Leiden krijgt meer vuurwerkvrije zones

19

Burgemeester Lenferink gaat een lijst maken met plekken in Leiden die in zijn ogen vuurwerkvrije zone kunnen worden. Dat heeft hij de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid afgelopen avond toegezegd. Veel partijen willen dat er meer vuurwerkvrije plekken komen. De burgemeester wil dat ook wel, maar alleen als het ook enigszins handhaafbaar is.

Burgemeester Lenferink in gesprek met Chris de Waard over de uitbreiding van het aantal vuurwerkvrije zones.

Afgelopen jaarwisseling was het verboden om vuurwerk af te steken in de Leidse Hout en in Polderpark Cronesteyn. Dat heeft redelijk goed gewerkt. Plekken die er nu waarschijnlijk bijkomen zijn gebieden rond scholen en bijvoorbeeld de kinderboerderij in de Merenwijk. Ook rond verzorgingstehuizen lijkt het logisch om zo’n zone in te stellen, maar daar voelt Lenferink vooralsnog niet zo veel voor: “Die liggen vaak in woonwijken en dan is het erg lastig om een grens aan te geven, waardoor handhaving heel ingewikkeld wordt.”

vuurwerk-3.jpgDe proef die de gemeente de afgelopen jaren deed in samenwerking met defensie wordt beëindigd. Leiden schakelde bij de jaarwisseling de afgelopen twee jaar het leger in die met speciale detectie-apparatuur de herkomst wilde achterhalen van harde knallen van illegaal vuurwerk. Dat lukte slechts ten dele. De locaties konden wel bij benadering worden bepaald, maar daders zijn er niet door opgepakt. Wel komt er een nieuwe vorm van registratie van het illegale knalvuurwerk. Via het netwerk van Wireless Leiden gaat de gemeente vastleggen waar de meeste knallen vandaan komen om toezicht gerichter te kunnen uitvoeren.

Een voorstel om een groot gemeentelijk vuurwerk te organiseren lijkt het niet te halen. De gemeente heeft er geen budget voor en zo’n 20 minuten durende show kost al snel 10.000 tot 15.000 euro. Ervaringen in andere gemeenten hebben bovendien laten zien dat het niet leidt tot minder verkoop van consumentenvuurwerk. Lenferink: “En dan krijg je in totaal dus alleen maar meer vuurwerk.”

Delen

19 reacties

 1. zessen@zonnet.nl op

  364 dagen hebben wij respect voor oudere mensen
  364 dagen zijn wij lief voor dieren
  364 dagen leven wij zo gezond mogelijk
  364 dagen letten wij een beetje op onze centen
  364 dagen proberen wij aan het milieu te denken

  En in 1 dag knallen wij alle goede acties weer aan flarden

 2. 364 dagen leven wij in vrede en harmonie met de stadse natuur.
  En 1 dag om 00.00 uur schikt al het gevogelte zich een rotje en vliegt zich in het donker te pletter.

 3. In andere landen is gemeentelijk vuurwerk rond de jaarwisseling normaal. En is het burgers verboden om zelf vuurwerk af te knallen. Publiek vuurwerk kost echter gemeenschapsgeld en zal de ziel van sommige “subsidiehatende” politici in dit kleinzielige land beroeren. Toch zal publiek vuurwerk een hoop overlast, schade en milieuvervuiling in de lucht en op straat schelen. Welke gemeente heeft het lef om hiermee te starten en het niet bij mooie voornemens op de nieuwjaarstoespraak houden? Leiden, where else??

 4. Kleine aanvulling: er bleek in de commissie een groot draagvlak voor een gemeentelijke vuurwerkshow, in de verwachting dat daardoor minder mensen zelf vuurwerk gaan afsteken. Binnen het veiligheidsbudget is daar geen geld voor, en waarschijnlijk ook niet vanuit het evenementenbudget (voorstel van SP, CDA, CU en PvdD). Dus gaat het college zoeken naar andere financieringsbronnen, misschien ook vanuit de stad. Een gemeentelijke vuurwerkshow is dus nog steeds een optie, maar misschien niet in 2015. Creatief was ook het voorstel van de CU, om met een aantal stadspartners te brainstormen over een “Leids Oud en Nieuw”, zonder vuurwerk dus.

  Veelzeggend is dat de stemming is omgeslagen. Een motie voor vuurwerkvrije parken van de Partij voor de Dieren in 2013 haalde het niet. Toen stemden alleen GL. SP en CU in met deze motie, nu zijn ook D66, PvdA en VVD voor inperking van particulier vuurwerk.

 5. Kunnen we het niet bij jullie azijnzeikers in de achtertuin houden?. Zullen we 2 en 3 oktober maar ook gelijk afschaffen?, ook dat zorgt voor overlast, milieuvervuiling en schade!. Stop met zeiken en tradities proberen om zeep te helpen, trek je terug in een vuurwerkvrije zone en maak daar een leuk feestje zonder vuurwerk.

  • Lastig heh R. zo’n meerderheid in de raad ? Zoiets noem je democratie.
   Zou jij die traditie (volksvertegenwoordiging) liever de nek omdraaien ?

