Radiofrequenties definitief niet geveild

De FM-frequenties van de landelijke en de niet-landelijke radiozenders worden met vijf jaar verlengd tot 2022. In september 2017 lopen de huidige vergunningen af. De verlenging heeft dus betrekking op de periode daarna. Dat schrijft minister Kamp vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder was Kamp vast van plan om de frequenties te veilen. Binnen de radiobranche bestond de angst bij veel partijen dat ze hun bestaande frequenties dan kwijt zouden raken. De Tweede Kamer nam kort voor de zomer een motie aan waarin Kamp werd opgeroepen om de frequenties niet te veilen, maar onder voorwaarden te verlengen. Dat gebeurt nu dus alsnog.

Voor de verlenging wordt nu een economisch model gehanteerd om de waarde van de frequenties te bepalen. In plaats van een veiling moeten de radiozenders straks een vastgesteld bedrag betalen voor de periode 2017-2022. In 2011 werden de vergunningen op dezelfde manier verlengd. De niet-landelijke commerciƫle radiostations, zoals ook Sleutelstad FM, hoefden op basis van de waardebepaling toen niet meer voor hun frequentie te betalen. De verwachting is dat dat ook nu weer het geval zal zijn. Landelijke frequenties zijn wel vele miljoenen waard en zenders als 538 en Sky Radio hebben nu op voorhand moeten beloven dat ze de bedragen accepteren die uit de waardebepaling komen. Over de vergoedingen die in 2011 zijn vastgesteld lopen nog steeds rechtszaken en Kamp wil dat nu voorkomen.

Een andere voorwaarde voor de verlenging is dat de commerciĆ«le zenders versneld investeren in DAB+. Per vandaag zijn de regionale DAB+ frequenties aangezet, maar die hebben vooralsnog alleen ‘outdoor’ dekking. Kamp wil nu een ‘robuust investeringsplan’ van de sector zodat ook indoor dekking snel wordt verbeterd. DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en is de opvolger van de FM. De FM wordt op termijn afgeschakeld voor radio-uitzendingen. De dan vrijkomende ruimte kan dan worden gebruikt voor andere toepassingen. Welke dat is nu nog niet bekend.

Economie Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×