Staatssecretaris Mansveld riep deze week de gemeenten in Nederland nog op om de sluiting van de ov-poortjes op NS-stations niet tegen te werken. Har Leidse partijgenoot Gijs Holla doet juist het tegenovergestelde. Hij wil dat de gemeente alles op alles zet om de poortjes open te houden, (Archieffoto: Chris de Waard).

Gemeente dreigt NS met dwangsom van kwart miljoen

Als de NS op eigen houtje besluit om de poortjes op Leiden Centraal te sluiten, legt de gemeente het spoorbedrijf een dwangsom op van 1,000 euro per dag. Dat kan oplopen tot maximaal 250.000 euro. Mochten de poortjes dan nog steeds dicht zijn, dan zal de gemeente bestuursdwang toepassen. Dat betekent dat de gemeente de poortjes dan op kosten van de NS weer laat openen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/196792759″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Het was klare taal van wethouder Strijk in antwoord op vragen van PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla die in de raadsvergadering wilde weten of de gemeente bereid is om alle registers open te trekken in de strijd met de NS. Inclusief het opstarten van alle benodigde juridische trajecten.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/196793029″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Holla opperde ook dat de gemeente de poortjes voor de zekerheid maar gewoon moet weghalen. Ze staan er immers illegaal en je weet maar nooit of de NS ze op een nacht stiekem dicht doet. Weghalen wil Strijk de poortjes niet. In ieder geval nog niet. “We zijn in gesprek met de NS en ze hebben beloofd dat de poortjes open blijven zolang we in onderhandeling zijn.” Strijk benadrukt dat hij de positie van de NS begrijpt: “Het is natuurlijk onacceptabel dat NS-personeel of reizigers te maken krijgen met geweld, dus ik heb begrip voor de urgentie, Daar staat tegenover dat de NS ook onze belangen ziet bij het openhouden van de passage tussen het Bio Science Park en het centrum.”

Advertentie

Leiden Politiek nspoortjes ovpoortjes stationspoortjes


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×