  • Drie oktober is een leuk feest. Het zorgt niet voor oogletsel, astmatische verschijnselen en geen dier die van angst onder de trap kruipt wegens de constante herrie. Het probleem met vuurwerk is dat het tot voor kort overal afgestoken kan worden. Er is geen ontkomen aan en alleen daarom al is het redelijk om vuurwerk in tijd en plaats te beperken.

   Omdat je nu altijd voor- en tegenstanders hebt van vuurwerk is op ons (Partij voor de Dieren) verzoek is nu ook onderzocht in hoeverre Leidenaren overlast ervaren van vuurwerk. Dit is in 2014 en 2015 gebeurd door het “Leiden panel”.
   http://www.leidenincijfers.nl/onderzoeksbank/7670-2015-07c%20LeidenPanel%20Vuurwerk(overlast).pdf

   Het blijkt dat maar liefst 73% van de Leidenaren vóór uitbreiding van de vuurwerkvrije zones is, en dan vooral in parken en op plaatsen waar dieren zijn, en verder bij ziekenhuizen, verpleeghuizen. Driekwart van de stad dus, en dat zijn dus vast niet allemaal azijnzeikers.

 6. Nee de burgemeester had wel een potje voor Benno ‘onze’ pedo alle politie en comotie er om heen en ook een potje voor de ME maar voor een algemeen vuurwerk is er niet. Burgemeester Rot(je) op

 7. Piet Pekelharing op

  Ik ben buitengewoon verheugd dat er paal en perk wordt gesteld aan die vuurwerkterreur.

 8. een Leids burger op

  Die vuurwerkvrije zones lijkt mij een prima idee. Er hoeft immers niet op èlke plaats vuurwerk te worden afgeschoten. Het andere uiterste om alleen een gemeentelijke vuurwerkshow te organiseren, nog even afgezien van de kosten, laat geen ruimte meer voor mensen die toch graag zelf vuurwerk willen afsteken. Die vuurwerkvrije zones laat mensen in elk geval nog de mogelijkheid om op een andere wel toegestane plaats vuurwerk af te steken.

 9. Een Lijdende Burger op

  Vuurwerk is voor primitieve idioten. Geef ze een bunker en een kist vuurwerk en laat ze maar knallen.

 10. In dit virtuele digitale tijdperk kunnen vuur- en knalwerkbehoeftigen toch gewoon op internet naar vuurwerk in kleur kijken en luisteren. Het zelf afsteken kan dan net zoals momenteel in het leger vervangen worden door simpel pang pang te roepen. Beetje creativiteit. Zoals de heer De Vos van de Partij van de Dieren al aangeeft heeft een meerderheid van de burgers in Leiden geen behoefte meer aan collectieve lawaaierige wettig gesanctioneerde waanzin als Gelukkig Nieuwjaar wens.
  Toch ?

 11. Vuurwerk kan leuk en mooi zijn om te kijken. Maar ik ben van mening dat het nu wel tijd is om het aan banden te leggen.
  – Vuurwerk is milieuvervuilend en niet zo zuinig ook. Zware metalen die het milieu belasten, de rotzooi die achterblijft.
  – De dieren die elk jaar in de stress schieten, vogels die zichzelf te pletter vliegen.
  – Elk jaar de gewonden die vallen, verloren ledematen, oogletsel, zelfs doden!!!
  – Vernielingen, beschadigingen, auto’s in de brand etc…..

  Na deze argumenten, het geld wat het kost om dit op te lossen. Voor zover het mogelijk is.
  Denk dan aan: Politie, Justitie, advocaten, Rechters, Verzekeringsmaatschappij, Brandweer, Ambulance, Ziekenhuizen, Gemeenten, Artsen etc..
  Maar vergeet dan niet dat wij hier zelf aan meebetalen, waardoor de premies ook weer hoger liggen.

  Hoeveel argumenten moet ik geven welke voordelen het geeft? De tegenstanders zullen ongetwijfeld roepen: Ik wil zelf bepalen, ik ben verantwoordelijk blablabla.

  Tja, dan ben ik van mening dat het inderdaad het verbod direct mag ingaan en alleen centraal afgestoken wordt door gemeenten. Dan hebben we mooi vuurwerkshows om te bekijken en niet alle ellende zoals elk jaar.
  Als men steekhoudende tegenargumenten heeft, dan ben ik reuze nieuwsgierig.

 12. Weet zeker als lenferink voorstelt dat alle leidenaars geld bij elkaar lapt voor 1 mooie grote bal vuurwerk en dat bij hem mag afsteken dan is de vuurwerk probleem ook opgelost

 13. Geraldine Bey op

  Burgemeester Lenderink ,hoop dat u de eerste burgemeester wordt die vuurwerk voorgoed gaat verbieden / verbannen uit Leiden! Toi toi toi!…

 14. Als je vuurwerk verbied ? wat krijg je dan kerstbomen verbranden op straat of autobanden ?
  PS NIET DOEN alles word alverboden dit gaat te ver .
  1 geen zwartepiet 2 geen PASEN 3 geen kerst 4 drieoktober 5 /6 /7 /8 .
  Wat dan wel???

  • Piet Pekelharing op

   Als er één nationale feestdag moet worden afgeschaft, weten wij Republikeinen wel welke onze voorkeur heeft….

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline