De NS wil graag op korte termijn de toegangspoortjes sluiten. De gemeente Leiden onderzoekt of dit al tijdens de behandeling van de aanvraag van de omgevingsvergunning mogelijk is. (Archieffoto: Chris de Waard).

Poortjes Leiden Centraal gaan dicht - doorgang blijft gratis

Het college van burgemeester en wethouders is positief over een voorstel van de NS over de sluiting van de OV-toegangspoortjes op station Leiden Centraal. Wethouder Strijk geeft vanmiddag een toelichting op de NS-plannen. Het voorstel is door het college doorgestuurd aan de gemeenteraad die er binnenkort over praat.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/209861806″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Rolf Eijgenraam in gesprek met wethouder Strijk over het principe-akkoord met de NS.

De NS stelt nu voor om iedereen van een gratis ‘passagepas’ te voorzien. Zo kan iedereen kosteloos gebruik blijven maken van de stationshal en blijft ook de loopverbinding tussen de centrumzijde en de zeezijde behouden. Volgens de NS maken steeds meer mensen gebruik van een OV-chipkaart, waarmee ze sowieso kosteloos door de stationshal kunnen lopen. Voor die mensen die geen OV-chipkaart hebben, komen dus gratis passagepassen. Mensen met een OV-chipkaart die niet in- en uit- kunnen checken door gebrek aan saldo kunnen kosteloos het product ‘passagerecht’ op hun pas zetten. De passagepas of het passagerecht is geen vervoersbewijs.

Volgens wethouder Strijk heeft de gemeente samen met de NS alle mogelijkheden voor een alternatieve passage door het station uitgebreid onderzocht, maar is zo’n extra passantentunnel financieel niet haalbaar. Ook poortjes boven of onderaan de trappen komen er – om veiligheidsredenen –  niet. Strijk: “De agressieproblematiek richting personeel van de NS zette extra druk op de gesprekken die nu volgens ons hebben geleid tot een goed voorstel.”

Fietsparkeren
Naast de oplossing voor de stationshal, gaat de NS ook meebetalen aan het fietsparkeren rondom het station. Met een bijdrage van drie miljoen euro draagt de NS bij aan wat ze een belangrijke voorziening vinden voor de treinreizigers.

Als in navolging van het stadsbestuur ook de gemeenteraad instemt met de nu voorliggende oplossing, dan trekt de gemeente alle lopende procedures tegen de NS in. De NS vraagt op haar beurt de noodzakelijke vergunningen aan.

Relevante documenten:

Bijlage B-20150316 brief aan VNG mbt aanpak sociale veiligheid in het OV

Bijlage C-20150318 Evaluatie proef passagepassen Rotterdam Zuid

 

 

Leiden Politiek nspoortjes ovpoortjes stationspoortjes


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×