Nog meer bomen gekapt in De Kooi

4

In verband met de vernieuwing van het riool in de Oude Kooi moeten nóg meer bomen wijken dan al bekend was. Dat blijkt uit de antwoorden van het college op vragen van GroenLinks. De partij had gevraagd om de plannen zo aan te passen dat zoveel mogelijk bomen behouden kunnen blijven. Dat gebeurt ook stelt het college. Zo mogelijk blijven bomen staan of worden verplant. Dat blijkt echter maar in enkele gevallen mogelijk.

Verder is inmiddels gebleken dat ook alle linden in de Parkstraat moeten worden gekapt in verband met de werkzaamheden aan het riool. Na afronding van de werkzaamheden worden daar wel bomen terug geplant. Dat is elders vaak niet mogelijk. Of omdat er bovengronds te weinig ruimte is, of omdat er ondergronds geen plek is voor de bomen om goed te wortelen.

In totaal sneuvelen er door de rioleringswerkzaamheden 244 bomen. Er worden er 88 terug geplant. Die komen voornamelijk in de bredere straten in de wijk zoals de Driftstraat, de Atjehstraat, de Sieboldstraat en de Parkstraat. Verder worden er speciale bomen geplant op bijzondere plekken in de wijk. Bijvoorbeeld in de perkjes in de
Atjehstraat en Driftstraat, kruising Borneostraat / Formosastraat, kruising Formosastraat / Lombokstraat,
kruising Lombokstraat / Ambonstraat, de parkeerplaats in de Medusastraat en op de hoek van de Kooilaan met de Medusastaat. “Op die plekken is zowel boven- als ondergronds voldoende ruimte waardoor groen de kans krijgt zich kwalitatief te ontwikkelen,” zo schrijft het college. “Hier doen bomen het goed en worden ze groot en monumentaal.”

Delen

4 reacties

 1. Het eind van het liedje: 156 bomen weg! Kom op, zeg!
  Ja, en als doekje voor het bloeden elders nog een paar bomen planten. Die worden dan groot en monumentaal. Ik ga het niet meer meemaken, maar ik vrees de volgende generaties ook niet meer. Voor een boom monumentaal is, is deze al lang weer voor een of ander project geveld.

  Dit druist in tegen de intentie van de gemeente (initiatiefplan GL) om meer bomen te planten.
  Worden er 100 bomen gerooid en er 10 voor teruggeplant, dan wordt Leiden als groene gemeente nooit interessant 🙁

 2. Leiden, duurzaam! Gisteren afgetrapt door onze Frankie de Wit in Naturalis. Kappen met het kappen zou ik zeggen!

 3. maarten kersten op

  Raadsleden, Bomenbond, Milieudefensie, wijkbewoners en bovenstaande lover-lovers hebben volop gereageerd op dit zolangzamerhand geheel ontwortelde beleid…Maar de gemeentelijke uitvoerders en het college willen van geen ‘wijken’ weten. Zelfs niet van één wijk overigens, notabene een wijk die toch al te lang als Leidens lelijk eendje is behandeld en bovendien zovaak verzopen raakte…Nee, dan moet je die nu nóg meer gaan duperen ! Groen Links en Partij voor de Dieren zullen het er hopelijk niet bij laten zitten, dat het college hen bij de beantwoording van vragen in de raad zó met een boomkluitje het bos in stuurt. Hopelijk sluiten de Partij van de Wijken van wijkwethouder Marleen Damen en de Partij van de Duurzaamheid’66 van milieu-wethouder De Wit zich hierbij aan. Waarom laat deze normaal toch goedwillende Frank zich zó door zijn ambtenaren ‘om de tuin’ leiden ?! Iedere leek kan toch op zijn vingers natellen dat dit beleid grote onzin is ? Alle antwoorden zijn spreken elkaar tegen. Er zou, volgens de laatste zin, op slechts enkele plaatsen voor het monumentaal uitgroeien van nieuw geplante bomen zowel boven, als onder de grond voldoende ruimte zijn. Maar wie heeft gevraagd om ondergrondse bomen juh ? ; – ) Nee, even serieus : op die “meeste plaatsen” staan nú toch al mooie bomen en als je die weghaalt, is er dus ruimte voor nieuwe. Bovendien zullen de wél geplande geplante bomen (jammer genoeg) dun en klein zijn, en dus ook niet diep wortelend. Ruimte genoeg dus. Bovendien zijn die wortels nou juist broodnodig voor een betere waterhuishouding in de moerassige wijk. Geen ruimte voor wortels? Wel eens een wortel gezien die zich door een ondergronds object laat tegenhouden? Nee, als het geen winterwortel is, gaat hij om élk object heen…! Oh? Fluisteren de beleidsambtenaren het college soms in dat ze bang zijn voor schade en kostbaar periodiek onderhoud van de riolering? Zég dát dan ! Dus niet de wortels worden bedreigd en kunnen zich niet ontplooien, maar… de buizen…! Kwestie van een beetje opschuiven dus en de wortels opzij leiden met betonplaten. Hoeveel betalende parkeervergunningplaatsen leveren die 156 geslachtofferde boomplekken eigenlijk op?
  De wens van GL dat zoveel mogelijk bomen behouden kunnen blijven, wordt volgens het college ingewilligd. “Zo mogelijk blijven bomen staan of worden verplant.” Dat blijkt echter maar in enkele gevallen realiteit, zo blijkt in het artikel hierboven. Maar 88 van de 244 worden vervangen. Maar dan wel door iele dunne jonge soortgenoten. Daar heeft de buurt de komende tientallen jaren niets aan. Toch durven B&W te zeggen dat ze voor monumentale bomen willen gaan. Vreemd. Dan moet je dus dikkere bomen plaatsen of de oude herplaatsen. Bomen zouden het volgens de college-antwoorden in een groot aantal straten kwalitatief niet goed gaan doen. Maar waarom deden ze het daar tot nu toe dan wél goed?
  Waarom zijn er de laatste jaren zowiezo overal in Leiden toch zo vaak en zo veel problemen rond bedreigde en/of onterecht gekapte bomen??! Wil de echte bomenhater op het Stadsbouwhuis nu opstaan? En dan ook liefst meteen door de achterdeur verdwijnen..!?

 4. Er is een partij die zegt: En nu de wijken (en laat de bomen niet wijken?) althans zoals vele andere zaken op papier. Nu de praktijk nog en die is lastig voor gelegenheidspolitici aan de Breemee. Voor de rest gaat VVD66 van de heer de Wit en bouwpaus Laudy rustig verder met asfalteren en betonneren in deze steenstad. Groen is uit, zwart is in. De onderstroom w.o. GL en PvdD zien machteloos toe. Tot de bovenstroom bezwijkt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline