De Staatsspoorbrug in de Haagweg wordt voor ruim 1,7 miljoen euro gerenoveerd. Na de renovatie moet de brug weer 40 jaar meekunnen. (Foto: Gemeente Leiden).

Renovatie Staatsspoorbrug: Haagweg twee weken dicht

Aanstaande maandag, 10 augustus, gaat de Haagweg om 7.00 uur ’s ochtends dicht voor autoverkeer. Dan begint de ruim 1,7 miljoen euro kostende renovatie van de monumentale Staatsspoorbrug uit 1942. De Staatsspoorbrug is de laatst overgebleven hefbrug van Leiden en ligt in de Haagweg tussen de Potgieterlaan en de Rijnzichtbrug. De brug is herkenbaar aan vier betonnen heftorens van ongeveer vier meter hoog. Door de opknapbeurt krijgt de brug zijn historische uitstraling terug. De functionaliteit wordt niet hersteld, maar de brug krijgt wel een uitneembaar brugdek. Zo kan er in bijzondere gevallen toch een doorgang over het water worden gecreëerd. Bijvoorbeeld om woonboten door te laten die in de spoorweghaven liggen.

Eerder had de gemeente circa twee miljoen euro gereserveerd om de brug in de komende jaren te vervangen. De Staatsspoorbrug is al jaren in slechte staat. De stalen brugdekplaten laten los, waardoor er trillings- en geluidsoverlast optreedt als er verkeer over de brug rijdt. Ook brokkelt het beton van de heftorens af en is de draagconstructie ondermijnd door verregaande roestvorming. Vorig jaar besloot Leiden om de brug op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten en dus te renoveren in plaats van te vervangen. renovatie is ongeveer twee ton goedkoper dan vervangen, omdat de fundering niet aangepast hoeft te worden. De resterende 197.000 euro wil de gemeente later gebruiken voor aanpassingen aan de Churchillbrug.

Voor de renovatie van de brug is de gemeente niet over één nacht ijs gegaan. Erfgoed Leiden en Omstreken heeft uitgezocht hoe de brug er oorspronkelijk heeft uitgezien zodat deze zoveel mogelijk in de originele staat kan worden teruggebracht.

De werkzaamheden duren naar verwachting twee weken, waardoor de Haagweg vermoedelijk op maandag 24 augustus vanaf 7.00 uur weer open is. Bij slecht weer kunnen de werkzaamheden uitlopen. Tijdens de renovatiewerkzaamheden wordt het autoverkeer omgeleid. Voor fietsers en voetgangers blijft de brug wel toegankelijk. Ook de Potgieterlaan blijft bereikbaar, evenals de route Rijnzichtstraat richting het Noordeinde.

Het autoverkeer wordt omgeleid via de route Dr. Lelylaan-Plesmanlaan en Churchilllaan-Lammenschansweg-Witte Singel.

 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×