Burgemeester Lenferink gaat een lijstje maken met plekken die in aanmerking komen om vuurwerkvrije zone te worden. (Archieffoto's: Chris de Waard).

Leiden krijgt meer vuurwerkvrije zones

Burgemeester Lenferink gaat een lijst maken met plekken in Leiden die in zijn ogen vuurwerkvrije zone kunnen worden. Dat heeft hij de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid afgelopen avond toegezegd. Veel partijen willen dat er meer vuurwerkvrije plekken komen. De burgemeester wil dat ook wel, maar alleen als het ook enigszins handhaafbaar is.

Burgemeester Lenferink in gesprek met Chris de Waard over de uitbreiding van het aantal vuurwerkvrije zones.

Afgelopen jaarwisseling was het verboden om vuurwerk af te steken in de Leidse Hout en in Polderpark Cronesteyn. Dat heeft redelijk goed gewerkt. Plekken die er nu waarschijnlijk bijkomen zijn gebieden rond scholen en bijvoorbeeld de kinderboerderij in de Merenwijk. Ook rond verzorgingstehuizen lijkt het logisch om zo’n zone in te stellen, maar daar voelt Lenferink vooralsnog niet zo veel voor: “Die liggen vaak in woonwijken en dan is het erg lastig om een grens aan te geven, waardoor handhaving heel ingewikkeld wordt.”

vuurwerk-3.jpgDe proef die de gemeente de afgelopen jaren deed in samenwerking met defensie wordt beëindigd. Leiden schakelde bij de jaarwisseling de afgelopen twee jaar het leger in die met speciale detectie-apparatuur de herkomst wilde achterhalen van harde knallen van illegaal vuurwerk. Dat lukte slechts ten dele. De locaties konden wel bij benadering worden bepaald, maar daders zijn er niet door opgepakt. Wel komt er een nieuwe vorm van registratie van het illegale knalvuurwerk. Via het netwerk van Wireless Leiden gaat de gemeente vastleggen waar de meeste knallen vandaan komen om toezicht gerichter te kunnen uitvoeren.

Een voorstel om een groot gemeentelijk vuurwerk te organiseren lijkt het niet te halen. De gemeente heeft er geen budget voor en zo’n 20 minuten durende show kost al snel 10.000 tot 15.000 euro. Ervaringen in andere gemeenten hebben bovendien laten zien dat het niet leidt tot minder verkoop van consumentenvuurwerk. Lenferink: “En dan krijg je in totaal dus alleen maar meer vuurwerk.”

Leiden Politiek Vuurwerkverbod


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×