Ook de linden in de Parkstraat kunnen niet worden behouden. De gemeente vraagt voor zichzelf een aanvullende kapvergunning aan. Na afronding van de rioleringswerkzaamheden worden er wel bomen terug geplant.

Nog meer bomen gekapt in De Kooi

In verband met de vernieuwing van het riool in de Oude Kooi moeten nóg meer bomen wijken dan al bekend was. Dat blijkt uit de antwoorden van het college op vragen van GroenLinks. De partij had gevraagd om de plannen zo aan te passen dat zoveel mogelijk bomen behouden kunnen blijven. Dat gebeurt ook stelt het college. Zo mogelijk blijven bomen staan of worden verplant. Dat blijkt echter maar in enkele gevallen mogelijk.

Verder is inmiddels gebleken dat ook alle linden in de Parkstraat moeten worden gekapt in verband met de werkzaamheden aan het riool. Na afronding van de werkzaamheden worden daar wel bomen terug geplant. Dat is elders vaak niet mogelijk. Of omdat er bovengronds te weinig ruimte is, of omdat er ondergronds geen plek is voor de bomen om goed te wortelen.

In totaal sneuvelen er door de rioleringswerkzaamheden 244 bomen. Er worden er 88 terug geplant. Die komen voornamelijk in de bredere straten in de wijk zoals de Driftstraat, de Atjehstraat, de Sieboldstraat en de Parkstraat. Verder worden er speciale bomen geplant op bijzondere plekken in de wijk. Bijvoorbeeld in de perkjes in de
Atjehstraat en Driftstraat, kruising Borneostraat / Formosastraat, kruising Formosastraat / Lombokstraat,
kruising Lombokstraat / Ambonstraat, de parkeerplaats in de Medusastraat en op de hoek van de Kooilaan met de Medusastaat. “Op die plekken is zowel boven- als ondergronds voldoende ruimte waardoor groen de kans krijgt zich kwalitatief te ontwikkelen,” zo schrijft het college. “Hier doen bomen het goed en worden ze groot en monumentaal.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×