Buurt niet gekend in komst bed, bad, broodvoorziening

Omwonenden van het Maansteenpad in de Mors zijn boos en teleurgesteld. Het stadsbestuur besloot recent dat in een leegstaand gebouw in de wijk een gemeentelijke bed, bad en broodvoorziening komt voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De buurt werd pas achteraf in de besluit gekend. Inspraak was niet meer mogelijk.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/212812171″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Wethouder Roos van Gelderen vindt dat weliswaar zelf ook niet ideaal, maar had volgens eigen zeggen geen keus. “We hadden geen alternatieve locaties en moesten wel de opdracht van de gemeenteraad uitvoeren om voortvarend voor opvang te zorgen. Als je dan met de buurt gaat overleggen, organiseer je schijninspraak. Het besluit verandert immers niet meer. In dit geval hebben we als college zelf onze verantwoordelijkheid genomen.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/212812038″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Naast omwonenden is ook de VVD Leiden boos. Het steekt duoraadslid Maarten Dirkse vooral dat de buurt buiten spel is gezet bij de locatiekeuze: “Burgerparticipatie staat nota bene als belangrijk punt in het collegeakkoord.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/212812490″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

vvd-flyer-bbb

Bijna alle partijen steunen het besluit van het college overigens. Alleen de VVD en de Groep Kok zullen volgende week tegenstemmen. De PvdA stoorde zich buitengewoon aan de flyeractie die de Leidse VVD afgelopen zaterdag in de omgeving van de toekomstige opvanglocatie hield.

Raadslid Rald Schalkwijk verwijt de VVD mensen op het verkeerde been te zetten met verkeerde informatie: “Zo beweert de VVD bijvoorbeeld dat de mensen daar ook taalcursussen krijgen en dat is hooguit zo voor mensen voor wie toch nog perspectief is dat ze mogen blijven.”

 

 

 

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/212812660″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Daarin vergist Schalkwijk zich overigens. Wethouder Van Gelderen geeft aan dat er wel degelijk lessen gegeven gaan worden in de Nederlandse taal. Als is het maar om de mensen bezig te houden.

Leiden Politiek Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×