Het Nederlands team speelde afgelopen weekeinde twee keer een oefenwedstrijd in de Vijf Meihal in Leiden.

Nederlands basketbalteam oefent succesvol in de Vijf Meihal

Het afgelopen weekend was de Leidse Vijf Meihal het decor voor twee oefenwedstrijden van het Nederlands basketbalteam. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren speelde de wedstrijden in de aanloop naar het EK in Zagreb, begin september. Amper een jaar geleden zorgde het Nederlands team voor een daverende sensatie door zich voor het eerst in 25 jaar te plaatsen voor het EK. Volgens velen het sportmoment van 2014 vond toen eveneens plaats in de Leidse Sporthal.

Op vrijdagavond oefende het Nederlands team tegen Groot-Brittannië en zondagmiddag speelde het tegen Portugal. Beide wedstrijden mochten zich verheugen in grote publieke belangstelling. Door plaatsing voor het EK leeft het Nederlands basketbal weer een beetje, zeker in Leiden. Beide wedstrijden waren met bijna 1600 bezoekers vrijwel uitverkocht. Voor veel basketballiefhebbers betekende de oefenwedstrijden een mooi gelegenheid om een aantal spelers te zien die normaal in het buitenland spelen.

De interessantste partij vond vrijdagavond plaats. Groot-Brittannië bleek een prima sparring partner. Het publiek kreeg een fysiek wedstrijd voorgeschoteld die lang gelijk opging. De twee verdedigende ploegen gaven elkaar weinig ruimte. Hoogtepunten vormde de geweldige schoten van Dan Clark, die tot 23 punten kwam. Aan Nederlands zijde waren de verdedigende blocks van Charlon Kloof buitengewoon spectaculair. Onder aanvoering van de fanatieke fan schare won het Nederlands team met 69-63.

20150816_163744

Zondagmiddag bleek de klus voor de ploeg van Toon van Helfteren eenvoudiger. Verdedigend is de ploeg al een tijdje op orde (Van Helfterens handelskenmerk), maar aanvallend gaat de ploeg nu ook draaien. Schoten vielen beter dan tegen Groot-Brittannië. De drietjes van Kees Akerboom werden voor een keer met gejuich ontvangen in de Vijf Meihal. En de spectaculair dunk van Worth de Jong zorgde er voor dat het publiek op de banken ging staan. Al met al had het Nederlands team geen kind aan de Portugezen en tankte het vooral vertrouwen voor het EK. Einduitslag: 82-57.

Zondagmiddag werd voor aanvang van de wedstrijd stilgestaan bij het overlijden van ‘kapper’ Bosman, die op zaterdag 15 augustus overleed. Nico Bosman was jarenlang de basketbal speaker in de Vijf Meihal. In de jaren zeventig raakte Bosman, beter bekend als Kapper Bosman, vergroeid met het Leidse basketbal. Wie een kaartje voor een wedstrijd van Parker Leiden wilde hebben, kon daarvoor bij Kapper Bosman terecht. Voor de wedstrijd tussen Nederland en Portugal werd een minuut stilte in acht genomen. Nico Bosman werd 89 jaar.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×