Vorig jaar oktober bereikte de gemeente Leiden na een jarenlange strijd overeenstemming met de eigenaren van het pand Breestraat 68. De gemeente betaalde een iets hogere prijs dan bij onteigening, maar won zo tijd voor de verdere ontwikkeling van de Aalmarkt. (Foto's: Arthur Roetman).

Catharinasteeg: Steentje steen voor steen gesloopt

Het monumentale pand van de voormalige kadowinkel ’t Steentje aan de Breestraat 68 wordt deze week gesloopt om plek te maken voor de nieuwe Catharinasteeg. die nieuwe winkelsteeg gaat de Breestraat via de Aalmarkt verbinden met de Haarlemmerstraat zodat het winkelend publiek straks ‘een rondje’ kan maken tijdens het shoppen. Dat is aantrekkelijker dan bijvoorbeeld de 1 kilometerlange Haarlemmerstraat helemaal uit te lopen en vervolgens dezelfde weg terug te moeten.

Eind volgend jaar moet het Stadsgehoorzaalblok – zo heet dit tweede bouwblok in de Aalmarktplannen – helemaal klaar zijn en gaan de winkels open. Als het volgens planning verloopt nog voor de feestdagen.

De Aalmarktplannen bestaan in totaal uit drie delen, Fase 1 was het Waagblok met de megaverbouwing van V&D en onder andere Grand Café De Waag dat over ruim drie weken de deuren opent. Fase 2 is dus het Stadsgehoorzaalblok met onder andere de nieuwbouw aan de Breestraat waar eind 2013 The Sting in trok. De derde en laatste fase ligt aan de overkant van het water. Daar komt het Haarlemmerstraatblok. Tussen de Haarlemmerstraat en de Stille Rijn worden verschillende panden samengevoegd zodat ook daar ruimte ontstaat voor een grote winkel van enkele duizenden vierkante meters vloeroppervlakte.

Economie Leiden Aalmarktproject


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×