noem ik dus megalomaan… En het Steentje was misschien wel niet het allermooiste monument, maar daar heeft Jantje gelijk: het was wel mede-beeldbepalend onderdeel van beschermd stadsgezicht en dat is op zich óók weer een monumentstatus.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline