Het gerestaureerde grafmonument werd gisteren, op de verjaardag van Van der Werf, onthuld in de Hooglandse Kerk. (Foto's: Chris de Waard).

Grafmonument burgemeester Vermeer gerestaureerd

Nee, het is geen vergissing. De naam in de titel is de achternaam waarmee de Leidse burgemeester Van der Werf – met één f – werd geboren. Dat onthulde voorzitter Egbert Molenaar van het College van Kerkrentmeesters van de Hooglandse Kerk gistermiddag bij de onthulling van de gerestaureerde epitaaf. “Van der Werf heette eigenlijk Vermeer. Hij had achter zijn woning een grote werf en veranderde zijn naam in Van der Werf. Iets dat in die tijd heel gebruikelijk was. En laat het nu voor eens en altijd duidelijk zijn. Van der Werf is met één F.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/214953616″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Chris de Waard ging kijken bij de onthulling van de gerestaureerde epitaaf en sprak met de betrokkenen.

De epitaaf van Van der Werf (uit 1661) is na een grondige restauratie weer voor het publiek te bewonderen op tijden dat de kerk open is. Die restauratie is betaald uit een potje van 25.000 euro dat eigenlijk door de Geuzen van Boisot en het daarvan afgescheiden Sleutelgenootschap was bestemd voor de restauratie van het schilderij ‘de Spijziging der verloste Leidenaren’ dat in de Burgerzaal van het stadhuis hangt. Na de restauratie werd echter besloten om dat schilderij definitief in de Lakenhal onder te brengen omdat de klimatologische omstandigheden daar veel beter zijn. Omdat de bijdrage van de ondernemers juist was bedoeld om het schilderij in de trouwzaal te houden, werd de restauratie alsnog door de gemeente Leiden betaald en kwam het bedrag vrij voor een ander cultureel erfstuk in Leiden. Dat werd de epitaaf.

“De epitaaf is uniek in zijn soort,” vertelt Pier Terwen die is gespecialiseerd in de restauratie van grafmonumenten: “In heel Nederland is er geen enkel exemplaar zo mooi als deze.” Terwen heeft de restauratie van het bijzondere kunstwerk ‘om niet’ begeleid. De opdracht voor het grafmonument is – ver na het overlijden van Pieter Adriaansz. Van der Werf in 1604 – door diens kleinkinderen gegeven aan beeldend kunstenaar Rombout Verhulst die in de 17e eeuw één van de beste beeldhouwers van ons land was. Zo’n kostbaar grafmonument werd maar zelden vervaardigd.

De epitaaf is overigens nog niet helemaal in oude staat teruggebracht. Later dit jaar worden er nog twee takjes uit houtsnijwerk in de handen van twee engeltjes geplaatst. Die zijn in de afgelopen 450 jaar verloren gegaan, maar op oude prenten zijn ze te zien. Ze waren niet op tijd klaar om nu al terug te plaatsen.

Cultuur Leiden vanderwerf


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×