Frans Schohaus van het Hoteloverleg Leiden heeft weliswaar meegepraat over de horecavisie, maar is het vooral oneens met de groei van het aantal hotelkamers die daarin wordt toegestaan. (Foto: Chris de Waard).

Horecastop in Nieuwe Rijngebied; wel verdere groei aantal hotelkamers

Eenderde van de panden in het Nieuwe Rijngebied mag de bestemming horeca krijgen. Dat staat in de concept horecavisie die de gemeente vandaag heeft gepresenteerd. In praktijk betekent dat dat er geen enkel horecabedrijf meer bij mag komen aan de Nieuwe Rijn. Het maximum aantal is namelijk al bereikt. Daarbij zijn wel toekomstige vestigingen meegeteld die al vergund zijn. De komenden maanden komen er daardoor nog wel enkele horecabedrijven bij.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/212942155″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Strijk van economische zaken, Frans Schohaus van het Hoteloverleg Leiden en Centrummanager Erwin Roodhart over de horecavisie die voor de komende vijf jaar is opgesteld.

In andere delen van Leiden is nog wel beperkt ruimte voor groei van het aantal horecabedrijven. Bijvoorbeeld rondom de Pieterskerk kunnen nog wel wat restaurants komen. Ook bij ontwikkelingslocaties zoals het stationsgebied en bijvoorbeeld de Lammenschansdriehoek krijgt de horeca ruim baan. Op een aantal andere plekken zou het beter zijn om het aantal horecabedrijven terug te dringen. Dat zou dan wel door natuurlijk verloop moeten.

Een opvallende groei is nog wel voorzien in het aantal hotelkamers. De komende vijf jaar mogen er zo’n 290 hotelkamers bijkomen. Na 2020 voorziet wethouder Strijk zelfs nog een verdere groei als het aantal congressen in Leiden toeneemt. Daar wordt hard aan getrokken. Onder meer door alle hoogleraren die zijn verbonden aan de Universiteit Leiden in te zetten als ambassadeurs voor de Sleutelstad. In de academische wereld worden veel congressen georganiseerd en tot nu toe vaak buiten Leiden. Dat gaat de komende jaren veranderen door ze in principe hier te organiseren.

Frans Schohaus van het Hoteloverleg Leiden is allerminste gelukkig met de conclusies uit het rapport. Het aantal hotelkamers waarmee is gerekend is te laag, waardoor de toegestane groei te hoog uitpakt, zo stelde hij vanmorgen tijdens de presentatie van het rapport. Dat komt bijvoorbeeld doordat de 180 kamers van het Hilton Hotel naast Corpus niet zijn meegeteld. “Dat staat officieel weliswaar in Oegstgeest, maar noemt zich zelfs Hilton Leiden,” zegt Schohaus. Ook bij de Meelfabriek komen inmiddels veel meer kamers dan eerder gepland. 100 Tot 120 in plaats van 60.

De conceptversie van het rapportĀ Horecavisie in de binnenstadĀ is vandaag door de gemeente vrijgegeven voor de inspraak.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×