Wethouder Strijk bij de officiële opening van de nieuwe winkelierszaak en de tentoonstelling van Erfgoed Leiden in de kelder. (Foto's: Hans Verbiest).

Nieuwe juwelierswinkel Rob van Gerner geopend

Dinsdag is na een lange verbouwing de nieuwe juwelierszaak van Rob van Gerner geopend op de hoek van de Breestraat en de Maarsmansteeg. De officiële openingshandeling werd verricht door wethouder Strijk (economische zaken).

Met die verhuizing betrekt Van Gerner één van Leidens oudste en fraaiste Jugendstil woonwinkelpanden. Architect Van der Heijden ontwierp het winkelwoonhuis rond 1904 in de Art Nouveau-stijl. Voordat de juwelier kon gaan verbouwen, legden archeologen en bouwhistorici de kelder van het pand bloot. Daarbij stuitten zij op een fundering uit de 13e eeuw, waarbij grondbogen zijn gebruikt. Hierop zijn brede muren van kloostermoppen in Vlaams verband gemetseld. Op deze dikke muren verrees een groot stenen huis, dat sterk genoeg was om de stadsklok van Leiden te dragen. De Leidenaren noemden dit huis dan ook het ‘Klokhuis’. En de klokken komen ook weer terug in dit juwelierspand, maar dan als polshorloges.

Rob van Gerner zegt zelf over de verbouwing: “Ik ben blij dat het graafwerk achter de rug is en dat we in dit mooi verbouwde pand zitten. Erfgoed Leiden en Omstreken heeft rond deze archeologische ontdekkingen een boeiende tentoonstelling georganiseerd. Bij de feestelijke opening van de winkel kunnen mijn gasten de expositie alvast bezoeken.” Gelijk met de opening startte in de kelder van het pand namelijk de ErfgoedLeiden-tentoonstelling ‘Klokhuis’. Tot 30 september kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan de kelder en de tentoonstelling over het Klokhuis.

IMG-20150624-WA0007Vanavond tussen 21.00 uur en 23.00 uur praten Sleutelstad-presentator Melle Tuik en Francine Verbiest (links op de foto) met Rob van Gerner tijdens de radio-versie van Francine’s rubriek ‘Hakketak‘ op Sleutelstad 93.7 FM.

Bij de officiële opening had Van Gerner nog een aardigheidje voor alle genodigden. Onderin elk glas sprankelende wijn lag een fonkelend steentje. Sommigen zijn echte diamanten. Iedereen met zo’n steentje kan ze in de nieuwe winkel laten controleren om er achter te komen of hun glanzende vondst een echte diamant is.

 

Economie Hakketak Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×