Op station Leiden Centraal gaan na de zomer de poortjes definitief dicht. Voor die tijd worden er nog acht poortjes bijgeplaatst, zodat de capaciteit ook tijdens de spits voldoende is. Bij calamiteiten gaan de poortjes automatisch open. (Archieffoto's: Chris de Waard).

Raad akkoord: OV-poortjes Leiden Centraal definitief dicht

Een ruime meerderheid in de Leidse gemeenteraad gaat, weliswaar morrend, akkoord met de deal die wethouder Robert Strijk heeft gesloten met de NS. Ook Strijk zelf baalt ervan dat de poortjes niet gewoon open kunnen blijven. “Maar,” zo zegt hij: “We komen hiermee nu tegemoet aan de wens van de NS, de staatssecretaris en de VNG.” De spoorwegen willen met de poortjes het zwartrijden sterk terugdringen. Problemen met reizigers die geen of een verkeerd vervoersbewijs hebben, zorgen voor de meeste geweldsincidenten met NS-personeel.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/211748097″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Yvonne Lentz gaf gisteren namens de NS een presentatie over de poortjes.

Om te garanderen dat de capaciteit van de poortjes ook in de spits groot genoeg is, plaatst de NS nog deze zomer extra poortjes bij. Zo vertelde Accountmanager Regiodirectie Yvonne Lentz van de NS gisteravond tijdens een presentatie voor de raadscommissie Leefbaarheid & Bereikbaarheid. Per poortenrij plaatst NS twee extra poortjes. Acht in totaal. Een belangrijk Leids bezwaar, het garanderen van een vrije doorgang door de stationshal, lost NS op met een gratis passagepas voor mensen zonder ov-chipkaart.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/211748071″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla noemt het besluit om in te stemmen met het sluiten van de poortjes ‘misschien wel het moeilijkste besluit in acht jaar raadswerk.’

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/211748006″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

GroenLinks blijft mordicus tegen de poortjes. Raadslid Jos Olsthoorn: “We kunnen moeilijk overal waar agressie is poortjes gaan neerzetten.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/211748123″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Strijk is ook niet gelukkig met de gesloten poortjes, maar wil ermee tegemoet komen aan een vurige wens van de NS.

Advertentie

Leiden Politiek nspoortjes ovpoortjes stationspoortjes


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×